onsdag 11 december 2019

Klockan klämtar för klimatet

Du hittar inte en enda klimatforskningsförnekare som håller i en brandslang säger den australiske brandsoldaten som i månader har kämpat mot de förödande bränder som nu härjar i Australien. Det har alltid brunnit i Australien men brandsäsongen i ett varmare och torrare klimat blir längre för varje år. Hittills i år har 2,2 miljoner hektar brunnit ner, människor har omkommit och många har förlorat sina hem. 2.000 koalor har brunnit upp och ingen vet hur mycket fåglar och däggdjur som fallit offer för elden.

https://www.sbs.com.au/news/it-s-demoralising-firefighters-warn-canberra-more-action-needed-on-climate-change-and-resourcing

Internationella naturvårdsunionen IUCN slår larm i sin rapport 2019 om det allvarliga läget för våra hav. Haven absorberar mängder av de koldioxidutsläpp som vi människor genererar och gör att haven försuras och hotar världens korallrev. Haven buffrar även värmen och vattnet blir varmare. Varmare vatten innehåller mindre syre och syret i haven minskar rekordsnabbt. Helt döda zoner i våra hav har fördubblats de senaste 50 åren och antalet områden med farligt låga syrenivåer har under samma period ökat från 46 till 700, viktiga ekosystem närmar sig kollaps.

https://www.iucn.org/news/marine-and-polar/201912/marine-life-fisheries-increasingly-threatened-ocean-loses-oxygen-iucn-report

I Madrid pågår just nu COP 25 där forskare från hela världen presenterar fakta om klimatförändringar och där världens ledare försöker komma överens om hur vi skall minska växthuseffekten på vår planet samt redogöra för vad man åstadkommit för att följa Parisavtalet som man undertecknat. Det gör trögt, minst sagt. I Amazonas fortsätter regnskogen att brinna och urinvånare som försöker skydda områden som är deras hem skjuts ner. Brasiliens president kallar Greta Thunberg för "snorunge" - en vuxen man, därtill ledare för ett stort land, landar med ett magplask i sandlådan.


Nobeldagen den 10 december som firas till åminnelse av Alfred Nobel ( 1833- 1896) är en stor dag i Sverige. Det är en hyllning till kunskap, forskning och vetenskap där människor som bidragit till avsevärda förbättringar för mänskligheten får både välförtjänt uppmärksamhet samt en ekonomisk belöning för sina bedrifter. Livslångt slit med många besvikelser på vägen får ett erkännande som för alltid skrivs in i historien. Jag kan inte tänka mig ett viktigare år än 2019 att hålla kunskapens fana högt och likt brandsoldaten i Australien såg jag inte skymten av någon vetenskapsförnekare under det lång TV sända firandet. Hur kommer det sig att ingen hittills lyckats bevisa att klimatvetenskapen har fel? Den person som i god vetenskaplig ordning kan bevisa att klimathotet är felaktigt, att världens samlade klimatforskare  har missuppfattat eller ljugit om sina slutsatser om klimatförändringarna skulle uppnå en ära som förmodligen ingen människa i historien någonsin tidigare fått uppleva.

Den polska författarinnan och nobelpristagaren i litteratur Olga Tokarczuk ges ingen uppmärksamhet i sitt hemland av den statliga televisionen när hon får ta emot Nobelpriset, ett straff förmodar jag för att hon skrivit böcker som inte faller i god jordmån.

Världen framställs idag på ett bedrägligt sätt men vi har känt till koldioxidens värmande effekt på vårt klimat under mer än 30 år. För varje år som går har kunskapen förfinats och vi vet att det inte handlar om naturliga variationer eller solens aktivitet. Det är hur enkelt som helst att ta reda på och solens inverkan på vårt klimat har länge varit möjlig att mäta.Klimathotsförnekare är inte intresserade av svaren och ställer ändlösa frågor om nya detaljer och kallar människor som sätter sin tilltro till vetenskap för alarmister och kommunister. Om det saknas kunskap går det utmärkt att ta hjälp av dem som besitter den kunskapen. Vi har ett ansvar inför kommande generationer som är de som kommer att drabbas hårt om vi inte gör det vi kan för att mildra effekterna av vårt slöseri med jordens resurser.

Lever vi i fördumningens tidevarv? Jag skulle inte skriva under på den slutsatsen, vi har aldrig haft så mycket kunskap som vi har idag tack vare vetenskapen. Det är nu inte enbart klimatvetenskapen som är under attack, journalister är en yrkesgrupp som dagligen utsetts för hot och förakt på sociala medier. Vad gör det med vår demokrati om journalister inte längre orkar eller vågar skriva artiklar som inte faller nätkrigarna på läppen? Det är mänskligt att ge upp när tillvaron blir hotfull. Även domstolarnas rättskipning, myndighetsutövning och kulturen ifrågasätts.

Det finns ett mönster som inte går att ignorera. Högerpopulismen sprider sig över världen och hotar den demokrati som vi länge tagit för given. Även i vårt stabila välfärdsland är det inte längre en omöjlighet att vi vid nästa val kommer att ha ett högerpopulistiskt regeringsparti som förnekar klimatvetenskapen, som vill montera ned SVT och bestämma bibliotekens innehåll.

En nyligen utkommen bok" Hotet mot demokratin" skriven av journalisten Martin Gelin och professor emeritus i Nordamerikastudier Erik Åsard  gör en skarpsynt analys om högerpopulismens framfart i Ungern, Polen och USA. Samtliga länders ledare är valda i demokratiska val men vägen till makten  har ändrat karaktär. Inga fientliga arméer och vapenskrammel hotar våra gränser, fotsoldaterna på nätet gör jobbet. Förnekandet av klimatvetenskapen blir plötsligt mera begripligt.

"Man fyller informationsflödet med så många sensationella skandaler, så många motstridiga fakta och en så intensiv kakofoni av lögner, påhitt, halvsanningar och kontroverser, att en stor del av befolkningen inte längre kan skilja sant från falskt eller blir så avtrubbade att de slutar bry sig"


10 kommentarer:

 1. Brukar tänka så här... oavsett vem som har rätt klimatforskarna eller klimatförnekarna så agerar jag hellre så jag har ett val sen. Det vill säga jag ändrar hellre nu och ser att klimatförnekarna hade rätt än tvärtom... Jag har alltig ogillat att välja bort och bejakat valmöjlighet. Så för mig är valet lätt. Och därför har jag inte lite utan väldigt svårt, trots allt, att förstå klimatförnekarna..

  Vet inte om resonemanget går att förstå men det är väl bättre att förändra nu och kunna se tillbaka och se att vi hade fel än tvärtom :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som förening har STA valt att hålla sig 'neutrala' till konstgödning, klimat med flera ämnen tills vidare. Men du får gärna skicka in artiklar kring ämnena och utmaningarna kring nya odlingsförutsättningar. TA är en medlemstidning som behöver medlemsbidrag.

   Ungefär så var svaret jag fick med tillägget att man har haft inne en? artikel tror jag det var kring nya odlingsförutsättningar och ämnet är ju förhållandevis nytt.

   KRam, Carina

   Radera
 2. This business of not being able to separate truth from fiction is perhaps the most serious problem we face, other than the fact that our activities are seriously changing the chemistry of the planet, and all the life support systems we count on for our very existence. It is distressing that I see no overall will to tackle the problems and time is running out. In Australia, even as they fight those fires, the government is planning to open new coal mines and is pushing fossil fuel development. Bolsonaro is a jerk of the first order, yet Brazilians elected him knowing full well what he stood for. They knew he planned to cancel the Rainforest Protection Act. Yet they voted for him anyway. It mystifies me that this can happen. Thankfully we have Greta Thunberg, who should be an inspiration to the world, but I fear that the future for Greta and her generation is very precarious indeed. Thanks for a well-documented and thoughtful post, Greta. I hope it will cause people to spring into action.

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla!

  Ja, jeg tror bestemt at vi lever i dumhetens tidsalder :(
  Jeg blir fornærmet på Greta Thunberg sine vegne. Tenk at en voksen mann kan si noe sånt...

  Klem!

  SvaraRadera
 4. I just read that Greta Thunberg has been named Time Magazine's Person of the Year. HOORAY FOR GRETA!

  SvaraRadera
 5. Hello, Thanks for sharing this post. The threat to our democracy and our planet is very scary to me and is very real. The constant deniers who only believe in the fake news are a threat. I just hope and pray our election in 2020, is a vote for the people and our country. Enjoy your day, wishing you a happy weekend ahead!

  SvaraRadera
 6. Mycket intressant läsning ... och vi får hoppas det går att stoppa denna utveckling - både den med klimatförstöringen och den med högervindarna! De skrämmer mig mycket bägge två, men på olika sätt förstås!
  Tack för din kommentar och ditt påpekande att något var konstigt hos mig! Vet inte vad som hänt, men jag tror det ska funka som vanligt nu.

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla

  Ja, det kan se mörkt ut just nu.
  Jag är dock optimist...
  Dessa vetenskapsförnekare kanske gör mycket oväsen. men färre och färre lysnar.
  Och kanske Trump gör oss en tjänst - reaktionen på hans regime och alternativa verklighet kommer att bli ett verkligt och nödvändigt paradigmskifte.

  Vi levar i spännande tider - och världshistorien händer framföt våra ögon:)

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!
  Man kan undra vad det är som är så skrämmande med en tonåring som kämpar för miljön, att två presidenter måste sänka sig på den låga nivån, att de hånar henne. Tack för länkarna har läst brandmännens oro i Australien, skrämmande.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera