onsdag 28 augusti 2019

Amiralen i närbild

Tack och lov för Echinacea purpurea den röda solhatten som attraherar fjärilar och insekter. Som vanligt har så mycket torkat bort här men solhatten har hittills klarat sig relativt bra även om den nu sjunger på sista versen.

Det har varit osedvanligt mycket av amiralfjäil nu på sensommaren, något i naturen har förmodligen gynnat denna vackra och ståtliga fjäril så jag har roat mig med att sitta bland blommorna och iaktta vad som händer bland alla små flygare som konkurrerar om maten.Fjärilarnas vingar är känsliga och på sensommaren är slitna vingar en realitet för många


Jag har suttit bland fjärilar och humlor i många timmar, i första hand för att jag vill lära mig fotografera dem men samtidigt har jag fått ta del av en bit av deras liv och beteende. De verkar ha vant sig vid min närvaro och efter ett tag reagerar de inte alls utan kommer riktigt nära.

 Fjärilar slår gärna ihop vingarna när de äter, ett skydd mot eventuella fiender, de liknar ett visset löv.


Fjärilar saknar mun och suger nektar med en liten, tunn sugsnabel som ständigt är i rörelse när de genomsöker blomman. När den inte används rullas den ihop, snyggt och praktiskt. Här kan man verkligen säga att livet bokstavligen hänger på en skör tråd.15 kommentarer:

 1. Du kom dem verkligen nära med dina fina bilder. Det är svårt på många sätt och kräver tålamod. Har funderat på hur mycket de kan ta upp med sugsnablen och hur mycket en fjäril behöver per dag/vecka. Tycker de är väldigt många på samma blomma. De röda solhattarna är populära här också.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Så fine bilder av admiralsommerfuglen! De er litt slitne nå på sensommeren, ja, for en ser det på vingene deres.
  Det fjerde bildet er veldig fint, Gunilla!

  Klem!

  SvaraRadera
 3. Jeg siger som Marit, det er fine billeder, men admiralen er ved at være lidt slidte. Du er dygtig til at tage billeder.
  Klem

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Bra macrobilder!
  Amiralfjäril är en favorit också hos mig:)

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 5. Hei Gunilla!
  Morsomt å lese om ting jeg ikke visste. Fantastiske bilder. Særlig av snabelen.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 6. Hello Gunilla: I am always a little surprised that Echinacea purpurea is such a great pollinator plant but it does attract a wide variety of insects. I am sure that your time spent watching the bees and the butterflies was very rewarding. Simple observation is often the best way of all to come to understand the life style of any organism, yet few people seem to have the patience to do just that.

  SvaraRadera
 7. Det er spændende at iagttage sommerfugle, og det er altid sjovt, hvis man opdager en ny slags. Du er en tålmodig og dygtig fotograf, og det kommer der nogle meget flotte billeder ud af.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 8. Fantastiska bilder på amiralen, Gunilla! Här är det också gott om amiraler nu, och visst är det roligt att ta sig tid att titta närmare på dem. När detta skrivs har klockan passerat sex på morgonen och termometern visar 19,7 grader. Nära på en tropisk natt alltså, och snart är det september. Hör kanske amiralen till dem som gynnas av värmen?

  Olle

  SvaraRadera
 9. Verkligen helt fantastiska bilder på den vackra amiralen! Så snyggt fångat med kameran!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla!
  Du har verkligen lyckats med att fånga amiralen, så fina bilder.
  Ha det bra /Kram Marika

  SvaraRadera
 11. Hello Gunilla, your Admiral Butterfly images are beautiful. Love the flowers too, I call them Coneflowers. Lovely post. Enjoy your day, wishing you a happy weekend!

  SvaraRadera
 12. Det er så koselig med sommerfugler, her er det utrolig mange for tiden. I går hadde jeg en Admiral som satt seg ned på foten min og ble værende der i evigheter, lurer på om den sov :) Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 13. Ja tack och lov för att du har Echinacea purpurea i din trädgård för då får vi njuta av dina bilder och jag har nu också fått lära mig mycket om fjärilarna. Jättefina bilder Gunilla! Du har verkligen fångat den hoprullade snabeln hur bra som helst. Tänk, hos mig gillar inte amiralerna solhattarna, dom håller till i vitlysingen istället. Men en massa andra fjärilar gillar solhattarna så dom står inte ensamma. Hos mig blommar dom fortfarande för fullt och nu är även mina sommarrudbeckior på väg för att förgylla september. Jag gillar den tid vi har framför oss nu.

  Kram Anita

  SvaraRadera
 14. Så fina bilder på fjärilar och vad mycket jag fick lära mig om deras liv. Bra att öva sitt tålamod när man studerar deras liv och leverne.

  SvaraRadera
 15. Härliga bilder på amiralen. Här har jag sett endast en av den nu, men många påfågelöga har vi haft de senaste varma dagarna. De brukar dyka upp på kärleksört och rosenflockel den här tiden! Ha det fint!

  SvaraRadera