torsdag 9 januari 2020

Ett skräpinlägg

Jag har för vana att gå en daglig promenad här i omgivningarna. Ibland i skogen, ibland på grusvägen som ringlar sig fram genom det glesbebygda samhället. Inte mycket trafik här på vägen och sällan som jag möter eller ser andra människor. Jag brukar alltid ha med mig en påse för att samla skräp som slängs ut genom bilfönstret när snabbmaten är uppäten och jag har nog rensat rent en sträcka på ca 8 km skulle jag tro.

Men bristen på insyn och mänsklig närvaro gör att det attraherar de miljömarodörer som av någon anledning tycker de har rätt att dumpa sitt avfall längs vägen och i skogskanterna, stora svarta sopsäckar fyllda med plast, metaller och mer eller mindre odefinierbart skräp.


Dagens skörd som jag hittade i ett dike där den svarta plastsäcken vittrat sönder, bl.a. en vindrutetorkare. Jag sorterar det på samma sätt som vi sorterar våra egna sopor och det som inte går att sortera får vi köra till kommunens återvinningsstation. Vi har nämligen en alldeles unik och mycket fin återvinningsstation i vår kommun där man även kan besöka Retuna återbruksgalleria. Dit kan man skänka allt som man inte själv vill ha kvar och saker som kan repareras och säljas igen. Det är vad som kallas för cirkulär ekonomi.

Retuna kan du läsa om här en stor satsning på miljö och återanvändning som gjordes för ett antal år sedan när vi hade en majoritet av politiker som tog miljöfrågorna på allvar. Idag drömmer man om och planerar för en flygplats i kommunen, inget är beständigt.


Vi har med hjälp av våra skatter och driftiga politiker skapat en avfallsstation för att ta hand om sopberget som vår konsumtion lämnar efter sig. Anläggningen är öppen sju dagar i veckan och mycket lättillgänglig på alla sätt. Så varför väljer en del att kasta sitt avfall i naturen?

Jag har inget svar på den frågan. Plasterna är ett elände, när de legat ett tag så bryts de sönder i små, små bitar, fortfarande synliga för ögat men så småningom återstår endast mikroplasterna som med vattnet tar sig ner till sjön Mälaren. Där hamnar de i fisken och så småningom hos oss människor eftersom vi befinner oss sist i näringskedjan tillsammans med de stora rovdjuren och rovfåglarna.


Häromdagen hittade jag en stor plastdunk som innehållit olja men den var fortfarande intakt och oljeresterna kvar i dunken. Sverige har ett gott rykte som ett rent land men det beror förstås på vad vi jämför med. Det som avhåller mig från att dumpa mitt skräp i naturen handlar om värderingar, väl internaliserade värderingar som styr mitt beteende. Jag äger kunskapen om att naturen inte längre klarar av att bryta ner våra sopberg, att det skadar allt levande som finns i vår natur och därmed slår tillbaka på oss själva. Alla som tar ansvar för sitt avfall delar mina värderingar men resten, de som tycker att en oljedunk kan slängas i skogen, hur tänker de och hur har de lyckats undgå all information och den kunskap som under många, många år varit den dominerande normen i samhället?

17 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Huff og huff, jeg blir både deprimert og sint av det du skriver. Det er akkurat de samme problemene her, og jeg undrer på hva som feiler folk :(
  Det er jo fantastisk at gjenvinningstasjonen har åpent 7 dager i uken hos deg! Her hvor jeg bor er den kun oppe 2 dager fordi det ikke bor så mange her. Den burde ha vært oppe 7 dager her også, og alle andre steder. Skal en bli kvitt søppel må folk få levert det, men likevel gidder ikke folk å levere søppel. De bare kaster det fra seg. Jeg tror snart at det ikke er håp for folk på denne kloden.
  Når vi flyttet hit fant jeg nedgravde bildekk, hermetikkbokser og mye annet. Jeg ble ikke bare sint, jeg ble rasende :(

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Vet inte om jag gjort så mycket rätt men när jag ser min dotter plocka upp skräp efter andra ibland känns det som ett rätt. Precis som du är jag väldigt oförstående för säckar och annat som slängs från bilar. Om jag nu ändå fått ner det i en säck så borde det vara lika enkelt att åka till återvinningen... Och ganska snart lär man sig att plocka skräpet i olika påsar beroende på vad det ska sorteras som. Det har blivit en tradition - pappa och jag plockar ihop allt möjligt från säsongen som gått och åker till tippen ihop. Det är allt som inte går i någon tunna här hemma - färgburkar, metall, tomma jordpåsar med dåliga plastkrukor och trasig plast, allt, allt. Sist tog det kanske 30 minuter att tömma en full kärra och bagageluckan på bilen.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 3. Hello, Gunilla!
  You are wonderful to collect the trash of these ignorant people who just throw it out without concern. My hubby has taken trash bags out on his walks to pick up trash people throw out of their vehicles as they ride by. We also have a good recycle program if only people would follow the rules. I just wish people cared more about the world they live in and not expect others to clean up after them. Thanks for all you do, it is appreciated. Have a great day and a happy weekend ahead.

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Tidigare kunde vi se de stora mängderna öl och läskburkar längs vägarna i Sverige, och det var till och med de minsta vägarna.
  Sedan kom burkpanten och detta problemet var till stor del över.

  Idioter lär där nog alltid finnas, bra du uppmärksammar detta! Men den allmänna inställningen har verkligen förändrats på relativt kort tid.

  Kanske detta är vägen fram?

  På min odyssey runt i Europa ser jag at de länder där man har pant generelt har långt mindre skräp -också annat än burker- i naturen. Skillnaden mellan Tjeckien (ingen pant) och systerlandet Slovakien (med pant) er påfallande.

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 5. We also pick up trash, Gunilla. The sad thing is that people who do care about the environment are always willing to clean up after others, yet the perpetrators of this disgusting behaviour never seem to get the message. It is hard to be hopeful about the future when so many people continue to display blatant disregard for even the most basic requirements regarding littler - and they certainly have no moral compass. And all of this in an advanced western democracy where all the facts are well known. It is demoralizing and discouraging,

  SvaraRadera
 6. Jeg bliver både vred og ked af det, når jeg finder skrald smidt i vejsiden. Jeg ved ikke, hvad de mennesker, der smider affaldet tænker på. Men de er måske så dumme, at de ikke kan tænke. Al respekt for, at du går ud og samler affaldet op.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. Der findes desværre idioter i alle lande, det er meget trist at se så meget affald i vores skønne natur. På den vej jeg går, er der også meget, men det er redningsbåde og gamle landbrugsting, det er ikke sådan at samle op, men griseri er det.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Gunilla!
  Tyvärr alltför vanligt. När gatukontoret väl har städat undan dröjer det inte många dagar när en ny hög av allsköns skräp har dumpats igen.
  Där finns allt från sängar/soffor till batterier av olika storlekar, metall, plast och glas. Helt obegripligt.
  Vet inte om en bidragande orsak är att återvinningsstationerna (alltså de stora där man kan göra av med allt man behöver dumpa) har bara några få gratistömningar?
  Som barn fick jag redan lära mig i folkskolan att man slänger inte skräp i naturen. Som vuxen har jag, likt dig, tillräckligt med kunskap och därmed värderingar som gör att jag skulle aldrig någonsin få för mig att slänga/dumpa skräp eller avfall ute i naturen.
  Vi är av många "sorter" vilket märks, inte minst, i de sociala medierna.
  Dessa miljömarodörerna måste agera på nätterna eftersom man aldrig kommer på dem "live".
  Ha det!
  /Anja

  SvaraRadera
 9. Også langs den landevej, hvor jeg jævnligt går tur, bliver den slags affald smidt ud af bilvinduet. Samtidig har en del skoler taget problemet op og taget klasser ud i naturen på skraldindsamling. Man kan da håbe, at de børn bliver mere miljøbevidste som voksne og måske kan have en positiv indflydelse på deres forældre.

  SvaraRadera
 10. Hej Gunilla!

  Ja dessa sopor som slängs överallt i naturen och vid återvinningsstationer. Vi åker tidigt två morgnar i veckan och handlar och där finns en återvinningsstation. Du skulle bara se hur det ser ut vissa morgnar. Containrarna där det är meningen att man ska kunna slänga sitt sorterade avfall går inte att komma fram till. Imorse fanns det dock inget skräp så det verkar vara vissa dagar (eller troligen nätter) marodörerna är ute. Men jag läste en glädjande nyhet i dagens lokaltidning. Sopdumpare hade varit och dumpat mängder med skräp på ett ställe men bland soporna låg etiketter med deras namn. Så kommunen kontaktade dom och dom fick komma och röja bort sitt eget dumpade avfall.
  Många gånger är det byggavfall och då är det tydligen lätt att åka och dumpa det i naturen trots att vi har två stora återvinningscentraler med bra öppettider. Själva har vi egen sopsortering hemma (två tunnor med olika sorteringsfack) och det som inte går att slänga där åker vi iväg med till återvinningscentralen. Fungerar väldigt bra.

  Ha en fin helg, förhoppningsvis utan skräp i naturen!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Vi har en sopstation som är öppen alla dagar, inlämning av all sorts sopor helt gratis. Vi kan också lämna fullt fungerande saker, som man tar hand om till återbruket. Har ingen förståelse för att man dumpar skräp i naturen, men det finns folk till allt.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 12. Hei Gunilla,
  tässäpä aihe, joka saa verenpaineen nousemaan. Kun asuin poissa Suomesta, hellin ajatusta, että me suomalaiset emme roskaa ympäristöä, mutta kun palasin takaisin, ymmärsin että siltä näyttää vain sen takia, että meitä on niin vähän!
  Kasvatus lapsesta alkaen on ainoa keino muuttaa tätä. Onneksi esimerkiksi koululaiset vierailevat jätteidenkäsittelylaitoksissa yms.
  Meilläkin täällä Itä-Suomen maaseudulla on hyvä jätteiden lajittelu- ja keräilyjärjestelmä, mutta lisää tarvittaisiin paikkoja joissa käyttökelpoisen tavaran saisi kiertoon.
  Mukavaa viikonloppua! Halaus!

  SvaraRadera
 13. Det er fint du tager ansvar for dit nære miljø! Meget affald forsvinder jo ikke af sig selv, men bliver transporteret videre i fødekæden og ender såmænd i os selv.
  Da jeg var ung var forurening det store spørgsmål, men siden tror jeg nok at folk tænkte "det problem er jo løst". Nu er der ved at komme gang i en bevægelse igen og børnene tager på affaldsindsamling med deres skoler og institutioner, så jeg er ved at få håbet om en renere natur tilbage. Hvis ikke man lærer det som barn og ung tror jeg ikke man nogensinde føler sig ansvarlig, og så bliver vi kvalt i affald.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 14. Jeg undrer mig også over, at folk ikke tager deres affald med sig. Vi har en rulle affaldsposer liggende i bilen, så vi kan samle affaldet i den og så smide den i en affaldsbeholder, når vi møder en.
  Jeg ved ikke om det er på grund af min opdragelse, men jeg får decideret dårlig samvittighed, hvis jeg bare overvejer at smide mit affald, så det gør jeg ikke.
  Jeg spørger nogle gange mine elever - som er vældig gode til at smide affald...! - hvorfor de gør det og får egentlig aldrig et ordentligt svar. Tit ved de det slet ikke/tænker slet ikke over det....eller også får jeg: "Rengøringsdamen skal jo også have noget at lave..."!...og SÅ råber jeg højt! ;)

  SvaraRadera
 15. Hello Gunilla
  my big compliment for your commitment, they call this behavior here in Germany environmental sow. My place of residence is a small village, here it has now become the norm that everyone disposes of their garbage somewhere. Every time I go on my tours I am more and more angry and you cannot compete with the masses. I insert a link with there are only a few pictures to be seen which can be found around here. I was on vacation in Sweden twice and have to say it is a super clean country
  thanks to you and other people who properly dispose of their garbage.
  Greetings from Germany
  Frank
  https://waldlaeufer68.blogspot.com/2011/10/hort-das-da-hin-oder-sind-menschen-doch.html#more

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera