lördag 17 september 2016

Codonopsis igen!

Vid tidigare inlägg om mina klätterklockor fick jag indikationer om att namnet inte var korrekt, det tackar jag för! Jag är nog något nördig när det gäller namn på växter, att leta efter korrekta vetenskapliga namn på växter jag odlar slår Pokemon med hästlängder!

Klätterklockan som jag köpte som Codonopsis convolvulacea `Forrest´s form´ visade sig vara felmärkt, den saluförs under det namnet hos en mängd plantskolor har jag konstaterat, tyvärr får jag säga för det felaktiga namnet förs vidare i led efter led. `Forrest´s form´ är ett påhittat handelsnamn och existerar inte i vetenskaplig mening, precis som Clematis `Summer snow´ som blivit så populär under sitt påhittade namn. Det vetenskapliga namnet för denna klematis är Clematis vitalba `Paul Farges´. För att markera att det är kommersiella, påhittade namn bör det skrivas med stora bokstäver, alltså Codonopsis FORREST´S FORM och  Clematis SUMMER SNOW.

Nåväl, det korrekta namnet på min blåblommande klätterklocka är Codonopsis convolvulacea ssp. grey - wilsonii, alltså en underart till Codonopsis convolvulacea. 

Identifieringen har gjorts, dels av en erkänt etablerad växtkännare i Sverige och av SKUD svensk kulturdatabas. Jag skrev helt enkelt till SKUD och fick omgående svar. Här kan du kontakta SKUD om du är osäker på och intresserad av det korrekta vetenskapliga namnet. Imponerande service som vi inte är vana vid numera, svar inom två timmar.

Jag skall givetvis kontakta plantskolan om det felaktiga namnet, det var Carl von Linné som gav oss ett system för att klassificera och namnge växterna och det skall vi inte slarva bort genom påhittade, kommersiella namn som en del mindre nogräknade handelsträdgårdar sysslar med.10 kommentarer:

 1. De præcise navne på de forskellige codonopsisarter er noget af en udfordring for en navnenørd. Når man som jeg opformerer dem fra frø, mange gange fra amatøravlere, oplever man særdeles ofte, at navnene overhovedet ikke stemmer. Min reference, når jeg skal identificere en codonopsis, er http://www.codonopsisplants.co.uk/

  SvaraRadera
 2. Vakker er den uansett navn! Jeg er umåtelig takknemmelig for at Linné fant opp dette geniale systemet for å klassifisere planter og arter :)

  SvaraRadera
 3. Jeg må give Marit ret, den er vakker alligevel, men det er selvfølgelig bedst at have det rigtige navn, når man nu er en havenørd :)
  Hilsener
  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Linné har gjort meget godt. Din codonopsis er utrolig smuk, og selvfølgelig skal den da kaldes ved dens rette navn.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 5. Skönt att du fick fram namnet. Tyckte den såg ut som en mörkare variant av min C convolvulacea. Tyvärr är en del plantskolor ointresserade eller blir tom irriterade när man påpekar uppenbara fel.

  Jag läste latin på gymnasiet och det hjälper mig att se en del uppenbara fel.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 6. ...oops nu skrev jag för snabbt. Jag odlar de blå C forrestii och clematidea. Carina

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla

  Ja, det är irriterande när dessa "fackpersoner" inte kan det mest basala inom deras område. Hur kan man lita på annat som de påstår?

  Din Codonopsis convolvulacea ssp. grey - wilsonii har en helt fantastisk färg!

  Allt gott

  SvaraRadera
 8. Ordning och reda ska det vara! En annan växt som är sorgligt felmärkt för det mesta är Alpkåpan som i plantskolarna ofta kallas Fjällkåpa, fast där handlar det väl mest om okunskap som har spritt sig i led efter led.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Den är riktigt vacker.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera