torsdag 29 september 2016

Gentiana - från vår till höst

..och allt där emellan för släktet Gentiana är stort. De som skulle blomma i mitten av säsongen har inte varit till sin fördel i år på grund av torkan så jag får nöja mig med de tidiga sorterna och den som kommer sist av alla Gentiana sino - ornata höstgentiana.

I början av maj kan man njuta av och beundra den klarblåa vårgentianan Gentiana verna.


Nästan samtidigt blommar även alpgentianan Gentiana acaulissamt Gentiana angustifolia. Samtliga av de vårblommande sorterna odlar jag som stenpartiväxter, ganska soligt och mycket väldränerat i grusblandad jord.
Jag är väldigt förtjust i höstgentianans vackra klockor med den märkliga randen på utsidan av blomman. De når sin höjdpunkt när så mycket annat börjar förbereda sig för vintervilan. Höstgentianan odlas i surjord men inte alltför skuggigt för då orkar den inte blomma, får inte torka ut. Har inte riktigt koll på namnsorterna men detta kan vara möjligen vara Gentiana sino - ornata `Ettrick´ med blå stänk i vit blomma


Eftersom jag har ganska mycket av höstgentianor lite varstans i trädgården har jag roat mig med att experimentera lite grann, de är lätta att dela. Har planterat dem i stubbar där det finns ett litet utrymme att trycka ner lite jord, det fungerar fint.


På några ställen har jag planterat höstgentianor på stora, mossklädda stenar genom att bara lyfta ett lock av mossan, sätta dit plantan och mossan tillbaka över rötterna. Till min stora förvåning har de klarat sig och orkar även blomma. Förklaringen måste vara att mossan, som tar näring och fukt ur luften även försörjer plantorna.


14 kommentarer:

 1. Så mange flotte gentiana du har! Jeg har bare en liten sino-ornata, men skal kjøpe flere til neste år. De er så vakre med den skjønne blåfargen de har. 'Ettrick' var helt fantastisk!

  Klem

  SvaraRadera
 2. Tack för att du visar upp dom snyggingarna. Ska tipsa D om dessa till något av våra stenpartier.

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Vilket bra tips att lyfta på hela mossan, det ska jag prova!
  Gentiana är ett undervärderat släkte. För många år sen provade jag flera olika men de klarede sig bara ett par år.
  Nu ska jag prova igen!

  Ha en fin helg

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla!
  Så vackra de är, har haft en mörkblå för många år sedan, men den överlevde inte. Så fint i stubben och bland mossan.
  Ha det fint / Marika

  SvaraRadera
 5. Man kan nyde gentiana verna om foråret, vel at mærke hvis de har overlevet - det synes desværre jeg ikke, de gør ret længe her i haven.

  SvaraRadera
 6. Tack för bra tips på andra odlingssätt för höstgentiana. De är så vackra att jag gärna testar. De vårblommande har jag inte kommit överens med hittills trots att jag prövat ett antal gånger...

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 7. Sikken fin samling gentiana, du har. Jeg holder så meget af dem, men har dem ikke i haven, da jeg ikke tror, de kan trives i vores jord. Men jeg kender et sted i naturen, hvor de vokser, og der kan jeg jo glæde mig over dem.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 8. Så vackra juveler. Får prova igen, de jag haft har gått ut men det är mitt fel för de har blivit kvävda. Men höstgentiana kanske kan få en ny chans.
  //Helene

  SvaraRadera
 9. Otroligt vackert med gentiana i mossa. Men om den inte får torka ut, hur funkar det då? Här brukar mossa bli ganska torr och på somrarna, även tjockare sorter.
  De stora gentianaklockorna får mig att tänka på gapande, hungriga fågelungar även om de inte är blå :D
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!

   Om jag skall vara ärlig förstår jag inte riktigt själv hur det kan fungera, det var ett experiment och nu är det mer än ett år sedan jag planterade gentianorna i mossan på stenar. Har dem på flera ställen och de lever och blommar.

   Mossan torkar om den står i het middagssol men här är det vandrande skugga hela dagen så mossan orkar hålla sig fuktig. Mossa tar ju fukt och näring ur luften så det behöver inte regna men hög luftfuktighet är tillräcklig för att den skall hålla sig fräsch. Växterna har ingen jord heller att växa i så på något sätt måste de hitta fukt och näring och det måste de få via mossan för det finns inget annat.

   Radera
 10. Gentiana her jeg prøvd, men den døde etter et par år.
  Veldig spennende med Gentiana i stubber !

  SvaraRadera
 11. Supersnygga plantor! Nu är de igång även här och man blir lika imponerad varje gång. Så fina de är där i mossan, det ska jag testa.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 12. Den där blå färgen är fantastisk! Fint i mossan också...
  Varm höstkram från Titti

  SvaraRadera
 13. En spännande växt!Så många och fina sorter du har. Har inga, kanske dags att prova:)
  Trevlig söndag!

  SvaraRadera