lördag 31 augusti 2019

Augusti tackar för sig

Greta har seglat över Atlanten och jag hoppas att människorna där borta tar väl hand om tösen med flätorna, hon har ett viktigt budskap till mänskligheten, till dig och till mig.
Här i den lilla världen börjar sommaren lida mot sitt slut men värmen håller sig kvar. Röd rudbeckia Echinacea purpurea  som jag har alldeles för många av, börjar åldras men efterträds av den gulblommande Rudbeckia fulgida sullivanti strålrudbeckia som inte alls tycks attrahera varken fjärilar eller andra små flygande insekter.


Humlorna, dessa flitiga små varelser börjar bli utslitna efter en lång och intensiv arbetsperiod utan veckovila. Varje dag hittar jag döda eller döende humlor som väljer en blomma att sluta sitt liv på, vackert och vemodigt.


Några gammafly Autographa gamma har gästat trädgården de senaste dagarna. En fjäril som flyger både natt och dag, namnet har den fått från den grekiska bokstaven gamma efter det vita märket som syns på vingarna.


Premiär för eldsnabbvinge Thecla betulae idag, vanligtvis håller den till i trädkronor men kan ibland landa i en trädgård för ett blombesök. Lyckades aldrig få den med utfällda vingar så riktigt säker är jag inte på arten.


En slända som tog en vilopaus på en utblommad daglilja, fantastiska flygare som stannar mitt i färden för att sedan blixtsnabbt accelerera, finns säkert något namn för denna suveräna flygkonst. Jag har ingen som helst kunskap om artbestämning när det gäller sländor men det finns ju de som kan. Robert som har en fantastisk blogg med närbilder på insekter som knappt syns med blotta ögat och hans kunskap om de små liven är imponerande. En fascinerande blogg, rekommenderar ett besök.

http://utgangspunktnykarleby.blogspot.com/Jag matar inte fåglarna under sommaren, hela naturen är full av varierande kost och så mycket bättre än den ensidiga mat vi erbjuder under vintern. Men jag kunde inte låta bli att locka fram dem för att få några bilder.  Blåmesen som på engelska heter blue tit , ett mycket mer passande namn förresten, vet jag att min vän David där borta i Canada är väldigt förtjust i så här kommer några bilder till dig. Lite för skarpt solsken idag men uppsynen är det inget fel på.

För den fågelintresserade är Davids blogg en guldgruva.
https://travelswithbirds.blogspot.com/21 kommentarer:

 1. Hello, beautiful captures of the butterflies, dragonfly and the cute bird. Your flowers are looking lovely. Greta? I hope she is well cared for too. Have a great day and new week ahead! Happy September!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Ja, nå har humlene gjort sitt for i sommer. Fine bilder av insekter og fugler!
  Flott reklame for David sin blogg også.

  Klem!

  SvaraRadera
 3. hej Gunilla

  Bra bilder på våra flygande vänner!
  Om det är på morgonen du hittar dessa humlor, kanske där inte finns plats för dem i boet, och de väntar på värmen?

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla
  Det er bare så fine billeder af sommerfugle og humle.
  Nu venter vi bare på regnen, det gør du nok også.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Thank you for the link to my blog, Gunilla, and thanks for the picture of the Blue Tit too. But let me say a word about Greta, this courageous and principled young Swedish girl, who has become a de facto citizen of the world. I have an unbridled admiration for her and an unrestrained admiration for everything she does. I only wish that she can inspire others, young and old, to follow in her footsteps. It really is sad that she declined to meet the President of the United States, because she felt it would be a waste of time (and of course she was quite right). Trump just rolled back the regulations already in place for methane capture. If he is not soundly defeated next year it will really signify that the world has gone mad. Bravo, Greta. You are the future, I hope.

  SvaraRadera
 6. Ja nå er det høst på godt og ondt, litt vemodig at sommeren er over men også mye å glede seg over i høsthagen :-)) Og ellers i naturen. Vi har også hatt mange admiraler i hagen, de koser seg med overmodne plommer :-)) Hagen er også full av halvvoksne fuglunger fra kull nr to, noe som tyder på at det har vært godt tilgang på mat til fuglene :-)) Og ikke behov for foring! Ønsker deg en deilig ny høstuke!

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla!
  Fina bilder, blåmesen hör till mina favoriter. Tack för länkar till trevliga bloggar. Jag hoppas som du att man tar väl hand om Greta, en otrolig sextonåring.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 8. Takk for fantastiske bilder. Jeg elsker sommerfugler, dragonfly og Co.
  Hilsener til deg.
  God søndag. Viola

  SvaraRadera
 9. Skønne billeder af sommerfugle og humlebier.

  SvaraRadera
 10. Hei Gunilla.
  Det er fantastisk at Greta kan inspirere. Ekstra flott er det at det kan bety mye for andre som har asbergers diagnose. Ingen hindring!
  Skulle bare ønske at folk i vår generasjon kunne ta det på alvor. Hørte dessverre idag at vi nordmenn flyr 4x så mye som dere i Sverige.
  Egentlig litt godt med høst nå. så kan vi håpe på nok en vår:-)
  Ha en fin uke/Eirin

  SvaraRadera
 11. Oj! Jag får lov att tacka för länktipset. Det värmer.

  Bloggandet tycks fortfarande leva på nätet. Kändes ett tag som om det var en neråtgående trend. Men vartefter gamla bloggare inte längre har tid, ork eller lust att ständigt skapa innehåll dyker nya upp. Det gläder mig då jag upplever att bloggformatet fortfarande har en bra nisch här på www.

  Jag vilar ofta ögonen på dina bilder här på Hagtorpet och tar del av det du skriver.

  Och i övrigt: Jo Greta behöver allt stöd hon kan få - fastän hon uppvisar enorm styrka.
  Hon är magnifik!

  SvaraRadera
 12. Stor tak for dine billeder af alle vores flyvende venner! Jeg har holdt en længere pause fra bloggen og har netop nu læst alle dine dejlige indlæg med skønne billeder fra insekternes verden. Der er så meget der går tabt hvis vi bliver ved med at fornægte vores ansvar for kodens klima.

  Mange hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 13. Tak Gunilla, jeg nyder alle dine smukke billeder!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 14. Fantastiska bilder Gunilla!
  Ja, vi hoppas världen tar till sig Gretas budskap!
  Kram

  SvaraRadera
 15. Tack Gunilla för vackra bilder och bloggtips! Mina solhattar fortsätter oförtrutet att blomma vidare och nya slår ut, men strålrudbeckian börjar också komma sig. Och ett kärt återseende av blåmesen. Jag är ju fågelälskare som du vet. Småfåglarna far runt i trädgården nu. Det prasslar och låter .. ett ljud jag tycker mycket om den här tiden på året.
  Och Greta, denna enastående flicka behöver vi nog inte oroa oss för. Är det någon som kan ta hand om sig själv är det hon. Men jag hoppas också att hon tas väl omhand. Och att världen lyssnar.

  Ha en fin vecka!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 16. Så koselige bilder, humlen så spesielt ut som den koste seg. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 17. Gunilla! Vilken njutning att se dina bilder!
  Det verkar som om resten av världen uppskattar Greta mer än svenskarna. Så vitt jag förstår har inte någon svensk politiker inviterat Greta i någon talarstol i Sverige...!
  Blåmesar och rödhakar är sinnebilden av små tuffingar som inte låter sig hunsas. Ja, vad vore livet utan alla dessa flygfän - både mindre och större.
  /Anja

  SvaraRadera
 18. Such a beautiful series of photographs.

  All the best Jan

  SvaraRadera
 19. Knytt och oknytt... De fastnar sällan på bild hos mig men vet att jag fångade 1! fjäril i en solhatt i sommar. Det betyder inte att de saknas - nej det är mycket som surrar :) Fina bilder av allihop :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 20. Hei Gunilla, ja kiitos upeista kuvistasi! Keltainen ei ole lempivärini, joten on ihan ihme, että keltaisista kukista saa noin ihanan kuvan. :)
  Minäkin toivon kaikkea hyvää Gretalle, hän on uskomattoman sisukas ja rohkea.
  Onko Ruotsissa paljon puhetta gammayökkösistä? Täällä oltiin viime vuonna huolissaan ja viljelyksille tulikin aika paljon vahinkoa.
  Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän pidän kimalaisista. Niistä oli äskettäin YLEn uutisissa juttu, että ovat hyönteisistä älykkäimpiä.
  Tunnelmallista syyskuuta! Halaus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sara!

   Ja, jag läste om invasionen av gammafly i fjol och vilken skada det orsakade hos bönderna i södra Finland. Den långvariga värmen i fjol gjorde att de hann föröka sig och larverna åt upp stora fält med grödor på några dagar. Svärmarna av gammafly var så enorma att de skymde solen. Här har det inte skrivits ett dugg om gammaflyet så det betyder säkert att Sverige inte drabbades, denna gång.

   Radera