tisdag 8 augusti 2017

Klart så här långt..

I söndags föll 22 mm dyra vattendroppar över oss, så efterlängtat men det är fortfarande torrt. Häromdagen stod att läsa i tidningen att vi bor på den torraste platsen i Sverige, 134 mm regn har fallit sedan 1 januari tom 31 juli, hälften av normal nederbörd.

Det har varit kämpigt under en lång tid men det som vi påbörjade i början av sommaren har vi lyckats slutföra. Kanske har jag visat denna bild förut, en problematisk plats nära den stora björken. Jag är inte alls övertygad om att detta kommer fungera när björkens rötter börjar leta sig in igen. Den här björken kan vi inte ta bort eftersom den skänker nödvändig skugga för hela trädgården högre upp.


Marken är snustorr och genomvävd av rötter men det blev en bit till av erövrad natur. Här har jag prioriterat bevattningen annars hade inget av de nyplanterade växterna överlevt. Ett tapper liten blåbärsbuske som kämpat i torkan fick bli kvar invid stenen, den förtjänade det.

Några bilder...







Det blev en hel del barr förstås bl. a. den här lilla häxkvasten Pinus mugo `Jakobsen´ - läcker!


Men lite färg måste det till  Phlox paniculata `Starfire´ som sprakar i rött just nu


...och höstfloxen Phlox paniculata `Blue paradise´  något mera violett än vad bilden visar

23 kommentarer:

  1. Hej Gunilla!

    Åhh, sier jeg bare... Dine rabatter og beplantinger er så utrolig flotte! Stein og barvekster er veldig fint i sammen. 'Jacobsen' var fin :)

    Klem!

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla
    Godt at læse at du fik regn, det er som her, vi får heller ikke meget mere end godt 20 mm, så vi lige kan klare os til næste gang, underligt når andre er ved at drukne af regn.
    Dejligt at se at din trädgård stadig er flot, hvor ser det godt ud.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla

    Så bra, att du fick det efterlängtade regn!
    Nu får vi hoppas på en blöt höst och en snöig vinter.

    Fina Phlox!

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla!
    Vad kul att ni också fått regn, tänkte på dig när det regnade här.
    Ser fint ut med växterna. Dina flox ser fina ut, har en som alltid ser bedrövlig ut, den får skärpa sig, annars åker den på komposten.
    Som tur är har jag några andra som ser helt ok ut. Gillar flox.
    Ha det fint, och så hoppas vi på lite mera regn.
    /Marika

    SvaraRadera
  5. Det er så fint med sånn steinbelegning, jeg holder på å samle stein for å få det her også. Tenk at dere har hatt det så tørt, her på den norske vestkysten har det vært nedbørsrekord. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera
  6. Så fik I omsider regn, hvilken lettelse! Haven ser rigtig godt ud uanset tørken, selv floksene har frodige blomster.

    SvaraRadera
  7. Spännande träd och växter och Pinus mugo `Jakobsen´ är verkligen gullig. Ofattbart med torkan, vilket elände.
    Allt gott!

    SvaraRadera
  8. Så glad för era 22 mm även om det är långt ifrån tillräckligt. Beundrar era stengångar, de är verkligen fina.
    //Helene

    SvaraRadera
  9. Godt der kom lidt regn. Det ser godt ud i haven, på billederne kan man slet ikke se, at det har været tørt hele sommeren hos jer. Den lille Pinus er virkelig skøn, og jeg kan forestille mig, hvor godt den og alle jeres smukke stenbelægninger klæder hinanden.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  10. Hei Gunilla, det er så nydelig hos deg! Jeg liker veldig godt den steinsetting du har laget. Jeg har steiner liggende og skal steinsetting rundt en vannkraft og liitt mer på et lekeområde til barnebarna. Hva bruker du mellom steinene? Er det jord eller grus?
    Deilig for dere å få litt regn da, kanskje det kommer mer snart.
    Ønsker det fortsatt en fin uke i sol eller regn!
    Hilsen Turid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Turid!

      Det är enbart sand storlek 0 - 8, alltså ganska fin sand.

      /Gunilla

      Radera
  11. Ni har verkligen kämpat väl mot torkan. Stenarna rår den i a f inte på.
    Det är fantastiska bilder från er trädgård du bjuder på .

    SvaraRadera
  12. Så fint det blir :) Det måste vara ett slit att göra planteringar och plantera när man måste vattna med vatten som knappt finns...

    Jag ser den... ..den uppstammade 'Diane' så snygg :) Och den rödorangea phloxen gillades. Har börjat skaffa fler för jag tycker de är underbara tillskott i sensommarblomningen och så doften därtill. Tyvärr står de inte jättelänge i vas men några dagar.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  13. Så deilig at dere endelig fikk litt regn ! Flotte bilder fra hagen din, gir en fin oversikt, og det ser virkelig frodig ut :-) Her må det ha vært mye jobb med vanning. Fin steinsetting.
    Nyt sensommeren, og håper dere får litt mer regn./Eirin

    SvaraRadera
  14. Skönt att se att skaparlusten är tillbaka. Vi håller tummarna för fortsatt regnande i vår del av landet och att du håller oss uppdaterade på vad som händer i er trädgård.

    SvaraRadera
  15. Hej Gunilla - svarar angående frågan på min blogg. Sätt lökarna ca 5 cm djupt men det är inte så noga, både grundare och djupare fungerar. Relativt soligt läge (vintersol) gynnar blomningen, liksom ganska torrt läge (inga problem hos dig alltså). De kan börja blomma redan i februari här.
    Kram Helene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Helene!

      Då passar platsen den platsen bra där jag tänkte sätta lökarna.

      Radera
    2. Hej Helene!
      Jag lyckas inte kommentera på din blogg, så jag hoppas att du läser här. Tack så mycket för krokuslökarna jag fick nu i veckan! Nu hoppas jag på fin blomning till våren.

      Olle

      Radera
  16. Verkligen svårt att se på bilderna att trädgården har fått lida av torka. Ser så helfräscht ut med välmående växter. Men, jag begriper att du har fått kämpa för det. Finfina flox med underbara färger.
    Ha det gott!
    /Anja

    SvaraRadera
  17. Så väldigt snyggt som vanligt. Pinus mugo 'Jakobsen' är snygg och jag gillar färgerna på dina phlox. Vi fick också lite regn, ca 20 mm för ett tag sen men gräver man i marken är det snustorrt i alla fall så vi behöver mycket mer. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
  18. Skjønner det ikke er så bra med tørt vær når mosen og andre vekster trenger fuktighet for å trives. Vi har hatt det vått nok, men nå i august er det mere blandet vær.
    Det ser iallefall fint ut, og de steinstiene er utrolig flotte!
    Ha en fin dag:-)

    SvaraRadera
  19. Mikä muutos, kylläpä näyttää kauniilta!
    Onneksi saitte lopulta sadetta. Kunpa välillä tulisi hieman "normaalimpaa" säätä! Ja sitten talvella lunta.
    Hyvää viikonloppua! Kram!

    SvaraRadera
  20. Oj så besvärligt med så lite regn. Här regnar det mest varje dag nu så vi kunde gärna dela oss om det gick. Väldigt fina bilder!
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera