tisdag 8 december 2015

Lysande!

Under fyra dygn den senaste helgen har Moder Jord visat sina muskler. Orkanvindar och storm har slagit ut delar av vår infrastruktur och ännu i morse saknade 500 hushåll i Sörmland elektricitet. På västkusten har vindarna orsakat översvämningar med stora materiella skador som följd. Vi klarade oss bra trots det höga tonläget, fyra timmars elavbrott men temperaturen skenade, + 10 grader i december.

I Paris pågår det ödesmättade klimatmötet COP 21.  Alla vill visa att de kommer med något bidrag som kan stoppa den globala uppvärmningen som enligt prognoserna visar att vi går mot det varmaste året hittills sedan mätningarna startade. Även vår energiminister vill bidra och och menar att nu tar Sverige täten för en ny internationell klimatutmaning för miljövänlig belysning,  han lanserar ett byte av lampor till energisnål LED belysning! Målet är att minska utsläppen genom att få ut tio miljarder energieffektiva lampor på världens marknader, bakom lampkampanjen står Sverige och tolv andra länder.

Gott så men LED belysning är ingen nyhet, EU håller på att fasa ut glödlampan och de flesta hushåll och förmodligen också offentliga byggnader har idag övergett de gamla glödlamporna.

Med all säkerhet vet energiministern att tillverkningen av LED belysning inte är miljövänlig. Att tillverka LED lampor kräver förbrukning av sällsynta jordartsmetaller. De är inte speciellt sällsynta egentligen, finns spridda i jordens alla bergarter men sällan som huvudkomponent i mineral, låga halter orsakar alltid en stor mängd avfall. De är dyra att utvinna och förekommer ofta tillsammans med radioaktiva grundämnen. Gruvdriften åstadkommer en förstörd natur, enorma avfallshögar och en mark, förorenad av tungmetaller. Efterfrågan ökar på sällsynta jordartsmetaller, för närvarande står Kina för 95% av produktionen.

Säkert är också energiministern bekant med rekyleffekten eller Jevons paradox som det också brukar kallas.

Klimatvänliga produkter saluförs ofta som att vi sparar pengar men vad gör vi med dessa sparade pengar?  Glödlampor byts till energisnålare  och billigare alternativ och marknadsförs som en win - win situation men kanske tycker vi att vi förtjänar att slösa lite extra med belysningen eftersom energiåtgången är lägre och lamporna kan vara tända längre.

Bilarna blir allt bränslesnålare, vi använder etanol, el eller biogas och ökar vårt bilåkande utan dåligt samvete.

Våra vinster kunde kanske tas ut i minskad arbetstid och skulle då bli en verklig vinst både för miljön och oss själva men alla undersökningar om det som benämns som rekyleffekten visar att vi istället ökar vårt konsumtionsutrymme.

Och ännu har ingen makthavare på klimatmötet vågat ställa sig upp och rakryggat säga det som de flesta vet, vår överkonsumtion omvandlar våra naturresurser till sopor i allt snabbare takt, begränsade naturresurser som vi låtsas är oändliga.

Adonis vernalis våradonis i april 2015 

 

6 kommentarer:

 1. Ja, vad kan jag säga? Du har rätt, men vad hjälper det att ropa om ingen lyssnar. Läser just nu Hararis bok Sapiens där han visar att det är människans oförmåga att föreställa sig konsekvenserna av de så kallade framstegen som ställer till det. Ingen munter läsning det heller men jag rekommenderar den.
  Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset Laila, den boken skall jag läsa.

   Radera
 2. Hei!
  Jeg blir fortvila over at det finnes så liten vilje til å gjøre noe.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 3. Ja, det har stormat rejält här på Västkusten. I söndags, när jag tog bussen in till Göteborg för att hjälpa till med Biologiska föreningens "jul-fest-i-val" på Naturhistoriska museet, var det +10 grader redan tidigt på morgonen och sådan storm att tågen på Bohusbanan stod stilla för tredje dagen i rad. Nu har det lugnat sig lite, även om vinden ännu tar i ganska ordentligt emellanåt. De stora "sjöarna" ute på fälten häromkring har sjunkit undan ganska bra, men i morgon ska det komma mer regn. Fantastiskt nog har jag inte haft några strömavbrott. Tänk om världens alla ledare verkligen kunde enas om kraftfulla åtgärder för att minska klimatförändringarna! Inte bara hålla vackra tal om hur viktigt det är. I december vill jag ha ett lätt, fint snöfall och kunna se hur isen sakta lägger sig på sjön här i närheten. Inte temperaturer som kan jämföras med en regnig sommardag.

  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olle!

   Skönt att du sluppit strömavbrott, det är verkligen frustrerande när inget fungerar,det går aldrig heller att få besked om när elen kommer tillbaka.

   Termometern visade + 10,8 grader idag - inte kallare en kylig sommardag och de hårda vindarna är tillbaka. Det vrålar och brummar i trädkronorna, hoppas de klarar påfrestningarna.

   Radera
 4. Ja, man kan inte göra annat än sucka! LED-lampor löser inga problem. För en tid sedan fick vi ett brev från EON. "Ni ligger si också många procent högre i förbrukning än 100 jämförbara hushåll i er närhet. Hmm, konstigt. Vi som alltid legat betydligt lägre än grannar runtomkring och dessutom finns det inte så många likvärdiga hushåll omkring oss. Jag kontaktade förstås EON och påpekade detta och bad om en förklaring. Då fick jag någon form av statistik som visade att vi låg lägst av alla under juli månad men högre annars. De hade jämfört oss med fritidshusen härom kring. Jag talade om för dem att det minskar deras trovärdighet och att vi kommer att fortsätta som vi alltid gjort med lågenergi i alla vitvaror, torka kläder på sträck, inte stryka mer än i undantagsfall, alltid tvätta med fylld tvättmaskin, inte slösa med varmvatten osv osv. Men det känns som en droppe i havet i det totala energislöseriet.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera