torsdag 5 september 2019

Insekternas planet - om småkrypen vi inte kan leva utan


Har du någon gång funderat över alla dessa insekter som vi lever tillsammans med och som möjliggör vårt mänskliga liv på jorden?  De flesta är helt okända för oss förutom de som  framställs som plågoris i media eller de som vi uppfattar som gulliga och ofarliga. Humlor och bin är söta, de hör till ovanligheterna att de sticks eller bits, inte heller tuggar de på våra växter i trädgården men andra småkryp är oss likgiltiga i den mån de inte framkallar både rädsla och äckel. 


Anne Sverdrup - Thygesson är professor i bevarandebiologi vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet och är författare till denna fascinerande och viktiga bok som utkom nu i sommar. Hon skriver käckt och humoristiskt om den värld som är okänd för många men med en underton av allvar om vad människans utbredning och vårt förhållningssätt till naturen innebär för insekterna och deras livsmiljöer. Storskaligt jordbruk, monokulturer som dominerar vårt skogsbruk, klimatförändringar och den höga användningen av gifter i naturen gör livet svårt och ibland omöjligt för insekterna att överleva. Vårt sätt att leva och vår syn på naturens innevånare som härstammar från Skapelseberättelsen riskerar att underminera vår egen existens.


Utan nedbrytning av näringsämnen blir det inga växter, alla dessa småkryp som lever i jorden och är närmast helt okända för oss eftersom de inte syns får ringa uppmärksamhet och de är ändå grundläggande för livet på jorden. Renhållningsarbetare som bryter ner organiskt avfall och tillverkar den tunna hinna av matjord som håller oss vid liv och gör att vi inte drunknar i allt avfall förtjänar en annan uppmärksamhet och varsamhet än vad de får idag. Utan insekter blir vår värld en ännu större soptipp.


" Det är ju otroligt orättvist att insekterna får så mycket skit för det lilla obehag vi har av dem samtidigt som de får så lite uppskattning för allt de gör för oss"

Ja, kan bara instämma med författaren. Varje år sprider vi stora mängder med kemikalier för att döda oönskade insekter i jordbruket och i våra trädgårdar, små granplantor som planteras efter slutavverkning i skogen är hårt besprutade redan innan de fått sina rötter i jorden. Är det människans oförmåga att tänka långa tankar eller har vi fjärmat oss så långt från naturen att vi inte längre förstår  vilken död och förödelse dessa kemikalier förorsakar? Det handlar om vår inställning till naturen och vår syn på oss själva, en del av naturen eller naturens härskare så som det framställs i Skapelseberättelsen. Själv tillhör jag den kategorin som hävdar allas rätt till liv, oavsett nyttan för mänskligheten.


Boken är översatt till 23 språk och har rönt uppmärksamhet i världen. I Sverige var författaren en av sommarpratarna i det populära radioprogrammet Sommar i P1 och fick förhoppningsvis ett ökat intresse för att nå ut med sitt budskap. Som brukligt är efter säsongens Sommarprat röstar man om de mest populära sommarpratarna och föga förvånande tog en influencer som lever på att göra reklam för smink och annat krafs en av topplaceringarna. Intresset för insekterna kan inte konkurrera med den senaste modefärgen på läppstiftet.

En av sommarens viktigaste böcker, läs den och förundras!

12 kommentarer:

 1. Jag lyssnade på hennes sommarprat - väldig intressant och bra. Boken finns redan på min önskelista och ska införskaffas inom kort :)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jeg kjøpte denne boken i gave men har visst glemt å kjøpe den til meg selv :-)) Jeg som elsker å fotografere insekter! Men kanskje jeg kan ønske meg den til jul?!

  SvaraRadera
 3. Great series of images, Gunilla. It is perplexing to me that after so much attention has been given to the plight of pollinator species, and other insects too, although to a lesser degree, that there is not a more universal understanding of the role these creatures play in the maintenance of the earth's equilibrium. You are right to draw our attention to the role of the countless organisms that live in the soil, far from sight, yet who every day create the very foundation of life. Nevertheless we continue to poison them, compact the soil, build on it and in other ways threaten their very existence. We are a species that can produce symphonies, create masterpieces of art, write literature of surpassing beauty, yet we don't have enough sense to protect and nurture those organisms that give us life. There is little hope for us, Gunilla. I am in most things an optimist, but in this I despair. I will look for this book in English and buy a copy if I see it.

  SvaraRadera
 4. Vakre bilder, Gunilla!
  Insekter er så viktige, og vi er så avhengig av de. Vi mennsker har blitt så bortskjemte at vi tar alt for gitt. Hvis insektene blir borte så er det faktisk vår egen feil. Men det hjelper så lite å innse det nå...

  Klem!

  SvaraRadera
 5. Lyder som en god anbefaling. Tror jeg vil ønske mig bogen i fødselsdagsgave. Det er jo alle de små eksistenser vi kan takke for det gode menneskeliv vi lever, ikke alene insekterne men også alle mikroberne. I hvert fald kan vi prøve at passe på den jord vi dyrker.

  Tak for anmeldelsen!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla

  super bra rekommendation.
  Och super bilder.
  De flesta som läser våra bloggar har förmodligen en riktigt bra förståelse av detta - men också här ser du ibland en stor skräck för t.ex. bladlöss...

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla!
  Låter intressant, hittade också en blogg som heter Insektologene.
  Fina bilder, gillar speciellt den gröna skalbaggen.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 8. Vilket bra inlägg Gunilla! Och så bjuder du på fina bilder därtill. Tack!

  Jag har hört om boken och jag har den redan på min "önskelista" (jag och maken ger varandra intressanta böcker till jul som vi båda kan läsa). Det är en fascinerande värld och pollinerarna skrivs det mycket om men jag är minst lika fascinerad av just renhållsarbetarna som du nämner här, som många inte ens tänker på finns.

  En fin helg till dig!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 9. Tak for en fin boganmeldelse! Hvor er det godt, at der bliver mere og mere fokus på, at insekterne er nyttedyr, og ikke bare nogle små ligegyldige væsner, som vi kæmper for at udrydde.
  Hav en god weekend!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 10. De er veldig viktige.
  Takk for anbefaling denne boken.
  Hilsene til deg.
  God helg. Viola

  SvaraRadera
 11. Synes du ikke, at bogen er symptomatisk for en voksende erkendelse af insekternes betydning? Ord er meget godt, men handling er bedre, og der er da små fremskridt at få øje på.

  SvaraRadera
 12. Tack för tipset Gunilla! Säkert en intressant och viktig bok som jag nog måste läsa. Jag försöker ju göra fina miljöer för både små och stora djur här, inte minst ett härligt myller av insekter på min lilla äng. Nu är den överblommad, förutom enstaka ängsvädd och (svenskt) gullris, så i morgon kör jag över den med slåtterbalken.

  Olle

  SvaraRadera