torsdag 26 december 2019

En riktigt dålig idé!

Naturvårdsverket har skickat ut en remiss där man föreslår att det åter skall bli möjligt att jaga ekorre. Idén kommer från Jägarförbundet, en intresseorganisation som vill utvidga antalet bytesdjur.


Vår relation till ekorren i granen har historiskt varit allt annat än godhjärtad, vi har förföljt och jagat den lilla krabaten för att den förut ansetts som ett skadedjur i skogarna. Viss efterfrågan har det säkert funnits på både kött och päls under bistra tider men skadedjur? Själv har jag aldrig upplevt en endaste liten blomma, buske eller träd som stympats av ekorre.


Ekorrens föda består vintertid av frön från gran och tall och hasselnötter är godis för den lille gnagaren. Även svamp, olika insekter men också lavar och mossor duger gott och alla som matar vinterfåglar brukar få besök, solrosfrön tycks vara eftertraktade. Ekorren ha dock belastats med ett dåligt rykte som en plundrare av fågelbon. Nu verkar forskningen omvärdera ekorrens framfart som en boplundrare, det händer men är sällsynt. Detta har man konstaterat genom att analysera maginnehållet hos ett stort antal individer. Oavsett, moralism hör inte hemma i djurriket, djurens liv handlar om att hitta mat för dagen för att överleva och att fortplantera sig. Punkt.


Vi har varje vinter ett antal ekorrar här som besöker fågelmatningen. Jag brukar iaktta dem när de snabbt svingar sig mellan träden med den yviga svansen som reglerar balansen. Varje gång blir jag full av beundran över hur minsta lilla utrymme i naturen tas tillvara. Ekorren är ingen fågel som kan förflytta sig med vingarnas hjälp, den är en gnagare och borde vara marklevande men den har hittat en nisch, ett tomrum i naturen som den bemästrar till fullo. Inte ständig markkontakt men inte heller flygduglig för längre sträckor utan någonting där mitt emellan.


Naturvårdsverkets skrivelse är krystad, ekorren har varit fridlyst under 18 år och bedöms vara livskraftig i vårt land. Man beräknar att vi har ett bestånd på 200.000 individer och att populationen tillåter jakt, som om människan bör ingripa bara för att vi kan. Sedan blir det ännu värre, man framhåller värdet av köttet och pälsen. Då kan man fråga sig hur många ekorrar det krävs för en pälsjacka och självklart också vem som vill strosa omkring i vimlet, iklädd en päls av ekorrskinn?

Ekorrkött lär inte hamna på tallriken i hushållen och grillade ekorrburgare blir garanterat ingen succé på snabbmatställen. Detta är Jägarförbundets idéer men den stora allmänheten kommer aldrig någonsin att tillaga ekorre i en gryta på spisen.

Viltturism nämns också i sammanhanget som något att eftersträva. Ett annat ord för viltturism är troféjakt, att döda för det höga nöjets skull.
En riktigt dålig idé alltså.

Och som alltid är jag överens med Evert Taube "låt dom få leva, dom är ju så sköna"

13 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Hvilken dårlig idé! Jeg er så glad i ekorn, og jakt på de virker totalt meningsløst. Når er får flådd pelsen av de kan det ikje være mye kjøtt igjen. Dumt forslag! :(

  Fortsatt god jul!

  SvaraRadera
 2. I think this is a terrible idea too eventhough they say they are pests. I have a few in my yard and always enjoy observing them, they can be quite funny.

  SvaraRadera
 3. Hei Gunilla!
  Høres helt meningsløst ut, og jeg håper det er det det er. Det er så tøft å se hvordan de "flyr" gjennom lufta. Det er som å se gamle tegneserier.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 4. It is amazing how we can justify killing anything if we wish to. The fact that we consider something a pest doesn't mean that it is. When did it become the rule that f we don't like what another animal does it should become a target species for us? Believe me, some people irritate me far more than squirrels but I don't advocate killing them. There is no end to human arrogance and stupidity.

  SvaraRadera
 5. Jag hörde denna horribla idé på radion och och blev så upprörd! Arg och ledsen ... och undrande! Varför ändra ekorrarnas status som fridlysta? Jo bara för att jägare ska kunna få tillfredsställa sin lust att döda! Troféjakt som vi avskyr när det förekommer i andra länder, ska nu tillåtas på de stackars ekorrarna! Nu är de ju inte utrotningshotade, men ändå! De små kropparna är det inte mycket kött på - och pälsarna ... som du skriver, vem vill ha en jacka eller ens en mössa av ekorrpäls - och hur många ekorrar går det åt till bara ett plagg?
  Ja, du Gunilla ... du har så rätt - det är en riktigt dålig idé ... riktigt urusel!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla
  Det var da en trist udmelding, jeg håber ikke, de får held med det. Her på øen har vi slet ingen egern, det er vi kede af, vi vil gerne have dem, selvom de nok vil tage mine nødder. Jeg håber ikke, de får held til at gennemføre forslaget.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla!
  Jag blir både ledsen och arg, över ett så dumt förslag. Jag ser dem så sällan, och varje gång jag gör det, skuttar hjärtat lite extra av glädje.
  Hoppas det finns någon vettig person som sätter stopp för det usla förslaget.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla

  Smart drag av Jägareförbundet - Jakten på ekorre är inte specielt viktig för dem.
  Det egentliga målet ser ut att vara andra rätt så omfattande ändringar på jakttider och reglar -Jägareförbundet önskar till exempel att öppna upp för älgjakt efter solnergång - Älgjakt i skymningen...

  Men debatten kommer nu att handla mera om ekorrar...

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 9. Ja her i Norge vil de tillate å skyte småfugl igjen,og man kan undres om ikke jegere kan finne andre måter å forlyste seg på? Senest i dag hadde vi et gledelig gjensyn med ekornet som holder til her i nærheten og det er alltid koselig å sitte i kjøkkenvinduet og kikke på de morsomme krumspringene som foretas for å komme til godsakene på foringsplassen :-)) Håper forslaget ikke får gjennomslag! God romjul!

  SvaraRadera
 10. Oj... hade ingen aning om att man nånsin jagat ekorre ens eller att den varit fridlyst. De jägare jag känner jagar för kött känner ingen som jagar troféer. Men har förstått att det verkar vara en delad grupp med mångfald som andra. Det känns som 'overkill' på nåt sätt. Nåväl här skuttar kurre runt i eken bland fåglarna vid matbordet. Och förslaget hoppas jag dras tillbaka.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 11. Hello, Gunilla. I hope you had a very Happy Christmas! I am not a fan of any hunting. I might fuss about the squirrels eating too much of my bird seed, but I could never kill any animal. I love them all. Thanks for sharing the info. I wish you a happy New Year, all the best in 2020!

  SvaraRadera
 12. Det lyder bare dumt, og siger mere om os mennesker (i dette tilfælde jægere) end om egern. Jeg er overbevist om at egern har en rolle i kredsløbet, for hvorfor skulle de ellers være der? Men for en del år siden så jeg egern omtalt som "trærotter" i en svensk bog, og jeg tænker ikke det var en kompliment.
  Her har vi kun ganske få egern og jeg kan ikke forestille mig man skulle skyde dem for at få kød og pels. Tanken er jo latterlig!
  I de danske skove finder man rundt omkring gamle flerstammede træer som sikkert stammer fra egernets vinterdepoter - de depoter den har glemt. Så egernet dyrker på sin egen måde en slags skovdrift.
  Kunne være bange for at Karsten har ret, og det handler om helt andre regler man vil have ændret.
  - Og hvem kan også ramme et egern?!

  Mange hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 13. Onpa vastenmielinen idea.
  Suomessa metsästäjät näyttävät pyrkivän lisäämään kannatustaan. YLE näyttää jatkuvasti metsästysaiheisia ohjelmia (joissa metsästys mainoksista päätellen kuvataan hienona, luontoa rakastavana ja kunnioittavana toimintana) ja joissakin kouluissa oppilaat viedään seuraamaan hirvenmetsästystä. (Toivottavasti siitä saa kieltäytyä!)
  Mukavaa uuden vuoden alkua!

  SvaraRadera