torsdag 19 april 2018

Alla dessa blåsippor..

..som ivrigt tittar fram överallt i solskenet, lyser på långt håll gör de till glädje för mig och alla små flygfän som surrar omkring. Det här blir en liten bildkavalkad med enbart blåsippor, alla är inte blåa men alla är blåsippor. De blir ju fler med åren, det finns ett ämne i blåsippans frö som attraherar myror och myrorna sprider fröna vidare. Tänk så finurligt naturen har ordnat det.

Hepatica transsylvanica

Hepatica transsylvanica `Semiplena´ 






I fjol våras planterade jag ett antal nya namnsorter, en av dem är denna japanska blåsippa Hepatica  japonica `Hokutosei´ roligt att den klarade av vintern men... den är felnamnad. Om någon råkar veta det korrekta namnet så meddela mig gärna, det vore roligt att veta vem den sköna är.





32 kommentarer:

  1. Hej Gunilla!
    Vilken härlig samling av blåsippor. Då kan jag tacka myrorna för att det poppar upp nya blåsippor hos mig. Din rosa är helt fantastisk. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med namnet. Idag har varit en helt fantastisk dag.
    Ha det bra /Marika

    SvaraRadera
  2. Härliga blåsippor. Här tycker jag man inte hittar några ovanliga blåsippor i handelsträdgårdarna. Men kanske du fått tag på dina via speciella handlar. Jättefina dubbla sorter du har!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  3. Gunilla - det märks att du har tagit din nya kamera till hjärtat. Dina bilder är numera helt fantastiska. Vilken skärpa och vilket ljus! Blåsipporna är verkligen helt fantastiskt fina och underbart fotograferade.
    Kram Helene

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla!

    Så mange vakre hepatica du har, og så vakre bilder :)
    Jeg finner også mange frøplanter av hepatica som maurene har spredd rundt omkring. Herlig å se hvordan de sprer seg :)
    Klem!

    SvaraRadera
  5. Hei Gunilla, kylläpä on kauniita sinivuokkoja sinulla kuvissa! Hyvää loppuviikkoa t. Maria

    SvaraRadera
  6. Hej Gunilla
    Dejlige billeder af dine blåsippor, jeg har nydt dine billeder, de vil nemlig ikke gro hos mig.
    Kram

    SvaraRadera
  7. Hej Gunilla

    Det heter myrmekokori, en fantastisk symbios!
    Och nu har de alla fått nytt namn...
    Super bilder, de enkla är mina favoritter:)

    Ha en trevlig helg

    SvaraRadera
  8. Hvor de trives godt i din have!

    SvaraRadera
  9. Blåveisen må trives godt hos deg .-) Og maurene er flinke til å spre frø, her dukker kubjellene opp stadig nye steder..
    Ha en fin dag/Eirin

    SvaraRadera
  10. Ja, alla dessa blåsippor, inte alls svåra att stå ut med.

    SvaraRadera
  11. A wonderful array of colour, Gunilla. I am sure that people who do not live in a northern climate as we do cannot appreciate how much we look forward to these first bursts of life in spring. It can only get better!

    SvaraRadera
  12. Helt otroligt vilka bilder du tar. Du och din nya kamera har blivit ett! Blåsippsbilderna är så vackra så det gör ont, men det kvittar. Du kunde ha tagit lika läckra bilder på maskros eller tussilago och man skulle genast vilja ha dem i trädgården...(gud-förbjude). Så fint att just du har en kamera som tillsammans med dig kan ta så underbara bilder.

    Ha det gott!
    /Anja

    SvaraRadera
  13. Underbara bilder och jag tycker det är himla kul med dig och kameran. För jag har bestämt för mig att du skrivit om att du är sådär lagom ointresserad av teknik. Fotograferande är ju en del teknik i botten :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  14. Så fine de er, vokser ikke her, men jeg hørte at den første vanlige hvitveisen var observert. Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
  15. Jeg har nydt dine skønne billeder. Jeg elsker de blå anemoner, men jeg kan desværre ikke få dem til at trives i min have.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  16. Så fina! Och så många! Förstår att de trivs där i ert underbara woodland!
    Kram

    SvaraRadera
  17. Underbara blåsippor! Och dom där japanska, mmmm.....
    TREVLIG HELG/Susie

    SvaraRadera
  18. Åh, vilka fina blåsippor och vilka fantastiskt fina bilder på dem. Japanska blåsippor är jag dålig på, det finns ju så oändligt många former. Blommornas utseende förändras också under blomningen, något som syns tydligt på dina bilder, och gör det svårt att jämföra med bilder på nätet. Vad jag kan se är det en form med tre lager blomblad (zandan-zaki) dvs både ståndare och pistill är omvandlade till blomblad. Vad den nu än kan heta så är den ljuvlig och vilken lycka att kunna övervintra en sådan liten juvel.
    Hälsningar Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Gunilla, nu lärde jag mig något nytt, att utseendet förändras under blomningen och då är jag nästan säker på att det nog är Hokutosei som jag ändå har. Hittade bilder både hos Scottish Rock Garden Club och Staudengärtneri Peters och det är endast små nyansskillnader i färg hos plantorna.

      Hos Peters kostade blåsippan 75 Euro! Det har jag inte betalt förstås även om den var dyr.

      Hälsningar
      /Gunilla

      Radera
  19. Hoppsan, sandan-zaki ska det vara och inget annat. Inte lätt med japanskan :).
    Gunilla

    SvaraRadera
  20. Så roligt med ett nytt "ansikte" och att du hittade in till mig.
    Fantastiskt vackra bilder på alla möjliga varianter av blåsippor. Tänk att den vanliga, enkla sippan är nog den vackraste av dem alla trots allt. Den är liksom Blomman Blomma, om man så får säga. Och dessutom så otroligt efterlängtad när den visar sig.
    Ha nu en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera
  21. Hei Gunilla!
    Du tar så vakre bilder av en vakker blomst. Den (de) er noe av det vakreste som finnes.
    Klem Anne

    SvaraRadera
  22. Vilka ljuvliga bilder! Jag har aldrig riktigt lyckats med Blåsippor, de står mest och stampar eller minskar i omfång. Tråkigt för detta är bland mina största favoriter. Inser att jag nog måste läsa på lite mer om hur de vill ha det och kanske försöka med nya växtplatser.
    Kram Nora

    SvaraRadera
  23. Helt underbara blåsippor och särskilt japanskan. Hoppas du hittar namnet. Fint fotade också. Det jag tänker på är om du har dem i surjordsområdet? Här har jag fått för mig att de inte trivs i lågt ph, vilket däremot vitsipporna verkar göra.
    Kram
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anette!

      Du har helt rätt, blåsippor planteras inte i surjord. Vitsippor verkar inte bry sig, har planterat namnsorter av dem i både surjord och vanlig jord och det fungerar bra.

      Kram!

      Radera
  24. Hej Gunilla!

    Men vilka fantastiska blåsippor du har och vilka fina bilder på dom! Jag har bara en sort och det är Hepatica transsylvanica. Prövade att köpa en planta av vår vanliga blåsippa för att den kanske skulle trivas och sprida sig men den försvann helt efter ett par år. Kanske ingen bra växtplats. Intressant att få veta att myrorna hjälper till att sprida fröna. Myror har jag många men dom hjälpte inte till i det här fallet. Själv får jag hålla tillgodo med blåsipporna i allas vår trädgård. Var vid "mitt" speciella ställe igår och kunde konstatera att det verkligen är blåsippsår i år. Älskar när backarna lyser blå.

    Önskar dig en riktigt skön söndag!

    Kram Anita

    SvaraRadera
  25. Prövade att köpa en planta av vår vanliga blåsippa för att den kanske skulle trivas och sprida sig men den försvann helt efter ett par år.


    สมัคร D2BET

    SvaraRadera
  26. Så fantastisk flott den feilmerkede blåveisen er. Det er herlige vårblomster dette og jeg gleder meg hvert år til de dukker opp. I fjor sådde jeg mange forskjellige typer og er spent på hvordan de vil bli! Hilsen Solveig

    SvaraRadera
  27. Jisses så många olika du har! Fantastiska bilder du delar med dig av. Väntar på en vitsippa som ska blomma hos mig, beställde den ifjol.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  28. Vilka bilder! Du är verkligen duktig med kameran.

    SvaraRadera
  29. Så dejlige! - navnlig de enkle. Det er jo et helt eventyr med historierne om blomster og insekter. Så mange forskellige måder at indrette sig på at det er helt fantastisk.

    God ny uge!
    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera