lördag 3 september 2016

Codonopsis - senblommande klätterklockor

Nu blommar även Codonopsis viridiflora porslinsklocka. Den klättrar i rådjursstängslet på en stängel som är som sytråd men den snor sig runt nätet och plötsligt är de vackra blommorna där. Den skiljer sig något i blomman från den Codonopsis som jag visade tidigare men båda är trevliga växter så här sent på säsongen.

Codonopsis viridiflora

Codonopsis convulvulacea `Forest form´

Codonopsis lanceolata prickig porslinsklocka ser lite annorlunda ut men behöver inte skämmas i sällskapet. Dessa bilder är från fjolåret då plantan verkar ha försvunnit i vinter. Har haft den i många år så jag är är lite konfunderad över vad som har hänt, hittade dock två fröplantor som förhoppningsvis skall kunna rädda återväxten.


Codonopsis lanceolata prickig porslinsklocka

16 kommentarer:

 1. Så fine Codonopsis, dem har jeg ikke.
  Hilsen Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Porslinsklocka. Blotta namnet skvallrar om en skör skönhet.

  SvaraRadera
 3. Så fine de er! De kjenner jeg ikke til.

  Klem

  SvaraRadera
 4. De er også blandt mine yndlinge - jeg er bare ikke helt ikke enig i alle de navne, du bruger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!

   Om du tror att växterna är felaktigt namnsatta är jag intresserad av att få de rätta namnen. Jag är noga med namn på växter men felen kan uppstå i vilket led som helst i hanteringen och då skall vi givetvis inte föra felaktiga namn vidare.

   /Gunilla

   Radera
 5. Hej Gunilla

  Codonopsis är ett superinteressant släkte! Din "forest form" är nog dagens favoritt!

  Ha en bra kväll

  SvaraRadera
 6. Vilken sensommarbonus! Hoppas fröplantorna klarar vintern och levererar lika fint.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Mycket vackra, jag är svag för den blå nyans som de två första har.
  //Helene

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!
  Det var en fin nyhet för mig. Mycket vackra.
  Ha en fin söndag / Marika

  SvaraRadera
 9. Alldeles underbara! Codonopsis är ett fantastiskt släkte.Själv har jag haft fyra olika arter - alla har försvunnit i år??? Kan det ha varit den enorma vårtorkan som vi hade från slutet av april till midsommaren? Kan du något om sådant - alltså om vattenbehovet?
  Väldigt fint att få se dina. Kanske borde jag flytta mina/skaffa nya och plantera också vid viltstaketet i min Skogskorridor, där det är aldrig risk för torka - om den inte vara ett halvt år, så klart.
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anja!

   Uppriktigt sagt så vet jag inte hur det är med vattenbehovet men jag har gått på känsla och vattnat extra mycket på dessa växter. De föredrar att inte växa på alltför soliga platser så då har jag dragit slutsatsen att torka är inte att föredra. De kommer ju igång väldigt sent på säsongen så visst kan en extremt torr vår påverka.

   Jag gillar dem också och jag hoppas vi ses nästa år igen.

   Radera
 10. Hei Gunilla!
  Disse var virkelig fine. Ge er helt ukjente for meg. Det er morsomt å få kjennskap til nye klatrere.
  God kveld! Anne

  SvaraRadera
 11. Senblommande växter är alltid välkomna här, har alldeles för få! Viridifloran ser helt underbar ut, kollas upp vid tillfälle!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 12. Så fina allihop! Jag gillar att man behöver gå nära och nästan under för att riktigt se dem. Våra växer men har inte blommat i år. Kanske de också tagit lite timeout...

  SvaraRadera
 13. De är ljuvliga sensommar- eller höstblommare :) Den första odlar jag som C forrestii och det tror jag är rätt. Viridiflora är en grönblommande art, viridis = grön på latin. Oavsett namn så är de lika vackra ändå.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack Carina, jag är mycket mån om att namnen är korrekta och brukar dubbelkolla när jag köper växter för det finns mycket av felnamnade växter i handeln.

   Den andra tror jag är Codonopsis vinciflora.

   Radera