fredag 18 december 2015

Rhododendron `Golfer´

För en rododendronfantast så är denna  vackra planta som ett värdefullt smycke i trädgården. Rhododendron `Golfer´ ( R. degranianum ssp. yakushimanum x R. pseudochrysantum) är  en primärhybrid som innebär att en art korsats med en annan art.

Den är mycket långsamväxande och i rododendrons värld betyder det ett kompakt växtsätt, de snabbväxande buskarna blir ofta  spretiga och kala nertill på grenarna, lite nedlåtande brukar det kallas det för storkben.

En uppskattning är att jag haft den i fem år, aldrig några vinterskador trots att den upplevt några riktigt tuffa vårvintrar - "surprisingly hardy" skriver Kenneth Cox om den i sin bok "Rhododendrons & azaleas".  Svensk zon uppges till 1 - 3 men `Golfer´ är nog en spännande kandidat för någon som tycker om utmaningar och zonknäckeri.

Den har aldrig blommat men för mig som gillar vackra bladplantor är det inget som har någon stor betydelse. Det vackra, silverfärgade indumentet syns redan i juni och `Golfer´ håller kvar sin silvriga bladfärg ända in i september. Odlingsvärd!


6 kommentarer:

 1. Det er især arterne, der har min bevågenhed; men ingen tvivl om at Golfer er en utrolig smuk bladplante, og at den er en kompakt plante, er kun et plus mere.

  SvaraRadera
 2. Frestande! Hittar jag den så är det helt klart värt ett försök.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Oj, oj! Där visar du en planta som får hjärtat att ta fler volt och habegäret blir påtagligt!
  J, en helt underbar buske. Måste kolla om Hachmann har den!

  /Anja

  SvaraRadera
 4. Hei!
  Den var vakker. Nydelige blad. Må nok innrømme at vi har noen storkben.
  God helg! Anne

  SvaraRadera
  Svar

  1. Så fin! Helt i min smak! En sådan eller två måste jag helt enkelt ha i nya surjordsrabatten!
   Och tack för tips om lärken 'Diana', den ska jag verkligen kolla upp.
   Allt gott!/Laila

   Radera