söndag 15 april 2018

När allt går fel

Här i Eskilstuna där jag bor finns ett vackert naturområde som är klassat som naturreservat. Det ligger i anslutning till Mälaren som är Sveriges tredje största sjö. Från Mälaren kan man åka båt till Stockholm och vidare ut i skärgården.

I den vackra omgivningen vid Mälarens stränder kan man även beundra Europas nordligaste bokskog, en underbar upplevelse när bokskogen grönskar på våren.

Mitt i denna vackra natur finns också Sigurdsristningen, ett av Sveriges förnämsta fornminnen som härstammar från 1000-talet, den tidsålder när vikingarna härjade i Norden. Tanken svindlar. Här kan du läsa om Sigurdsristningen.Mitt i denna vackra natur, omgiven av höga, stolta träd ligger stenhällen där någon för tusen år sedan ristade in berättelsen om Sigurd Fafnesbane. 

Och så kom det sig att Kommunstyrelsen ville göra platsen mera tillgänglig även för rullstolsburna besökare, en god tanke men sedan gick allt fel. Någon förvaltning inom kommunen fick uppdraget och påbörjade byggnationen i vintras. Jag är inte insatt i hur de olika processerna fortlöper när man beslutat om något dylikt men nog borde det väl alltid finnas en kontrollansvarig och framförallt godkända ritningar hur en ramp skall konstrueras i denna känsliga miljö. Inget av detta tycks ha funnits och bygget, som hittills kostat ungefär 4,5 miljoner Skr har nu stoppats sen någon slagit larm och media uppmärksammat fadäsen. Förmodligen måste allt rivas, göras om och göras rätt.

Vi åkte dit i morse, jag tog bilder - det är förfärligt. Gabioner har byggts vid en trappa, gjord av granitsten, förmodligen importerad från Kina. Och bakom den gräsliga trappan rullar sig en ramp på ca 100 m, åtminstone. Kors och tvärs, på en del ställen dubbelsidig går denna ramp för att avslutas med ett stort trädäck framför själva Sigurdsristningen och ännu saknas räcken runt hela rampen vilket måste till för att det skall vara säkert. Dessutom har man borrat i själva berghällen för att fästa rampen, kan vara ett brott mot fornminneslagen. Såå.. vad tycker ni?


22 kommentarer:

 1. It is a travesty. It is ugly as hell. How someone could have designed it this way is beyond me.

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla!

  Tanken var sikkert god, men resultatet var ikke pent å se på.
  Klem!

  SvaraRadera
 3. Det er en skandale, intet mindre.

  SvaraRadera
 4. Åh nej hvor ser det grimt ud, det er synd.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla

  Vilken spännande ristning!
  Ja, det är dumt att man har låtit teknokrater utan talang stå för detta...

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 6. I en gammel dansk revy vise lyder omkvædet: "Ih, hvor er det splitter kommunalt!" - og det kan man da også godt synge her.
  2 stærke mænd som bar de handicappede op på hellen ville have været billigere... I hvert fald kunne man have fået tegnet et pænt anlæg i mellemtiden.
  Det er jo helt tosset at importere en masse mærkelige sten i forskellige udformninger til en seværdighed som netop fokuserer på - ja, sten! Den gamle blodige saga om Sigurd Fafnersbane kan godt få et nutidigt efterspil i den tekniske forvaltning, men forhåbentligt ikke helt så blodigt.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 7. Ser ut som en skateboard park! Närmast osmakligt fult skulle jag säga.

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!
  När jag började läsa tyckte jag att tanken var god, och såg framför mig en bild av något diskret... Din rubrik är helt korrekt, allt har gått fel. Det är bland det fulaste jag sett.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 9. Så fruktansvärt! Hemskt, vidrigt!! Finns det någon som tar på sig ansvaret för det hemska bygget!? Eller är det som vanligt, man skyller ifrån sig.....Dessutom kommer verkligen det här hjälpa rullstolsbundna att ta sig fram, ser inte ut som det på bilderna i alla fall!! (Har haft en rullstolsbunden bror.)
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Susie!
   Jag tänkte detsamma som du, hur skall en rullstol kunna ta sig fram här. Uppenbarligen har ingen företrädare för handikapporganisation fått vara med i planeringen.

   Någon ansvarig har inte avslöjats och det är väl lika bra det, den personen hade nog fått klä sig i dumstrut resten av sommaren.

   Kram!

   Radera
  2. Någon loka politiker har säkert varit med och bestämt - eller rättare sagt överlämnat ansvarit till någon annan - och då borde den politikern avgå!
   KRAM/Susie

   Radera
 10. Trøste og bære! Ikke bra i det hele tatt. Gabioner er noe av det styggeste jeg vet om forresten, og det er faktisk ikke en menneskerett å komme frem over alt. Men selv dette kunne en løst på en mere moderat måte, så de i rullestol også kunne kommet frem.

  :-)

  SvaraRadera
 11. Så kan det næsten ikke blive grimmere! En sti og en kørestolsrampe kunne da sagtens have været lavet på en diskret måde, så folk kan se den smukke helleristning.

  Hilsen Elna

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 12. Tråkigt! När viljan att göra rätt växer sig för stark så blir det inte sällan fel.

  SvaraRadera
 13. Rampen ser ut att ha helt ok lutning och av någon av översiktsbilderna ser det ut som den har de vilplan som en ramp bör ha givet viss lutning. Det är ju inte helt lätt att 'smyga in' en ramp som uppfyller kriterierna utan att den syns. Vad sen personlig tycke och smak säger om gabioner och annat - tja det är ju som den berömda... Ibland upplever jag att det är väldigt lätt för oss att säga att det blir fel men det vore också bra om man då kan beskriva hur en lösning som passat bättre eller kalasbra skulle sett ut. Rampen ser ju inte ut att vara klar så ev räcken och annat kommer säkert på plats.

  Kanske borde platsen legat kvar som den var, kanske inte... Några fattade ett beslut om att göra den tillgänglig och jag tror nog, utifrån det jag läst på när jag ska bygga, att det faktiskt uppfyller kraven som ställs.

  Kram, Carina

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 14. Ja vad säger man? jag personligen tycker att det är galet fult. Det känns som om det blev "för mycket" på något sätt. Det känns som om de hade kunnat bygga något som var lite nättare?

  Kram på dig!

  //Veronica

  SvaraRadera
 15. Jösses! Man kan undra om inte de som har konstruerat den skrikiga trappan har tänkt sig att den ska vara den stora sevärdheten på stället och inte ristningarna eller naturen. Är meningen med ett naturreservat bara att locka så många besökare som möjligt? Även sådana turister som bara vill ta en bild av en skrikig trappa och pricka av att de har varit på platsen? Eller är det meningen att man ska bevara naturen med dess arter och miljöer, och låta dem vara huvudattraktion? De som har en genuin känsla för natur och historia lär knappast bli glada över sådana här ingrepp. För några år sedan ville Naturvårdsverket placera ut enorma guldstjärnor på "lämpliga" ställen i alla Sveriges nationalparker, för att folk skulle åka dit och leta rätt på dem. Jag minns inte om det gick igenom, men vad händer i så fall med själva nationalparksidén? Ska orörda gammelskogar mm förvandlas till nöjesfält för leksugna skattsökare? Jag ser det som väldigt viktigt att folk kommer ut i naturen och lär känna lite arter och samband mm, men naturupplevelser ska vara på naturens villkor. Att bygga monument för att locka "icke-naturintresserade" till reservaten ser jag ingen mening med. De lär knappast få någon naturkänsla på så sätt.

  Olle

  SvaraRadera
 16. Oj. Här läst lite om det turerna tidigare men att se eländet...ojoj.
  Anette

  SvaraRadera
 17. Så otroligt fel. Man blir ledsen när man ser det, både över hur fel och fult det blev och över att man lagt pengar på något som inte blir bra. Inget förvånar längre, men visst borde det någonstans i processen ha ringt en varningsklocka.
  //Helene

  SvaraRadera
 18. Tyvärr ser det hela inte riktigt klokt ut. Jag tänker på Järvzoo i Hälsingland som är handikappanpassat och smälter in mycket bra i naturen. Visste inte att det fanns bokskog så långt norrut, intressant.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 19. Hei, Gunilla!
  Onpas muuten mielenkiintoinen paikka! En osaa oikein arvioida miten portaita ja kulkuväyliä olisi kannattanut rakentaa, mutta ainakn voin sanoa että en ole koskaan pitänyt noista "kivikoriaidoista" (peittääköhän sammal ne lopulta?) enkä kivien rahtauksesta ulkomailta. Kiina on erityisen ongelmallinen, koska pakkausmateriaalien mukana tulee vaarallisia tuhohyönteisiä. Huokaus, niin moni asia tuntuu menevän huonosti.
  Koetetaan kuitenkin nauttia keväästä. :) Täällä on vielä melko paljon lunta, mutta joitakin ujoja kevään merkkejä jo näkyy.
  Mukavaa päivää! Kram! ♥

  SvaraRadera
 20. Visste inte att det fanns bokskog så långt norrut, intressant.


  สมัคร D2BET

  SvaraRadera