torsdag 14 januari 2016

Min vän koltrasten

Nu är det tufft för småfåglarna, högsta temperatur idag - 14,4 grader och nu går vi förmodligen mot den kallaste natten i vinter.

Jag gissar att vi har ungefär tio koltrastar som valt att övervintra här, koltrasten är både en stann- och flyttfågel och i takt med varmare klimat väljer fler och fler att tillbringa vintern här . Det finns för- och nackdelar med allt. Stannfåglarna tar de bästa häckningsplatserna på våren och slipper den farofyllda resan som flyttningen innebär men vintern är inte nådig mot de fåglar som inte är fröätare. Det finns helt enkelt ingen mat för dem i naturen och fågelfrö som vi annars matar övervintrare med är ingen bra föda för koltrastarna, osäkert om de alls kan tillgodogöra sig fröblandningarna.

Under sommaren äter koltrasten i huvudsak animalisk föda som maskar och insekter. På hösten sitter den gärna i fruktträden.

Jag matar dem med äpplen och russin vid matplatserna, koltrasten är markätare som plockar sin föda på marken, aldrig från upphängda automater. När det blir så här kallt fryser äpplena omgående men russin som är torkad frukt fryser aldrig och är dessutom väldigt energirik. Övermogen frukt som man annars kanske slänger tas tacksamt emot av koltrasten, bananer är jättegott.

Än är dagarna korta och tiden för födosök begränsad så det gäller för fåglarna att snabbt hitta mat utan att använda energi i onödan för att klara de långa och kalla nätterna i någon gran. Att hitta föda är det som gäller om man skall överleva nästa natt eller inte.

Koltrasten är på plats först av alla, så fort det ljusnar dyker den upp. När jag kommer med maten på morgonen har jag den lilla flocken flygande efter mig, ivrigt kommunicerande. Inga vackra flöjtande vårtoner men pratas gör det - jo, de vet att jag kommer med mat.

Nu är de så stressade av kyla och hunger så de sätter sig på altanen så fort jag öppnar dörren, hungern övervinner rädslan. På matplatserna är det stor konkurrens om maten så jag har börjat sätt ut russin på altanräcket där jag lyckades få en av dem på bild.

Vattentillgången är lika med noll, bekymmersamt för alla djur just nu. Snön som ligger blir väldigt torr i kylan och är inte till mycket hjälp, idag satte jag en kopp med varmt vatten på altan och hoppas att någon hann dricka innan det frös.

Tillägg ;  Ett tack till alla som vill hjälpa koltrasten! Jag har letat efter information om huruvida den kan tillgodogöra sig fågelfrön, finns inte mycket att läsa. Men logiskt, koltrasten är ingen fröätare och näbben är inte konstruerad till att knäcka skalen på solrosfrön för att komma åt frökärnan, som mesarna och finkarna är specialister på. Den äter frön när inget annat finns att tillgå men i värsta fall blir det endast till att fylla magen med frön som inte ger någon energi alls, alltså kontraproduktivt. 

18 kommentarer:

  1. Hei! Her er det to svarttroster som ikke har fløyet til varmere strøk. Vi mater og mater. Det ser ut til at de spiser solsikkefrø som har falt ned på bakken. Kjøper rosiner i morgen.
    Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
  2. Takk for opplysninger om rosiner som føde til de! I fjor hadde vi to svartroster her, men ingen nå i vinter. Like kaldt her som hos deg. Det er viktig å gi fuglene masse mat nå, ja. Jeg har sett at skjærene spiser snø når de er tørste. Kanskje flere fugler gjør det samme?

    Ha det godt!

    SvaraRadera
  3. I dag er det mig, der har sprogproblemer. Heldigvis kan jeg genkende fuglen, som vi kalder en solsort.

    SvaraRadera
  4. Ska förse våra koltrastar med russin och ljummet vatten så fort det ljusnar i morgon! Här pickar de nedanför fågelmatarna och grannen lägger ut äpplen varje dag.
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  5. Det visst jag inte om Koltrasten att de var markätare. Ska tänka på det om jag får några hit
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  6. Tak for din opfordring til os om ikke at glemme fuglene. Jeg havde ikke tænkt på, at solsorten er glad for rosiner, det skal jeg huske. Vi har så meget glæde af fuglene, så de fortjener noget godt,
    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  7. Hej Gunilla

    Här är koltrasten mest en stannfågel. Bra tips med hur du matar dessa fina fåglar!

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  8. Vi har haft många fler koltrastar hos oss än tidigare. Vi brukar ha ett par men i år har vi 7-8 stycken som är här hela tiden. Vi får fylla på mat i olika former hela tiden nu men det är fint att fåglarna vill besöka oss . Ha en fin helg. Carita

    SvaraRadera
  9. Hei Gunilla.
    Jeg visste faktisk ikke at koltrasten ikke kan ernære seg av frø. Jeg har noen som holder til i trädgården i Oslo, men når du nevner det har jeg aldri sett dem på fuglebrettet her på balkongen. Jeg tror jeg får begynne å fø dem med rosiner jeg også :-)
    Ha en fortsatt fin dag
    Stein

    SvaraRadera
  10. Jag har märkt det också - att koltrasten alltid letar på marken under matningsplatsen. Det var mer en observation från min sida än en faktisk kunskap. Brukar lägga ut äpplen. Skall tänka mer på vattnet också nu. Bra att du uppmärksammade detta.

    SvaraRadera
  11. Fint skrivet om koltrasten, Gunilla. Russin är en av ingredienserna i foderblandningen jag lägger ut till rådjuren på kvällarna, och när det ljusnar på mornarna är koltrastarna där för att bokstavligt talat plocka russinen ur kakan.

    SvaraRadera
  12. Wow. Se där. Nu har jag lärt mig en massa nytt! Tack för detta.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  13. Vi har också många koltrastar här och de pickar i sig det som rasar från talgbollarna med god aptit. Det är en knepig avvägning att lägga ut mat på marken eftersom vildsvinen äter ungefär samma saker...men vi gör det i alla fall. Till trastarna.

    SvaraRadera
  14. Så tänker jag också man vill gärna hjälpa på rätt sätt. Vi har haft några trastar här ibland inte i år dock. Testade ngn gång att torka bär åt dem men det gick sisådär. Har du kollat den här sidan http://www.vivara.se/? Där finns säkert något som passar koltrasten.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  15. Våra koltrastar blev jätteglada för russinen! Första påsen slut, nu har vi bunkrat med en stor burk! Tack för tipset!
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  16. Kan koltrasten äta jordnötter som småfåglarna älskar? I så fall skall jag strö ut jordnötter också på snön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta!

      Nötter är mycket bra föda för fåglar vintertid och koltrasten äter säkert nötterna men huruvida den kan tillgodogöra sig just den födan vet jag inte.

      Nu verkar det bli varmare och då kan man sätta ut äppelhalvor igen.

      Idag skall jag testa en ny blandning, havregryn som jag låtit dra i olivolja, tror det är uppskattat och nyttigt.

      Hälsningar
      /Gunilla

      Radera
    2. Vi har upptäckt att stora mängder ekollon grävts ned under vår stora ek. Jag har med stor möda börjat att för hand gräva upp ollonen.
      Ser nu att koltrastarna är väldigt aktiva runt eken. Kan det vara de som grävt ned ollonen? Vem kan det annars vara?

      Radera