söndag 27 december 2015

Ett av sommarens projekt - före och efter

Det började i mars månad med flytt av grästuvan som syns på bilden. Gräset är en jättetåtel Molinia caerulea ssp. arundinacea `Transparant´ som vuxit ur sin växtplats och blivit alltför stor för grannarna. Borde ha gjorts för flera år sedan...


Det blev en snabb lösning, ogräset grävdes bort, gropen fylldes med ny jord och kantades med en metallkant för att hejda invasionen av gräs.


Det här är ett område som vi inte gjort något åt på många år, här har trädgården mött naturen. Platsen är besvärlig bland annat för att i närheten växer en stor björk som effektivt dränerar marken på vatten. Sydvästvindarna får bra fart över gärdet och hjälper till att torka ut marken. Stenkanten som bildat gräns mot naturen var ett riktigt hastverk en gång och har aldrig gjort mig på gott humör. På platsen har vi också samlat stenhögar som vi under vår framfart grävt upp ur marken - inte så snyggt.


  I augusti började vi gräva för att göra en gång av kullersten, en stenmur mot naturen och för att få avsättning av all sten som låg i högar och skräpade. Marken är full av sten, en del så stora att man inte rår på dem med handkraft. De blir kvar och man får lösa det så gott det går.


Rabatten gjordes större, det finns alltid behov av omplantering av växter som hamnat fel eller blivit för stora på sin plats, rundeln runt gräset togs bort och gropen blev en del av den utvidgade rabatten. Den fula stenkanten togs bort och gräset frodas på sin nya plats.


Såhär blev det till slut - mycket sten trots att vi körde bort en del. Under stenmuren satte jag markduk så ogräset dör väl bort efter några år, då kan jag öppna upp för lite större planteringar eftersom jag tycker det blev väl mycket sten. Det gäller förstås att plantera med eftertanke, här blir det torrt. På sensommaren byggde vi en ny kompost här också så nu håller jag på och klurar ut hur vi skall kunna binda ihop allt, ett trevligt nöje vintertid.11 kommentarer:

 1. Det kender jeg godt, at man har et område i haven, som man ikke har gjort noget ved. Når man så tager sig sammen og lægger en plan, kan det ligefrem ende med at blive et yndlingsområde. jeg er lidt misundelig på de flotte kæmpestore sten, naturen har givet jer. Her i landet (bortset fra Bornholm) skal de importeres, og det giver ikke det samme udtryk

  SvaraRadera
 2. Hei! Jeg leser, ser på bilder og blir veldig inspirert. Det er godt å komme i gang med planer man har hatt en stund. Det ser så fint ut.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 3. Vilket jobb och fint blir det! Ser att du har gott om sten, precis som jag! Ibland när jag gräver önskar jag att jag ngn gång skulle slippa stenen. Fast jag gillar sten också! Önskar dig fin fortsättning!/Merja

  SvaraRadera
 4. Vilket jobb och fint blir det! Ser att du har gott om sten, precis som jag! Ibland när jag gräver önskar jag att jag ngn gång skulle slippa stenen. Fast jag gillar sten också! Önskar dig fin fortsättning!/Merja

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla

  Om där finns plats i bilen tar jag ofta sten med från Sverige hem til Danmark.

  Vilket stort job du har gjort, det verkar genomtänkt och resultatet ser riktig bra ut!

  Ha en bra kväll

  SvaraRadera
 6. Så snyggt och så självklart det ser ut! När nåt ser självklart ut har man lyckats som bäst, även om allt kanske inte var så självklart när man tänkte ut det. Tungt projekt, men ni är väl mästare i att flytta sten vid det här laget.
  Gott slut och gott nytt
  Anette

  SvaraRadera
 7. Det blir så fint! Gillar gångar av natursten och att avända sig av det som finns på platsen känns rätt.
  Gott slut och Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 8. Oh, jag vill inte se dina rabatter.Nej, jag skojar bara, jag fattar inte hur du alltid kan få det så snyggt. Gott Nytt År. Carita

  SvaraRadera
 9. Väldigt snyggt! Hur bär du dig åt för att slippa ogräsinvasion mellan stenarna? Markduk under gångarna också? Frågar eftersom jag som bäst funderar på hur jag ska ordna med gångar i blivande jätterabatten runt orangeriet som vi håller på att bygga.
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
  Laila

  SvaraRadera
 10. Hej Laila!

  Nej, det behövs ingen markduk under gångarna, vi gräver bort rötterna. Några dm ner, det brukar räcka, man ser tydligt var rötterna upphör i marken. Gränsar kanterna däremot till naturen bör man nog lägga in en rotspärr där. Markduk håller inte generellt mot ogräsinvasion under någon längre tid så en bit byggplast på ca 2 dm vertikalt i marken hindrar ogräset att tränga sig in.

  ...och så försöker jag att inte rada, att få till lite oregelbunden ordning gör det hela mera levande, tycker jag i alla all.

  /Gunilla

  SvaraRadera
 11. Hej Gunilla!
  Fantastiskt vacker trädgård! Jag gillar den härligt gröna mossan och alla vackra stenar. Det framgår med all tydlighet att du har känsla för det du håller på med. Vi har också en hel del sten vilket jag ser som en stor tillgång.

  SvaraRadera