lördag 28 april 2018

Vårblommor och giftiga neonicotionoider

Regnskurar på eftermiddagen jagade in mig från trädgårdsarbetet, jag ligger efter med vårarbetet i trädgården men det känns inte helt fel med lite vila från det tunga kroppsarbetet.

Daphne mezereum den rosablommande tibasten har gillat vädret, helt översållad är den med sina vackra blommor som kommer före bladen. Den frösår sig lite här och där, jag brukar gräva upp plantorna och hitta en ny plats åt dem men det får inte bli för många. Bilden är från 20 april, nu har den nästan blommat över.


Även sälgen i naturen har haft en makalös blomning i vår, humlor och bin tackar.Adonis vernalis våradonis kommer lite senare än A. amurensis, en väldigt trevlig vårblommare som man kan följa under lång tid, knoppstadiet är nästan det vackraste på växten

Något spektakulär, Adonis amurensis `Sandan Zaki´ med den gröna borsten mitt i blomman.


Balkansippan Anemone blanda, inte särskilt originell men jag gillar den klarblåa lilla blomman som dyker upp här och där. Blir aldrig ogräsaktig, har snarare en försynt och stillsam stil.
 Erythronium dens- canis, alltid först att blomma bland hundtandsliljorna. Här är det `Lilac Wonder´ som är nästan överblommad vid det här laget.


Jeffersonia dubia  den blå presidentsippan är en skönhet, den har en mycket speciell blå färg som ingen annan har, kanske kan man kalla den lavendelblå? Den öppnar sig i solljuset men sluter snabbt blommorna om den hamnar i skugga. Jag odlar den tillsammans med Rhododendron, med tiden blir det ganska stora ruggar och en och annan fröplanta brukar dyka upp. Goda nyheter

För ett tag sedan hade jag ett inlägg om ett eventuellt förbud för neonicotinoider inom EU. Här kan du läsa inlägget.

I fredags skedde omröstningen om ett kommande förbud för utomhusanvändning av de giftiga bekämpningsmedlen inom EU. Förslaget har arbetats fram av EU- kommisionen. 16 av medlemsländerna, inklusive Sverige, röstade för ett förbud, 8 länder avstod från att rösta och 4 länder Rumänien, Tjeckien, Ungern och Danmark röstade emot ett förbud.

Förbudet innebär att tre neonicotinoider, imidakloprid, klotianidin och tiametoxam inte längre är tillåtna i utomhusodling inom EU. Det finns farhågor om att odlare kommer att ersätta medlen med andra neonicotinoider som ännu inte är förbjudna. Frankrike har föreslagit ett totalförbud för användandet av samtliga neonicotionoider. Heja Frankrike!

21 kommentarer:

 1. Hej Gunilla
  Jeffersonia dubia har en ualmindelig smuk farve, fine billede både af den og af Adonis, dem skulle jeg gerne eje begge to :)
  Gode nyheder til sidst - tak for det.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Min Presidentsippa gav tyvärr upp för ett par år sedan, den är saknad för vackrare färg får man leta länge efter. Dina Adonis är bara så otroligt fina, det verkar som att du har ganska lång Adonisblomning eftersom alla sorterna tydligen inte blommar samtidigt eller tar jag fel där? Adonis står på min lista över växter jag måste införskaffa, helt otroligt att jag inte har gjort det tidigare, jag som är så svag för gula växter.

  Va skönt med lite regn. Här har vi fått 12 mm regn så långt i april och jag oroar mig redan för torka......allt är som det brukar med andra ord:-)

  Kram Nora

  SvaraRadera
 3. Hello Gunilla: Your garden looks absolutely beautiful with all those trees joining up to it. Vive la France! Too bad the other countries could not be as enlightened.

  SvaraRadera
 4. Så mange flotte bilder av blomstring hos deg. Den blå Presidentsippa er utrolig fin.
  Ha fortsatt en fin helg Gunilla!
  Hilsen fra Turid

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla

  Ja, vi håller med Frankrike, pinsamt att Danmark inte är med!
  Där är många fler humlor här än det jag ser i Danmark - sammanhänger är klar!
  Fantastisk Adonis du visar - vilket släkte!
  Ja och färgen på dubia!! - jag har bara diphylla...
  Här har tibasten börjad blomma, och blåsippan visar färg:)

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 6. Nydelige billeder og nydelige blomster! De passer så godt ind i din have.

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla!
  Härliga bilder. Presidentsippan har en härlig färg och form, så snygg.
  Är så glad för att mina hundtandsliljor kommer upp i år, hoppas de vill blomma. Förra året torkade knopparna, precis innan de skulle slå ut. Vacker färg på din.
  Ha en fin helg !
  Marika

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!

  Herlige bilder! Jeffersonia er alltid en favoritt om våren. Den blåfargen er bare så vakker. Den kan minne om hepatica, men er lysere blå. Alltid godt med gode nyheter!

  Klem!

  SvaraRadera
 9. Det er da godt de fleste EU-lande stemte for et forbud! Her i Danmark har vi ikke haft en miljøminister meget længe, så her fortsætter den pinlige udvikling hen imod et landbrugsvenligt (læs: praktisk og industripræget) landskab, hvor giftigt affald fra gødning og sprøjtemidler siver ned i grundvandet og ud i vandløb og hav. Det er en skandale!
  Jeg tænkte ellers at netop miljøet var et godt sted at stå sammen med andre lande...

  Tak for de fine billeder fra din have!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 10. Goda nyheter och hoppas de inte ersätts av annat som är värre eller lika illa.
  Mycket vackra bilder. Älskar hundtandsliljor och skulle verkligen vilja att de förökade sig men det verkar trögt. Presidentsippan är förtjusande. Att din breder ut sig är ju ett gott tecken. Ska se om jag kan hitta den och testa.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 11. Jeffersonia er en nydelig plante, og hos oss sprer den seg ganske bra. Elsker blåfargen. Tysbast er vakker, men vi har valgt å ikke ha den i hagen...
  Ellers er det fint at det kan bli forbud mot giftige sprøytemiddel !
  Ha en fin søndag/Eirin

  SvaraRadera
 12. Hei Gunilla, ihania kukkasia ja upeita kuvia!
  Jaa-a, Suomi äänesti tyhjää. Mitähän tästä pitäisi ajatella?
  Kyllä Italiaan takaisin kaipaa varsinkin keväällä. :) Siellä oli aika kesäistä (kukkakuvia seuraavassa postauksessa). Täällä meillä on vielä jonkin verran lunta ja järvi jäässä.
  Keväistä sunnuntaita! Kram!

  SvaraRadera
 13. Très bien! Hoppas att EU följer Frankrikes exempel snart, även om de har tagit ett steg i rätt riktning. Och vilka fina vårblommor du har, Gunilla!

  Olle

  SvaraRadera
 14. Beautiful flowers, great photos.
  Have a nice sunday
  Many greetings
  Maria from
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  SvaraRadera
 15. Våradonis :D Vad otroligt vacker den är! Noterat på min "got to have" lista.

  Jag har en vit tibast men den verkar inte sprida sig alls... tyvärr!
  Jag har testat att ta sticklingar och satt frön men det fungerar inte alls. Synd för den är så vacker och jag skulle så gärna vilja ha fler.

  ha en bra Valborg och i nästa vecka ska det bli varmare igen. Tackar :D

  Kram

  SvaraRadera
 16. Ja, hagearbeid er hardt, jeg verker i hele kroppen. Fikk forresten en tybast (eller i hvert fall tror jeg det er det) i fjor, den har overlevd vinteren selv om den ble plantet veldig sent. Ha en fin ny uke, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 17. Jeg blev så vred, da jeg fandt ud af, at Danmark havde stemt imod. Desværre har vi en meget vattet miljøminister. Men godt at Sverige og andre lande stemte et forbud igennem.
  Du må have en god ny uge!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 18. Jag fastnar för presidentsippan, den saknas hos mig.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 19. Jag beundrar dina blommande adonis. Här blir de bara mindre för vart år och inga blommor, bara blad.
  Goda nyheter om EU:s förbud mot neonicotinoider.

  Bästa Hälsningar/ Gunilla

  SvaraRadera
 20. Ljuvliga vårbilder Gunilla! Och underbara växter som du visar :) Tänk att ha en så'n rugge av presidentsippan... Jag är så himla glad att mina små fröplantor blommade första året på friland och i år har blommorna blivit fler.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 21. Hej Gunilla!
  Såg ditt inlägg för flera dagar sedan men hann inte kommentera så jag kommer tillbaka nu. Först och främst, goda nyheter från EU.
  Din översta bild är så vacker. Vilken fin vy. Tycker så mycket om gången med de stora stenarna. Och tibasten är så skir och vacker. Jag köpte en liten vit på STA:s växtmarknad för ett par år sedan och den blommade för första gången i år.
  Den blå presidentsippan är så vacker att det känns i hela mig. Och våradonisen är som en vårsol. Balkansippor har jag massor och dom är så välkomna varje vår. Men än så länge så kan jag inte gå ut i min trädgård. Igår toppdressade jag gräsmattan och sådde i lite frön på de värsta ställena. Jag får helt enkelt inse att jag får lugna mig ett par veckor till innan jag kan börja städa trädgården. Men som tur är har jag mycket att pyssla med inomhus.

  Önskar dig en skön första maj!
  Kram Anita

  SvaraRadera