lördag 14 april 2018

Blåsippor och lite till

Sommarvärme idag och äntligen surrade en humla förbi mig och några citronfjärilar fladdrade runt i trädgården, det har varit dåligt med insekter hittills i vår.

Nattemperaturen är fortfarande på minus och det börjar se ut som våren 2013, tjälen sitter fortfarande hårt framförallt i surjordsplanteringarna. Jag återkommer till det i ett senare tillägg, just nu vill jag inte tänka på förödelsen.

Blåsipporna blommar överallt i trädgården, de blir jag i alla fall glad över. Jag är väldigt ovan med min nya kamera fortfarande så bilderna får nog ses som övningsobjekt.
Ungersk blåsippa Hepatica transsylvanica tittade fram häromdagen. Inom en vecka kommer den att vara helt översållad med blommor, en odlingsvärd blåsippa, finns i namnsorter.Crocus chrysanthus `Zwanenburg Bronze´  återkommer troget varje vår, var nog en av de första krokus jag planterade i trädgården. Inte världens vackraste krokus kanske men under åren tillsammans har vi blivit goda vänner, skulle sakna den om den plötsligt försvann.Dagarna går fort nu, allt som vaknar till liv kräver uppmärksamhet och insatser i form av städning, klippning och gödsling. Kogödsel i plastpåse blir det i år, jag gillar inte vare sig jord eller gödsel paketerad i plast men ser inget annat alternativ. Förut brukade jag köpa gödsel från någon bonde i grannskapet men nu vågar jag inte göra det längre. Trädgården är fortfarande inte drabbad av den spanska skogssnigeln och jag vill inte riskera något.

Har inte hunnit så långt ännu, våren är försenad men det går inte att påverka så det är bara att jobba på. Jag är väldigt systematisk med vårarbetet och nu har jag nästan tagit mig igenom framsidan av trädgården, inte så mycket grönt ännu, ser lite ödsligt ut men snart exploderar det.

18 kommentarer:

 1. Den här tiden får man passa på att se alla små mirakel som blåsipporna, krokusarna och de andra vårblommorna är. Det skulle inte vara riktigt samma sak med dem om allt det gröna hade hunnit komma upp. Blåsipporna är mina favoriter.
  Ha en fin fortsättning på helgen! ♥

  SvaraRadera
 2. Krokus og Blåsippa, så bliver det ikke bedre, de sidste vil desværre ikke bo hos mig. De sidste billeder af din have er bare så fine.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla!

  Herlig å se blåveis igjen! De er jo bare så vakre. De viser at nå er det endelig vår. Trist at du har fortsatt så mye tele i bakken.
  Klem!

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Ja, blåsippor är för mig symbolet på en svensk vår! De är inte lätta att fotografera med din stora bildsensor, vart ställer man skärpan på ett sånt tredimensionellt objekt?
  Det ser så fint och vårstädat ut hos dig - Vilket job!
  Här nere är där ingen tjäle, men jag tror du har det varmare på dagtid än vi:)

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 5. Hello Gunilla: two species of hepatica grow in the woods here - Sharp-lobed Hepatica and Round-lobed Heptica - and they are amongst the earliest spring ephemerals, but this year spring has been so delayed they have not begun to bloom yet, and this weekend we are having an ice storm which does not help. Your garden looks very rustic and natural. I am anxious to see it later in the spring; in the meantime your crocuses remind you that an old friend is always faithful. Enjoy the rest of the weekend. David

  SvaraRadera
 6. Härliga vackra vårbilder ! Så skönt att vi går mot varmare tider nu och så mycket att ta in i själen nu när våren är här.
  Önsakr dig en fin söndag !

  SvaraRadera
 7. Blåsippor är väldigt vackra växter. Har inga själv så jag får njuta av dina bilder. Du har väldigt fina bilder nu så det behövs inga ursäkter. Visst är det roligt med den nya kameran.
  Tjälen har försvunnit här men en del växter har torkat hos mig över vårvintern. Hoppas det inte blir alltför allvarligt hos dig.
  Senaste dagarna har det varit en fantastisk vår så nu spirar det i rabatterna.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 8. Vakre blåveis og krokus, Gunilla ! Og du har virkelig fått ryddet i en del bed. Det ser skikkelig strøkent ut:-)
  Her såpass langt syd, har vi også fortsatt tele i bedene der vi har rododendron og juleroser...
  Ha en fin søndag.

  SvaraRadera
 9. Hei Gunilla

  Koselig med de søte blåveisene. Den hvite er også vakker.
  Jeg har også mye tele igjen i bakken, og nå tror jeg den store rhododendron min nesten har strøket med. Bare nederste delene ser fine ut. Men sånn blir det av og til. Håper varmen tiner opp fort før mere setter i gang veksten for så å tørste i hjel.
  Vakre krokus!

  Ha en fin dag:-)

  SvaraRadera
 10. Hvor er du heldig, at de blå hepatica trives så utroligt godt i din have. Her i haven kan jeg ikke være sikker på, at de klarer at overvintre.

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Så fina blåsippor, finns nog inget som är så härligt på våren. Den Ungerska skall jag spana efter, så vacker blå färg. Det finns mycket som skall fixas nu, igår var det en härlig dag, blev mycket gjort, ville knappt gå in.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 12. Her ligger temperaturen mellem 2-10 grader, og jeg er glad for det ikke fryser, men du har da de dejlige blå anemoner og gule krokus at glæde dig over. Og sikke fint der ser ud i alle bede og på de flotte stenlagte gange! Kan godt forstå du gerne vil undgå dræbersneglen (det danske navn for den iberiske...) Det er frygteligt at have dem i haven.

  God søndag!
  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 13. Hei Gunilla! Det ser flott ut hos deg, nå kan våren trygt komme?! Flotte blåveiser, de får jeg aldri nok av. Ønsker deg en flott søndag!

  SvaraRadera
 14. Åh, hvor jeg misunder dig dine blå anemoner. De vil desværre ikke gro hos mig. Det er dejligt, når ikke bare blomsterne, men også havens dyreliv vågner op og viser forårsglæde, så bliver man også selv glad.
  God søndag!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 15. Blåsippor är bland det vackraste som finns! Själva har jag bara en pytteliten tuva, men den njuter jag hämningslöst av just nu :-)
  Det låter som ett klokt val att vara försiktig när du har lyckats undvika spanska skogssnigeln så här långt. Vi har den här hos oss och det är en ovän jag verkligen ogillar. Jag för en hård kamp mot dem (är ute och jagar både morgon och kväll) och tycker att plåga är mindre nu än för några år sedan men eftersom de finns i skogen runtomkring så går det inte att bli av med dem helt och hållet.

  Igår rensade jag i våra torvbäddar och la på ny Rhododendronjord. Tjälen håller i sig där och på några ställen var det lika hårt som att gå på ett parkettgolv. Det är bara att hålla tummarna för att alla Rhododendron som växer där ska klara sig....
  Kram Nora

  SvaraRadera
 16. Hej Gunilla!
  Dina bilder är jättefina! Härligt med mängden av blåsippor på den översta bilden. Fantastiskt att du klarat dig undan spanska skogssnigeln. Då är det klokt att vara försiktig. Du har ju verkligen kommit långt med städningen. Det ser så fint ut hos dig. Imorgon ska jag försöka starta på entrésidan. Där har det i varje fall torkat upp en aning till skillnad mot trädgården där det ligger fullt med vatten på gräsmattan över tjälen. Ser att du också har djup tjäle kvar. Jag testade hur långt jag skulle komma ner igår i en av rabatterna, 2 cm blev det. Och det var ändå på soligaste stället. Har aldrig varit med om ett år då jag inte ser någon som helst blomning. Snödropparna är uppe 2 cm i övrigt syns inte ens bladtoppar av snökrokus och vanliga krokus. Inte ett spår av min Hepatica transsylvanica som brukar vara översållad med blommor rätt tidigt. Den har i år knappt några blad. Vi får hålla tummarna att nätterna blir mildare och att tjälen släpper. Oroligt är det onekligen. Men trots allt, våren är verkligen på väg!

  Önskar dig en fin kommande vecka!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 17. Det låter underbart med blåsippor här och där som frösått sig :) Mindre kul med tjälen. Håller tummarna att förödelsen inte blir så stor som då.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 18. Men trots allt, våren är verkligen på väg!


  สมัคร D2BET

  SvaraRadera