torsdag 10 oktober 2013

Räddningsaktion för trädgården

Härom dagen var det dags för etapp nummer två av operation trädfällning.

Här är det tre enorma aspar som fälls i sektioner av arborist Charles Lidster.

Det är tungt att klättra upp i så höga träd men även trädfällning går att rationalisera om man är skicklig.

Två av asparna fälldes parallellt i sektioner genom hopp mellan de två stammarna. Varje gren  knöts först fast med rep innan den sågades av och sänktes mot marken. Precis som förra gången skedde allt med stor precision och inga som helst skador i trädgården. Strax bakom asparna går elledningarna till vårt hus så här fanns inte mycket manöverutrymme.

Totalt har arboristen fällt femton stora träd, några mindre har vi tagit bort själva så det handlar väl om ca 20 träd totalt. Inget av träden står i direkt anslutning till planteringar men trädens rötter sprider sig över stora ytor. Nu återstår att se när våren kommer om åtgärderna har varit tillräckliga för att rädda trädgården. De rabatter som invaderats av trädrötter hade knappast överlevt länge till.  Såväl buskar, planterade träd och perenner har ingen tillväxt att tala om och växterna orkar inte ens blomma. Bevattning hjälper inte - hur mycket man än vattnar är marken snustorr en liten bit under jordytan. Utan fukt kan inte växterna ta upp näring så till slut tynar de bort.

För vår del återstår att ta hand om allt ris och alla stammar som skall bli ved.


2 kommentarer:

 1. Förra hösten hade vi arborister hos oss också - det är imponerande att se dem i arbete.

  Hoppas åtgärderna hjälper! Hoppas även att vi får en mer normal sommar nästa år - en sommar som denna med ständig torka vill jag inte ha igen!

  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Jösses vad han är högt upp i trädet!
  Underbart med yrkesmän som vet vad dom sysslar med :=)

  Håller tummarna för att åtgärderna ska hjälpa så växterna kan växa och må väl.

  Önskar dig en härlig fredag och helg!

  SvaraRadera