torsdag 7 januari 2016

Några av fjolårets nykomlingar i trädgården

I natt har Kung Bore spänt sina muskler - 20,8 grader i morse och det tunna snötäcket är inte till mycken hjälp vid så tuffa temperaturer.

Jag sitter med mina växtlistor och skriver in allt nytt som flyttat in i trädgården under fjolåret, en trevlig sysselsättning under vintern. Det blir en del varje säsong men med åren blir inköpen mer genomtänkta och planerade, impulsköpen blir alltmer sällsynta. Så har det inte alltid varit, jag har nog flängt runt med krukor för att hitta något utrymme i någon rabatt där jag kan klämma in någon växt som jag trodde jag måste ha. Det brukar bara bli fel och resultera i att jag för göra om allt efter några år.

Två nya magnolior blev det M. `Genie´ och M. x Wieseneri `Swede made´ , den senare för de stora och djungellika bladens skull. Båda fick plats i det nygjorda stubberiet, här behövs mera skugga.


Ett antal nya Rhododendron förstås, här en av dem R. `Blewbury´ ( R. roxieanum var. roxieanum x R. anwheiense)


Den här japanska lönnen är speciell, en dvärgartad, långsamväxande lönn med täta blad på ett osymmetriskt växande litet träd, bladutspringet är en höjdpunkt Acer palmatum `Mikawa yatsubusa´ 
Körsbärsträdens vita blomblad har fallit till marken.


Länge sedan jag planterat några liljor i trädgården men nu blev det en i alla fall, en grandios lilja som kan bli manshög och med sen blomning och kraftiga blad som inte lockade till sig några liljebaggar Lilium `Sheherazade´


Salix erythroflexuosa skruvpil är vacker med sina gula grenar och märkliga växtsätt, en karaktärsväxt. Den var tänkt att planteras på en plats i trädgården men i sista stund fick jag stora skälvan och ångrade mig, jag vet hur törstiga sälgar är och hur deras rotsystem konkurrerar ut andra växter. Den planterades på grönytan på andra sidan huset, där får den växa och bre ut sig så mycket den vill.


Nya barrväxter blev det en hel del av, de flesta häxkvastar. Här Abies koreana `Hudsonia´


...och Picea abies `Zillertal´ 


Samtliga växter, förutom barrväxterna och skruvpilen som kommer från Burgers växtgård, är köpta på Linudden, en liten plantskola med ett exklusivt sortiment som drivs av en mycket kunnig entusiast.
Detta är ingen sponsrad reklam utan  information till alla växtentusiaster som för länge sedan ledsnat på de stora kedjornas ensidiga och fantasilösa sortiment som återkommer år efter år.

11 kommentarer:

  1. Så mange spennende planter du har! Den lille acer, picea og abies skulle jeg gjerne hatt. Det høres ut som en bra planteskole.

    Ha det godt!

    SvaraRadera
  2. Vi har också spanat in Linudden, hittade plantskolan när vi googlade för att se var vi kan köpa just 'Swede Made* som verkar vara en mycket spännande magnolia. Det blir en tur till nyköpingstrakten i vår!
    Riktigt så kallt som hos er är det inte här men mycket innesittande blir det. Planerar vårens planteringar och gör långa listor med växter. För det är som du skriver - impulsköp straffar sig för det mesta.
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla

    Kul att se att "Linudden Trädgård" går utöver det vanliga i sitt sortiment, och i stället för en massa tråkiga standard växter har en superstort och väl genomtänkt urval, inom ett fåtal växtsläkten.
    Fina val du har gjort!

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  4. Snygga inköp. Lilium Scheherazade har vi haft några år nu, inköpt på Lindudden, väldigt snygg tycker jag. Någon liljebagge har vi inte sett på den fast vi har såna på våra andra liljor. (vi plockar dom hela tiden så dom hålls rätt bra i schack. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
  5. Många spännande växter du visar. Förstår att du är en duktig växtkännare. Önskar dig en fin fredag!/Merja

    SvaraRadera
  6. Beautiful garden !! Always nice to see these lovely plants !!
    Greetings

    SvaraRadera
  7. Tack för kommentarerna. Tar till mig det du säger när det gäller marktäckare i allmänhet och lammöron i synnerhet. De jag sett i levande livet har inte varit alltför roliga. Kanske ska jag söka växter som bildar kuddar i stället, och stånd typ hosta. Problemet med hosta är två: dels min man som tycker att de är för mycket åt villahållet ("vi bor i ett torp i vildmarken ju"), dels att platsen får sol större delen av dagen. Har en smalbladig hosta med i listan, den tyckte han var okej.
    /Laila

    SvaraRadera
  8. Fina nya växter! Nu känner jag pressen att lista våra nyheter. Kommer inte högst upp på att göara listan i vanliga fall men jag ser fördelarna med att ha aktuella noteringar.
    Ha en skön söndag!

    SvaraRadera
  9. Margareta Johaansson18 januari 2016 kl. 16:25

    Hur får du till alla mossiga stenar? Det är ju jättesnyggt. Har också en skogkulle på tomten med sten, vill göra något liknande.

    SvaraRadera
  10. Hej Margareta!

    Mycket av mossan kommer helt naturligt om förutsättningarna är de rätta, titta på hur mossan växer i skog. Inte för torrt och inte för soligt.

    Jag planterar även en del mossa, försiktigt kan man lossa en bit och föra över på någon sten där man vill ha den.

    På marken gör jag ett underlag med pH under 7, kan bestå av täckbark, barkmull eller rododendronjord.

    Mossa är kul! Lycka till!

    SvaraRadera
  11. Linudden är en favoritplantskola. Det blir nog minst en vända dit i år också....vi behöver ju flera Rhododendron så klart:-)
    Kram Nora

    SvaraRadera