fredag 17 mars 2017

Använd inte täckbark till Rhododendron!

Jag har skrivit om det förut att täckbark under Rhododendronbuskarna är direkt olämpligt. Överallt kan man läsa om detta "goda råd" om att täcka marken under Rhododendron med täckbark för att slippa ogräs.

För Rhododendron räcker det inte enbart med ett lägre pH värde i planteringen, minst lika viktigt är att jorden är porös och syrerik. Man skall kunna trycka ner näven i jorden och den lämnar efter sig ett djupt avtryck. Täckbark blir alldeles för kompakt för buskarnas ytliga rötter och det kommer att synas på plantorna som inte kan utvecklas optimalt. Försvagade plantor blir också lätta offer för sjukdomar.

Det är heller inte sant att täckbark förhindrar ogräs även om marknadsföringen påstår det, om det finns rotogräs kvar i marken kommer de att växa genom barktäcket. Möjligen hindras ett och annat fröogräs att slå rot men har man gjort ett gott underarbete blir ogräs aldrig något bekymmer.

Ett annat bekymmer med täckbark och Rhododendron är att risken för svampangrepp ökar. Massor av svampar lever av dött organiskt material såsom täckbark och Rhododendron är känslig för svampangrepp så det är verkligen att utmana ödet. Dessutom förbrukas mycket kväve vid nedbrytningen av det grova materialet så kvävebrist kan uppstå och bör kompenseras. Låt täckbarken hamna där den passar bäst, som ett mjukt och trevligt underlag på gångar.

Rhododendon skall toppdressas med grov torv och inte med torvströ som är hårt nedbruten, billig torv som kan gegga ihop vid kraftig nederbörd och dessutom snabbt sjunker ihop. Dyra växter och billig jord är en dålig kombination och kommer aldrig att ge det önskade resultatet.

Varje vår fyller jag på material i planteringarna, jag använder mig oftast av Rhododendron jord som är något enklare att hantera men det blir ett dyrare alternativ än grov torv. Vid anläggning av nya partier används grov torv blandat med grus, kompostjord, naturgödsel och/eller barrförna.

I går blev det första partiet toppdressat, allt skräp som ramlat ner under vintern ligger kvar under men det blir snabbt snyggt och prydligt att titta på.


Samma sak gäller även för ljung, toppdressa med grov torv eller Rhododendronjord. Även om pH värdet på täckbark förmodligen är rätt blir konsistensen fel.

Nu är det också dags för Calluna vulgaris, höstljungen att få vårfrisyr, det är nödvändigt att klippa ner den varje vår för att plantan skall hålla sig fin och tät. När ljungen är friserad fyller jag på med Rhododendronjord, sedan krävs inga större arbetsinsatser under säsongen.



Här en länk till Niels Skjöldbergs blogg Rhodospecialisten som åter en gång varnar för täckbark

23 kommentarer:

  1. Hej Gunilla

    Takk for godt tips! Ja, det er viktig at de får luft ned til røttene. Jeg har brukt en type prydbark som er kappet opp i midre biter og har blandet den med sand, og det har fungert bra her. Men vanlig dekkbark gir et altfor tett dekke, ja.

    Klem!

    SvaraRadera
  2. Jeg bruger fliset gran og thuja under mine rhododendron, og jeg bruger altid grov spagnum/torv, desværre er det lidt besværligt at få fat i, når man bor på en ø og billigt er det heller ikke. Jeg har lige kasseret en af mine smukkeste rhodoer, måske var det svamp, der var i roden :(
    Det pynter med topdressing, fine billeder af dine smukke bede.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla

    Jag har nyss varit i botaniska trädgården i Köpenhamn - de kunde lära sig ett och annat av dig...
    Prydligt och fint blev det - och täckbark, ja, det låter vi ligga!

    Ha en trevlig helg

    SvaraRadera
  4. Hello Gunilla
    Thank you for the useful and important information! I must write down some things from this post... and I must remember to buy some new soil for rhododendrons.
    Your garden looks great. :)
    Have a sunny weekend!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei taas ja mukavaa lauantaita!
      Suomeksi tämä kommentoiminen sujuu ihan parhaiten. :)

      Minulla on periaatteessa melko hyvä paikka alppiruusuille, havupuuvaltaisen sekametsän ympäröimä piha ja maaperäkin aika hyvää. Talvisuojaus on stressaavinta, ensin pakkasta, painavaa lunta ja sitten kevätaurinkoa vastaan...

      Radera
  5. Jeg har ingen rhododendron i haven og ved ikke så meget om, hvordan man dyrker dem.
    Det ser som sædvanlig så fint ud i dine bede, og jeg beundrer alle dine smukke sten.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  6. Ett synnerligen "matnyttigt" inlägg. Jag får börja toppdressa också - har aldrig någonsin gjort det. Ett under att de har klarat sig.

    Ha en trevlig helg!
    /Anja

    SvaraRadera
  7. Hei Gunilla!
    Et veldig viktig innlegg for alle som skal dyrke noe. Jorda betyr så mye for et vellykka resultat. Det er irriterende at de som selger, bare vil selge for å tjene penger og gir gale råd.

    God kveld! Klem Anne

    SvaraRadera
  8. Din kunnskap gjenspeiler seg i plantene dine Gunilla.
    Flott tips.

    SvaraRadera
  9. Alla "goda råd" är alltså inte goda.
    "höstljungen får vårfrisyr" låter smått poetiskt.
    Fantastiskt vackra bilder från din trädgård. Mossbeklädda stenar får mig på fall.

    SvaraRadera
  10. Är det något jag har lärt mig genom åren med trädgård så är det att dubbelkolla att "goda råd" verkligen är så goda som de utger sig för att vara. Att täckbark håller ogräs borta är ju rena skämtet. Vi har täckbark i några av gångarna här och visst dyker det upp ogräs här och där ändå.

    Va prydligt det ser ut när rabatterna är städade och toppdressade! Och va skönt det måste vara att vissa rabatter är vårfina redan nu i mars!

    Kram Nora

    SvaraRadera
  11. Tack för det fina rådet. Jag hade precis tänkt att köpa torvströ som jag brukar till min surjordsrabatt. Men nu är min fråga vart jag får tag i GROV torv?
    Torvströ brukar jag hitta på Granngården.

    Ha ha en fin kväll!

    //Veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Veronica!

      Vi använder alltid Hasselfors Rhododendron torv Extra grov sphagnum. Finns säkert att köpa hos någon plantskola som saluför Hasselfors produkter.

      /Gunilla

      Radera
  12. Hei:)
    Jeg har bare tre rhododendron i hagen, og jeg raker opp furunåler på våren og legger rundt. De trives kjempegodt med det! Bark liker jeg ikke, syns ikke det er dekorativt heller.
    Og så liker de en og annen rusten spiker i jorden også.

    :-)

    SvaraRadera
  13. Täckbark fungerar mot ogräs men man behöver lägga på ett lager minst 40 centimeter tjockt. Vilka växter klarar det?? I stort sett inga. Brukar aldrig använda täckbark. Tallarna dressar mina planteringar och jag är lite kluven det ser så naturligt och fint ut med barren. Men det vore bra att fylla på med lite material också...

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  14. Har nog läst det rådet jag också men jag litar mer på ditt råd att inte lägga täckbarken till Rhododendron. Dock kan torven vara ett olämpligt täckmaterial häruppe då tjälen är så djup som nu (60 cm). Det tar en evighet för torvjord att tina. Jag brukar kratta i skogskanten, får då en löv och barr plus sand blandning som än så länge verkar fungera bra som täckning.
    Vårfåglarna är på gång, såg spelande Koltrast igår kväll, snart kommer nog bofinken också hit :)
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  15. I höstas la jag täckbark runt en del nyplanterat för att inte tjälen skulle kunna gå ner så långt. Ibland har den gått ner över metern men i år var det helt onödigt eftersom vintern varit mildare än vanligt. Tack för värdefull information. Har nog aldrig trott att täckbark varit direkt bra varken i eller på jorden men visste inte att det var så illa. Ska samla ihop den och lägga den på gången istället :) Ser att du rekommenderar Hasselfors Rhododendron torv extra grov Spaghnum. Undrar om den är bättre än rhododendronjord eller om man kan använda vilket som?
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna-Karin!

      Den skillnad jag känner till är att Rhododendronjorden är lite gödslad, torv en innehåller ju ingen näring. Du kan nog välja vilket som.

      /Gunilla

      Radera
    2. Tack för svaret Gunilla!
      Jag kanske väljer rhododendronjorden då eftersom jag misstänker att täckbarken "stulit" en del kväve ur jorden. Får hoppas att växterna behöver och tar upp den så att den inte hamnar i våra vattendrag.

      Radera
  16. Hei Gunilla. Takk for tipset om å ikke benytte dekkbark under rhododendron. Nå lærte jeg noe nytt, for jeg har også brukt bark frem til nå. :-)
    Nå får jeg heller prøve å benytte grov torv. OG jeg skal huske å klippe ned Calluna Vulgaris. Det har jeg nemlig heller aldri gjort før.
    Ha en fortsatt fin dag.

    Stein

    SvaraRadera
  17. Du frågade om 'George' - du kan kika på honom här, http://www.4seasonsbycarna.com/iris-i-alla-former-under-i/

    En av de mer lättodlade tänker jag men du ser den lilla bergskanten den har i ryggen och sen är läget soligt och torrt på sommaren.

    Jag tänkte skriva om hur jag odlar de och visa några stycken om ett par dagar :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  18. Hoppas att riktigt många tar del av dina goda råd! Vår enorma bark-och flishög är redan vikt för gångar men lite grov torv ska jag skaffa.
    Så fint det ser ut nu i dina planteringar! Här sätter ryggen (och tjälen) gränser för vad jag kan göra i trädgården men nu kommer värmen och då brakar det loss.
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  19. Vilken tur jag såg detta inlägg. Har inte kunnat förstå varför min rhodda får gula blad. Näringsbrist sa nån så jag har gödslat. La på mer rhododendronjord. Tyckte den piggade på sig tills jag la ett lager täckbark på efter rekommendationer från plantagens personal... och nu ännu gulare blad. Krattade bort täckbarken det första jorde när jag läste detta men ska jag lägga på mer rhododendronjord nu kanske så rötterna inte ligger för ytligt. Ser små rotpartier här och där.

    SvaraRadera