tisdag 29 oktober 2019

Nattfrost, pilfinkar, en ekorre och en mus.


Det gamla äppelträdet bestämde sig till slut för att släppa sina löv, nattens frost var en tydlig signal att nu är det dags för vintervilan.


Denna okända Chrysanthemum som inte ger upp i första taget fick också en knuff av kylan och lade sig horisontellt, nu är det hösten som bestämmer.


Massor av rönnbär i år och hoppas att sidensvansen Bombycilla garulus inte kan motstå de lysande bären när den passerar på sin väg söderut. I Bondepraktikan kan man läsa att mycket rönnbär betyder en kall vinter men tyvärr, rönnen kan inte veta något om framtiden, däremot om det som varit.


Tuvrör Calamagrostis acutiflora `Overdam´  lyser fint i morgonsolen

När vi flyttade hit ut för över tjugo år sedan var pilfinken Passer montanus en ständig vintergäst. En relativt stor flock av dessa blygsamma fåglar valde att tillbringa vintern hos oss. Varje morgon satt de ivrigt konverserande i den gamla spireabusken, till synes helt oberörda av den bistra vinterkylan. Jag har alltid varit förtjust i dessa något gråa och oansenliga små fåglar som ingen riktigt lägger märke till. För ett antal år sedan försvann de och jag har saknat dem.

Nu är de tillbaka och jag är så glad, en relativt stor flock pilfinkar har landat här och jag matar dem för jag vill gärna tillbringa vintern i deras sällskap. De äter inte nötter men talgbollar och solrosfrön verkar vara en basföda vintertid, mycket trevliga fåglar.


Ekorren är alltid vaken där det serveras nötter, det är godis för en liten ekorre
Under en sten bor musen som också är framme när det vankas mat. På landet finns det möss och jag har inga problem med det, vi kan samsas om utrymmet. Förmodligen en alldeles vanlig skogsmus som också vill smaka på de goda nötterna. De lever sina liv i ständig rädsla, det är nästan sorgligt att se hur rädda de är, minsta rörelse och den är borta. Men idag fick den del av nötterna utan att mista livet och i morgon är en ny dag.


21 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Så mange fine bilder du har tatt av både fugler og dyr! Ekorn er utrolig søte.

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hos os hedder de skovspurve, vi ser ikke mange af dem med gråt hoved længere (Gråspurve) flotte billeder af både egern og mus.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hello, I always enjoy the critter images. The mouse and squirrel are adorable, cute photos. I love the pretty red berries and the mum blooms. Enjoy your day, have a great week ahead.

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Bra bilder - har du fjärrkontroll av kameran?
  Ja, av re större djuren är det bara ´mosegrisen´= vattensork som inte är populär...

  Ha en trevlig vecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, både fjärrutlösare och stativ. Skakningsoskärpa förstör många bilder.

   Radera
 5. Hei Gunilla!
  Vakre bilder av naturen som går mot vinteren. Det er godt å se levende bilder av dyr. Tusen hjertelig takk for kommentar hos meg. Sånt blir jeg glad av.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 6. Winter is almost upon us, Gunilla, and both humans and other animals must prepare for it. As you point out there are all kinds of old sayings about the condition of plants predicting winter, but the crop of berries responds only to the conditions which enabled it to be so prolific and the trees are not foretellers of the future. I hope that Bohemian Waxwings visit you in large numbers to benefit from the robust berry crop this year. They are a wonderful addition to the winter landscape.

  SvaraRadera
 7. Vackra senhöstbilder från din trädgård! Det bor en stor flock med pilfinkar ... plus en mindre med gråsparvar uppe vid granngården som har hästar, får och höns och därmed gott om mat ... de brukar dock komma hit och kalasa på talgbollarna på vintern och det får de så gärna göra :)
  Har inte sett "våra" ekorrar sen i våras - undrar om de kommer tillbaka ...
  Kram

  SvaraRadera
 8. Så fine høstscener fra hagen din, ja, det er definitivt høst ute nå. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 9. Vilka härliga bilder Gunilla! Ja frosten har gjort att många blad nu fallit från träden. De senaste dagarnas vindar har nog också hjälpt till.
  Visst är det väl härligt att se pilfinkar igen. Vi har dom här varje vinter (om än inte stora flockar), däremot är gråsparvarna väldigt sällsynta.
  Du har fått så fina bilder både på pilfinkar, ekorre och skogsmus. Jättefin skärpa och ett väldigt fint ljus i bilderna. Skogsmössen finns inte bara ute på landet, vi har många här. Förr kom dom in i huset också men till slut hittade vi ingången så nu får dom hålla tillgodo med att "bo" i trädgården.

  Nu ska jag snart gå ut på en långpromenad, utan kamera den här gången.

  Kram Anita

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla!
  Här bjuds det på nötter och solrosfrön. Viltfågelblandningen är inte lika populär, då hamnar det mesta under mataren, på marken. Men visst är det trevligt sällskap. Hos mig är det sparvar, talgoxe, blåmes och nötväcka, skator förstås, så stiliga. Ekorren har inte varit på besök på länge,men såg den skutta omkring över grannens tomt. Fina bilder.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 11. Ja, vilka härliga bilder! Vi har frost på nätterna här i Bohuslän också nu. Pilfinken är ingen vanlig gäst vid fågelmatningen hos mig, som nog bor för långt in i skogen för att den ska känna sig riktigt hemma. Men både igår och idag har faktiskt ett par pilfinkar varit framme. Mycket trevligt. Ekorrar brukar alltid finnas här på vintrarna och framåt våren. Än har jag inte sett dem, men matningssäsongen har ju precis börjat. I våras tittade en kull ekorrungar ut precis vid fågelmatplatsen, och sötare små djur får man verkligen leta efter. Tyvärr var grannens katt framme och tog minst en av dem, så jag blev tvungen att avbryta matningen eftersom platsen blev för farlig. Och visst är skogsmössen också roliga. En hade sin håla under fåglarnas jordnötsautomat i våras, och det var roligt att sitta och lurpassa med kameran när den kilade ut för att hämta en nerfallen nöt. Jag lägger förstås också ut äpplen till de större djuren. Älgkon "Äppel-Moose" har varit en trogen gäst på den matplatsen nu i höst, och nu när kylan kommer börjar även rådjuren strömma till. Äpplen är inte så bra för dem när det är frost, så nu är det bättre att fylla foderställen med en blandning av solrosfrön, jordnötter, majs och vete. Det är så roligt att ha skogens djur runt omkring mig, väl invanda vid matplatsen ifall att vintern skulle slå till.


  Olle

  SvaraRadera
 12. Så fint med selskab i haven, og sikke nogle fantastiske billeder!
  Pilfinkar er nok skovspurve på dansk, og dem har vi her hele året sammen med gråspurvene. De er meget selskabelige og bader gerne 8-10 ad gangen i vores fuglebadekar. Det er rigtigt sjovt at se dem plaske rundt som børn i en swimmingpool, mens nogle sidder på kanten og venter utålmodigt på at der kan blive plads til dem i vandet.
  Hvor er æbletræet smukt med rimfrost. Her har vi også kolde nætter og meget smukke dage lige nu.

  Mange hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 13. Such beautiful photographs here Gunilla, lovely to see.

  All the best Jan

  SvaraRadera
 14. Det er dejlige dyrebilleder. Skovspurve så jeg lige i haven i dag. De plejer at komme til foderbrættet om vinteren for at spise solsikkekerner. Gamle æbletræer er så smukke, og du har taget et flot billede i mange gråtoner og små farveklatter i grønt og orange.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 15. Hei Gunilla, ihania tunnelmakuvia talven ensimmäisistä pakkasista ja suloisista pikkueläimistä!
  Täällä alkaa olla jo hiukan liian vähän valoa kuvaamiseen, varsinkin pilvisinä päivinä, ja niitä on pääasiassa ollutkin.
  Hyvää ja rauhallista pyhäinpäivää!

  SvaraRadera
 16. Fin läsning om de små och visst är även möss söta. Härom morronen såg jag en fågel som jag inte kände igen och frågade mamma. Hon sa pilfink och sen - de var vanliga här men nu har jag inte sett dem på flera år. Då hoppas jag de blir fler här, jag såg en, och att de blir kvar :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 18. Stor applåd för alla fina bilder! Imponerad över att du till och med lyckats fånga musen. Djurlivet är viktigt i trädgården. I år har tyvärr gnagarna tagit överhanden hos mig. De började med att ge sig på tomaterna. Några gnag på varje som hängde ner. Beräknar att jag tappade cirka 10 kg, sen gav de sig på morötterna grävde sig ner och åt efterhand. Därefter gav de sig på ärtor och rödbetor. Sorkarna sprang till och med längs gångar och växthus mitt på dan. Hade gärna fångat nån på bild, men där räckte tålamodet inte riktigt till får jag erkänna. Inomhus är det dock rått- och musfritt.
  Pilfinkarna så fint fotade. Den ena ser lite frusen ut eller sover den kanske. Här dyker de upp varje år vid fågelbordet och är välkomna gäster. Kan inte minnas att de saknats nåt år.
  Blir så sugen på att investera i ett rejält telobjektiv när jag ser dina bilder.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 19. 1XBET - The 1XBET - Xn-O80 - Xn-O80
  1XBET. The latest version of the 1XBET. One of the 1xbet korean best 메리트카지노 options for sports betting with 1XBET more than 250000 customers worldwide.

  SvaraRadera