söndag 11 augusti 2019

Sensommar, i gränslandet mellan sommar och höst


"Där som sädesfälten böja sig för vinden och där mörkgrön granskog lyser bakom dem" sjöng Harry Brandelius, gemenligen kallad för "bräk Harry" av dem som inte gillade den typen av musik. Ett moget rågfält som bara väntar på maskinen som skall ta hand om årets skörd.

Sensommar är också fröproduktionens tid, växternas uppgift att garantera kommande generationers återväxt syns överallt, tistelns frösättning är både spektakulär och riklig. Att utveckla fröspridningen genom att förse de små fröna med fjun som vinden till sin natur villigt sprider måste anses som ett genialiskt drag och en stor konkurrensfördel för tisteln.I människornas värld pågår den eviga debatten om huruvida vi har en pågående global klimatförändring eller inte, man kan tycka att klimathotsskeptikerna borde tappat luften men varje gång FN´s klimatpanel IPCC publicerar en ny rapport  flödar ny energi till debatten. Konspirationsteorierna om allt från hemliga sällskap som suktar efter ett globalt världsherravälde till ilskna medborgare som tror att politikerna uppfunnit klimatförändringarna för att kunna klämma medborgarna på mera skatt finns representerade i den upprörda debatten. Inte lätt att förstå trots att jag anstränger mig. På det personliga planet kan jag förstå att den information och kunskap som förmedlas kan utmana en livsstil som förbrukar våra gemensamma resurser och inte håller sig inom hållbarhetens gränser upplevs som ett personligt angrepp och inte ett klimatvetenskapligt faktum. Om konflikten står mellan fakta och egna värderingar så vinner värderingarna. Förnekelse är vårt vanligaste försvar.

Utan överdrifter och rent sakligt kan vi nog säga att det råder vetenskaplig konsensus om att människans förbrukning av den fossila energin orsakar en global uppvärmning som skadar vår planet, våra hav och sjöar, vårt djurliv och jordens växtlighet, allt det som vi är beroende av för att leva ett gott liv. Till skillnad från musiken som man är fri att tycka vad man vill om är detta ingen åsikt utan ett väl dokumenterat vetenskapligt faktum.

Tistelfjärilen Cynthia cardui bryr sig knappast om mänskliga bekymmer. De influgna fjärilarna från Afrika och medelhavsländerna som under försommaren lade ägg , gav oss sensommarens nya generation som nu flyger runt våra blommor i trädgården. Föga anar den att när hösten är här har livet nått sitt slut.
14 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Ja, klimaskeptikere er det dessverre mange av :(
  Vakre bilder av sommerfuglene!

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla
  Sikken en masse fine billeder du har taget, selv billederne af tidslerne er flotte, men jeg bryder mig ikke om deres måde at invadere vores have på.
  Kram

  SvaraRadera
 3. A thoughtful piece, Gunilla. I don't think that any rational person can any longer deny that the planet is warming and that there will be dire consequences for inaction. That there are still climate change skeptics is difficult to fathom given the overwhelming evidence by a large body of scientists the world over, including Nobel laureates. When we can see with our own eyes the collapse of the Greenland ice shelf, and experience ever hotter summers (in Europe you know a lot about this) the facts are too striking to dismiss. Yet some still do. And we continue to elect politicians who seem not to have the will to tackle the obvious. I have always been a positive person, but it is very hard to remain an optimist these days. I certainly fear for those being born in the 21st century. They may well not see the end of it.

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Ja, konspirationsteorier och misinformation trivs på internettet.
  ag tror dock att det blir allt färre som faller för detta.

  Super bilder - med bra skärpa!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 5. Der er masser af symbolik i tidselsommerfuglens livsskæbne.

  SvaraRadera
 6. Hello Gunilla,
  I love your pretty flowers and butterflies. I do believe climate change is happening, we are helping it along. Just cutting down a tree is doing damage. We need to make better renewable energy choices. Our government wants to takes us backwards when we should going forward with better the green new deal. Enjoy your day, wishing you a great new week ahead.

  SvaraRadera
 7. Vackra fjärilsbilder Gunilla. Denna gång var det ju en harmlös varelse som kom hit med en varm luftström, men en annan gång kan det vara någon mer skadlig varelse.
  Jag är förvånad över hur fort det har gått utför med den vetenskapliga statusen. Det är ju så tydligt i klimatfrågan men det gäller på många andra områden också. Redan innan Trumpen kom till makten i USA faktiskt, så det var lite bäddat för honom. Det är väldigt ologiskt också för ibland hänger man upp allt på vetenskapliga fakta och ibland kan man bara ogilla dem och så gäller de inte. Mycket konstigt i en tid då det faktiskt går att ta reda på det mesta. Jag har själv en bakgrund som forskare inom naturvetenskap och ser med häpnad på utvecklingen. Att välja att tro eller inte på vetenskap och beprövad erfarenhet känns ju som en resa tillbaka till mörk medeltid.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 8. I dag vælger jeg at lade bekymringerne ligge og bare nyde dine smukke billeder. Og hvad er skønnere end en blå sommerhimmel med hvide skyer, en gul kornmark og en skov som baggrund.
  Hav en god uge!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 9. Mmm tänkte på bonden, tröskan och sädesfälten när jag körde hem i hällregnet igår. Nu kommer det ta tid innan det torkar upp och kan skördas åtminstone längs västkusten. Men jag är glad - växterna ser betydligt piggare ut :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 10. Gunilla!
  Återigen ett tänkvärt inlägg med vackra bilder. Som tur är har vi miljoner, unga, förstagångsväljare i demokratier som tar klimathotet på fullt allvar.
  Men, dialektiken handlar alltid om en kamp. Vi får sätta tilltron till alla som gör redan, mycket som i Etiopien där man bara under en enda dag planterade 350 miljoner träd, eller på Island där man planterar tillbaka sin skog...Själv måste jag få positiv input för att inte deppa ihop...

  Ha en go' vecka!
  /Anja

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Så vackert med böljande sädesfält. Dina fjärilsbilder är fina, har sett många fjärilar i år. Nässelfjäril och Påfågelsöga trivs bra bland dotterns kryddväxter. Hemma hos mig är det mest rapsfjäril och citronfjäril.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 12. Ja, det är konstigt att det ännu finns klimatförnekare när allt har blivit så tydligt. Men tyvärr finns de fortfarande, ibland även på ganska oväntade ställen. I Tyskland finns en naturskyddsorganisation med en fin hemsida som verkligen ger intryck av att värna om de vilda djuren - och som leds av en känd klimatförnekare som även har en hög position inom tyska Shell. Man protesterar mycket mot vindkraftsutbyggnad och gottar sig gärna i siffror på hur många fåglar, fladdermöss och insekter som dödas av de hemska rotorbladen. Men inte ett ord nämns om de enorma kolbrotten som är tänkta att öppnas eller utvidgas på flera håll i Tyskland. I somras hade de en artikel som gav intrycket att hettan från Sahara (40 grader) var en naturlig vädernyck som djuren är anpassade till. Man kan undra om de själva trodde på det egentligen. Som väl är finns det även betydligt trovärdigare organisationer (t ex NABU och BUND) som jag hoppas att många tyskar väljer att stödja i stället.

  Här i Bohuslän öser regnet ner idag, och om jag har förstått rätt kommer det att fortsätta i några dagar till. Kanske är det snart dags att upphäva bevattningsförbudet på Tjörn där jag jobbar. Sädesfälten här böjer sig inte för vinden längre, för de flesta är skördade. Jättefina bilder på tistelfjärilen förresten! Det har varit väldigt många sådana i år.

  Olle

  SvaraRadera
 13. Vackert och samtidigt allvarligt inlägg. Jag slutar aldrig förundras över en del människors förmåga att stoppa huvudet i sanden.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera