söndag 6 oktober 2013

Inte dags för fågelmatning ännu!

Skogen på Hagtorpet glöder
Nu har onekligen hösten infunnit sig och det börjar dyka upp reklam för fågelmatning. Lite smågulliga artiklar här och där som vill påminna oss om att det är dags att mata småfåglarna. Som av en tillfällighet råkar de som skriver även saluföra fågelmatsblandningar och diverse fröautomater.

Fåglarna har inget behov ännu av extra föda. Hösten är nog den tid när naturen bjuder på den mest varierande kosten. Nu finns bär, frukt och frön i överflöd. Innan tjälen och snön har lagt sig finns insekter och maskar tillgängliga för våra stannfåglar och ännu har dygnet många ljusa timmar för födosök. Vi kan aldrig kompensera fåglarnas behov av variationsrik föda med den ensidiga fröblandningen som står till buds. När snön och kylan kommer och dagsljuset halverats är situationen en annan. Det är bättre att förlänga fågelmatningen på våren då det råder stor brist på föda. 

Under de kalla vintermånaderna behövs energirik mat såsom hampafrön och solrosfrön. Man kan även smälta kokosfett eller ister och blanda med havregryn, förmodligen mycket bättre fett än det som finns i talgbollarna. Den vanliga vildfågelblandningen blir en dyr fågelmat eftersom den innehåller mest havre och nästan inga fåglar äter havre. Gulsparven gör det men den brukar dyka upp först när snön ligger kvar och det blivit riktigt kallt. Gulsparven äter bara från marken. Spara gärna lite äpplen till koltrasten i vinter. I kombination med russin som inte fryser är det bra mat för våra koltrastar som valt att övervintra.

Fågelmaten bör sättas upp i skydd av buskar och träd annars blir småfåglarna snabbt offer för rovfåglarna, speciellt sparvhöken brukar snabbt hitta småfåglarnas matplatser. Har man lite risiga syrenbuskar på tomten är det ett perfekt ställe för fågelmatning.

  

2 kommentarer:

  1. Här har vi inte börjat mata än. Det är ett kärt vinternöje men vi väntar till vintern kommer.

    Full fart i trädgården är det i alla fall. Vi planterade massor med solrosor i somras och de kalasas det på nu. Rönnen som står bredvid solrosorna är också flitigt besökt. Nötväckor, talgoxar och blåmesar ser jag dagligen. Igår och idag har ett stort gäng steglitsar också varit här:-)

    Ha en fin söndag! Kram Nora

    SvaraRadera
  2. Hei. Jeg er enig i at fuglene har stor tilgang på mat ute i naturen nå, men må innrømme at jeg mater dem året rundt. Det er like koselig med Dompap om sommeren som til jul. Jeg har fuglematere hengende ned fra balkongen min i snorer så de dingler rett utenfor stuevinduene. Der har jeg myriader av fugler hele året. Jeg har sekker med solsikkefrø på balkongen som jeg mater med. Om vinteren lager jeg egne meiseboller i tillegg.

    SvaraRadera