tisdag 5 november 2019

Med siktet inställt på miniatyrerna

Mossor och lavar Lichenes finns överallt, i alla miljöer på jorden från ökenområden till permafrostens eviga kyla. På de högsta fjälltopparna är de är de enda växter som härdar ut. Lite förenklat så är lavar torktåliga och anpassade till soliga miljöer medan mossorna föredrar skugga och fukt.


Många lavar växer på träd men skadar inte träden. Lavar ger skydd åt många insekter och det vet våra småfåglar, det är skälet till att vi ofta ser fåglarna på födosök bland trädens grenar.


Att identifiera lavar och mossor är nog ett livslångt lärande, därtill med lupp men jag tror att detta är brännmossa Cerotodon purpurea  som lyser starkt i novembersolen.


Till ganska nyligen har vi trott att lavar är en dubbelorganism mellan en svamp och en alg som lever i symbios. Ny forskning visar att även bakterier är involverade och möjligen två svampar.


En skön blandning av olika lavar och mossor på en hög sten. Mossor är till skillnad från lavar, gröna växter. De saknar rötter och tar upp näring och vatten till cellerna genom bladen från regn, dagg och dimma.En filtlav ur släktet Peltigera  någon närmare bestämning törs jag mig inte på.


Okända svampar i mossan, växer i trädgården på stenarna.


Mossor sprider sig med sporer, här björnmossans sporkapslar som växer på torvblocken i trädgården.


Någon av alla förekommande bägarlavar ur släktet Cladonia, de är så små så man knappt upptäcker dem om man inte stannar till. Det röda är fruktkroppar som bildas nu på hösten.


En annan filtlav ur släktet Peltigera  en snygg sak där den växer i mossan.


En vacker dag som idag lyser mossornas sporkapslar i novembersolens ljus, det är vackert om man ger sig tid att inte bara se utan även att iaktta dessa miniatyrer i vår natur. Tyvärr är vårt moderna skogsbruk inte skonsamt mot skogens marklevande organismer. En del lavar tål inte kalhyggen och försvinner ur miljön, mossorna behöver trädens kronor som tak mot uttorkande sol och vind.

20 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Mose og lav er så fine. De trives best i skygge ja, så det må du ha mye av siden de er så store og kraftige. Moderne skogbruk etterlater seg kun en ørken :(

  Klem!

  SvaraRadera
 2. A wonderful post, Gunilla. Lichens are a mystery to most people, and as you point out it would take a lifetime of study to develop a familiarity with them. It is such a common material for birds' nests and the one that always springs to mind immediately when I think of lichens, is that of a Hummingbird. It is a delicate little cup, formed almost exclusively of lichens, and bound with nature's super steel, spider webs. As for mosses, another taxon to take up a life of investigation, they bestow untold beauty in a forest. Sadly, so much forest has been eliminated by rampant and indiscriminate clear cutting, and mosses once lost may in fact be gone for ever. Human greed, stupidity and denial know no bounds.

  SvaraRadera
 3. Så er du tilbage i miniputternes verden med kameraet skarpt-stillet som et mikroskop. Dine billeder er fantastisk smukke, men du får også poesien med i alle billeder, og det er vidunderligt at blive gjort opmærksom på denne miniature-verden som helt sikkert ikke må forsvinde fra vores natur.

  Mange hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 4. Smukke billeder af disse miniaturevækster. De er smukke i skovbunden, men hjemme hos os har jeg lige fjernet en større invasion på gårdspladsens pigstensbelægning.

  SvaraRadera
 5. Jeg holder rigtigt meget af mos og lav, efterhånden er der ved at komme mos på nogle af mine sten. Tak for de skønne billeder, du er også god til miniaturebilleder.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Denna miniatyrvärld som jag gillar så mycket! En undran bara ... är det jag som inte hängt med, men är inte filtlaven en Peltigera? Fantastiska bilder - älskar dem!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du är uppmärksam Anki, felskrivning av mig. Korrigerat.

   Radera
  2. Trodde nog att det bara var en felskrivning! Vill absolut inte vara någon besserwisser :)

   Radera
 7. Hej Gunilla

  Super bilder!
  Lavar och mossor är totalt viktiga. Ja, för nog alla ekosystem. Bra du har siktet på dem!

  Ha en trevlig dag

  SvaraRadera
 8. Nu har du Igen haft kameraet indstillet på miniatureverdenen. Jeg elsker dine billeder af mosser og lav.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 9. Så vackert och lärorikt! Bägarlaven är en favorit sen barndomen och en av de få jag känner igen medan filtlaven Peltigera är en helt ny bakantskap. Det här är verkligen en värld där det finns hur mycket som helt att upptäcka. Roade mig vid ett tillfälle med att räkna hur många lavar jag kunde hitta på ett av träden i trädgården och kom upp i ett tiotal, kanske var några samma fast i olika stadium.
  Kram och tack för trevligt samtal idag!
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla!
  Blir fascinerad av dina fina bilder. Fantastiskt att se alla små detaljer.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 11. Jag älskar dina bilder från lavarnas och mossornas värld Gunilla. Och det du skriver om dom. Jag lär mig mycket som jag inte kan. Fjärde bilden uppifrån får mig verkligen att tänka på en miniatyrvärld. Det ser ut som en stig som går fram mot ett berg eller en höjd. Och femte bilden nedifrån, på svamparna ... jättefin! Färgerna, omgivningen, ljuset!

  Tack för att du tar med mig in i denna spännande värld!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 12. Pictures very good! And objects just as beautiful. I love Swedish nature. I used to be in Sweden but with my family too short so I was not where I wanted to be.

  SvaraRadera
 13. Hello, these are all beautiful photos of the mosses, lichen and berries. I am against clearcutting, it is just wrong. We need trees for clean air. Great post. Enjoy your day, have a great weekend!

  SvaraRadera
 14. Jeg kan ikke så mye om dem, men jeg nyter synet :) Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 15. Mossor och lavar är mycket fina. Det finns en gul lav allmänt i norra Bohuslän och när den breder ut sig över graniten i oregelbundna mönster liknar det mest broderade kuddar. Så vackert! Mossor är jag mycket svag för, förutom lungmossan i mina såkrukor och fuktpartier. Men det kanske är ok att inte älska alla?

  Fint fångade detaljer du har lärt massor :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 16. Hei Gunilla!
  Det er en fantastisk spennende verden du viser. Jeg bør senke blikket oftere.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 17. Beautiful photos of the lichen, mosses and berries. It is wonderful to see such beauty close-up. Thanks for stopping by and leaving a comment.
  Have a wonderful evening.

  SvaraRadera
 18. Gunilla
  Så lärorikt och fint. Har man bra "kontakt" med sin kamera (och kanske även kroppen) och producerar så här fina macrobilder, är mossor och lavar verkligen underbara fotograferingobjekt. Jag är också förtjust i de flesta mossor, men numera har jag fått lite aversioner mot björnmossan som sprider sig ohejdat lite varstans. Men lavarna älskar jag. Min pärlbusketräd har extremt mycket fina, vackra lavar som syns så bra så här års och jag tycker väldigt mycket om det.
  Ha det jättegott!
  /Anja

  SvaraRadera