fredag 31 januari 2020

Blåmesen tror på vår!

Vi har mycket blåmesar i år så det måste ha varit ett gynnsamt år för fågeln. Ännu ingen vinter och följaktigen ingen tjäle i marken. Vi får uppleva mycket nu som vi aldrig har upplevt förut, en del i naturen gynnas av det varma vädret men långt ifrån allt och alla.

Blåmesen och talgoxen sjunger för fullt vilket innebär att de gör sig redo för bosättning och familjebildning. Känns onekligen lite ödesmättat för det finns inga insekter att föda upp ungar på. Det som kan få stopp på dem är förstås snö och framförallt kyla men väderprognoserna lovar ingen vinter ännu, bara samma gråa väder.


Jag gillar den här tuffa lilla krabaten, bara den variation av uttryck som den är kapabel att visa upp är fascinerande. Om man inte kan inte hävda sig i storlek så då måste man utveckla andra sätt att konkurrera på.

Jag har tillbringat ett antal timmar den senaste veckan med kameran bland de gamla syrenbuskarna där jag också har fågelmatningen. Småfåglarna är inte lätta att fotografera, de rör sig oavbrutet vilket jag antar är nog form av skyddsmekanism, sparvhöken patrullerar här regelbundet. Men, övning ger färdighet sägs det och jag lär mig nya saker, framförallt vill jag lära känna min kamera så jag inte behöver ägna så mycket tid att testa olika inställningar, det skall eller borde gå helt intuitivt utifrån väder, ljus och vilket motiv man väljer. Som bonus får jag en synnerligen trevlig samvaro med blåmesen där jag lär mig beteenden och jodå, även vilka grenar den helst väljer att sitta på.


Önskar alla en trevlig helg och jag tror blåmesen instämmer!

24 kommentarer:

 1. Vilken jättefin bildserie Gunilla! Klara, fina färger och fantastisk skärpa. Och på en liten fågel som definitivt inte är mesig. Jag gillar också blåmesen men vi har bara ett fåtal här vid vår matning. Här är det grönsiskorna som dominerar. Jag har inlett fågelräkningen idag och än så länge leder siskorna med 33 räknade individer vid ett och samma tillfälle. Jag har varje år en utmaning till mig själv. Att jag måste ta minst en bild på varje art jag ser vid fågelräkningen. Och jag måste ta bilden under just räkningshelgen. Det betyder att bilderna kan bli av väldigt skiftande kvalitet. Men det får dom bli. Idag har det inte varit lätta förhållanden. Jag sitter inne i vardagsrummet och tar bilderna och det har varit alldeles för mörkt. Men bara det går att urskilja vilken art det är så får bilden vara med. Rapport kommer troligen i ett inlägg på tisdag.

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  SvaraRadera
 2. Truly a wonderful post, Gunilla, with lots of really fine shots of the Blue Tit, a bird I always look forward to seeing when I visit Europe. As you say, changing weather patterns will present challenges for these little birds, but we can only hope that they can adapt.

  SvaraRadera
 3. Hello Gunilla, your weather sounds amazing. It is still cold here, we may have a warmer couple days coming up. The Blue Tit is a beautiful bird, awesome series of photos. Have a great day and happy weekend!

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla!

  Så vakre bilder av blåmeisen! Det er en fugl jeg er så glad i. Den er så fin i fargen, og den er så hyggelig å se på.

  Klem!

  SvaraRadera
 5. Så otroligt fina bilder av den söta blåmesen!! Wow!!
  Önskar dig en skön helg...
  Kram Titti

  SvaraRadera
 6. Vilka fina bilder du tagit! Man ser fjädrarna så tydligt på blåmesen, söt är den också. Nej, fåglar är inte lätta att fotografera med sina snabba rörelser!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla

  Kul, du blir bara bättre och bättre! Superbilder!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 8. Jag kan bara instämma med de andra. Jättefina bilder på blåmesarna, som definitivt inte är de lättaste att fotografera när de far omkring bland grenverket. Jag hade alldeles glömt att det var fågelräkning den här helgen, men ska försöka hålla koll ett par dagar framåt. I morgon ska det bli regn hela dagen, men sedan ska det bli sol och lite kallare i några dagar. Ganska bra fågelförhållanden alltså. Den senaste tiden har jag haft blåmesar, talgoxar, stjärtmesar, någon svartmes, någon entita, massor av grönsiskor, ett par nötväckor, ett par större hackspettar, några domherrar... och de alltid närvarande nötskrikorna förstås. Nu låter det kanske som att det vimlar av fåglar här, men även om sortimentet varierar är det sällan jag ser särskilt många åt gången. Och jag hoppas att de inte tänker börja häcka riktigt än.

  Olle

  SvaraRadera
 9. Kanonbilder på de tuffa blåmesarna! De är verkligen inte lätta att fota, men du har gjort det alldeles utmärkt!
  Hör hur både blåmesar och talgoxar vårsjunger ... hoppas de hejdar sig!
  Fågelräkning i helgen ... ja inte så många som vanligt och framför allt inte alls så många olika arter. Bara "stammisarna".
  Ha en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Hei Gunilla,
  ihania kuvia sinitiaisesta, joka on myös minun suosikkilintujani. Ne näyttävät söpöiltä pikku punkkareilta sinisine "hiuksineen". :)
  Täällä on satanut lunta muutamana päivänä ja lämpötila on nyt -7C. Se on hyvä. Eniten pelkään äkillisiä kovia pakkasia. Pikkulinnuille on kyllä talipalloja yms. varastossa.
  Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi Vänrikki Stool -postaukseeni. Kyllä siellä länsirannikolla on niin paljon enemmän kulttuuria kuin meillä täällä idässä. :)
  Ihanaa helmikuuta! Halaus!

  SvaraRadera
 11. Du kan da sagtens skrive fuglefotograf på visitkortet! Dejlige billeder af en meget levende fugl, med mange udtryk.
  Hørte i et engelsk naturprogram at musvittens unger skal have 150.000 larver for at blive flyvefærdige, og det bliver ikke nemt hvis de allerede nu stifter familie. En lille snestorm ville nok sætte en stopper for forårsfornemmelserne.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 12. Hej Gunilla
  Hvor er du dygtig, flotte billeder. Det kræver tålmodighed at få så fine billeder. Vi må håbe, at fuglene holder lidt igen.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Hej Gunilla!
  Du lyckades fånga den fint på dina bilder. En favorit som också trivs hos mig tillsammans med talgoxen och gråsparvarna.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 14. Underbara bilder! Det verkar som du är god kompis med kameran alla redan. Blåmesen dominerar här. De verkar vara dubbelt så många som talgoxarna och vid fågelbordet är de stentuffa. Hade varit kul att kunna rapportera lite vinterfåglar också till inräkningen, men det är ju alldeles för varmt. Tack för dina så uppmuntrande och rara kommentarer hos mig.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 15. Der er kommet nogle rigtig flotte billeder ud af dit venskab med blåmejsen.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 16. Din tålmodighed blev da belønnet med nogle fine billeder af den lille krabat😊

  SvaraRadera
 17. Jättefina bilder på en söt liten fågel. Spontant tror jag inte vi har så många blåmesar här... Jag har ju tänkt öva fågelfoto men så är vädret skönt och ja... ..trädgård igen. Du gör ju helt rätt som övar så inställningarna sitter. Ljus upplever jag att man lär sig bedöma ganska snabbt med just övning :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 18. Gunilla!
  Ja, blåmesen, entitan,...några av mina småttingar som ger hals (eller kanske snarast näbb ,-)!) i förälskelsens anda.
  Att se de yra paren flyga i luften känner jag ungefär det samma som när mina barn var tonåringar. Jag skulle så gärna "vägleda" dem...Nej, inga insekter, det kan fortfarande bli vinter...med kyla och snö...vem vet, även om väderprognoserna 14 dagar framåt inte har sådant i sikte. Vi matar dem förstås och maten går åt, fort. Just nu kostar de mer än katten...:-)
  Och tack för en underbar bildkavalkad av trädgårdens "rockstjärna"!

  Ha det gott!
  Anja

  SvaraRadera
 19. Cudowne zdjęcia sikor! Piękne światło!
  Uwielbiam Twoje zdjęcia i bloga!

  SvaraRadera
 20. Hi Gunilla! Wow, your bird photos are wonderful. The little birds are so precious and beautiful. Nature gives us so much beauty and you have done an excellent job of capturing it in your photos. I do hope the bugs will arrive in time for them to feed the babies. We don't really know what we are doing to the climate. Thank you for sharing these beauties and thank you for your kind words on my blog. All the best to you from Seattle! John

  SvaraRadera
 21. Åh, hvor er det nogle fine fotos. Jeg elsker blåmejsen. Her er desværre ingen, så nyder dine billeder dobbelt så meget :)

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 24. These are just some wonderful photos that you have posted. We love the beautiful colors. Thanks for taking the time to share. Have a wonderful rest of your day.
  World of Animals Rittenhouse

  SvaraRadera