tisdag 10 oktober 2017

Cornus sanguinea `Compressa´ - en trevlig buske

Att plantera buskar kan vara något av ett vågspel ibland om man inte vet hur de kommer att bete sig. En del buskar växer snabbt och kan ta över en plantering på nolltid, en del blir spretiga och tappar snabbt formen.

Men ibland har man tur, dvärgformen av skogskornell motsvarar mer än väl de förväntningar jag hade på den för mig okända busken.

Den är långsamväxande vilket i växternas värld ofta betyder att växten behåller sin kompakta form med tätt växande grenar. Den har en charm som tilltalar mig med den mörkgröna färgen och de krusiga, små bladen. Det är inte en planta som skriker på uppmärksamhet, snarare har den en något blygsam framtoning som väntar på upptäckaren. Jag har en viss förkärlek för denna typ av växter som med sin närvaro bidrar till lugn och harmoni i planteringar.


Den är lättodlad och föredrar sol till lätt skugga, här får den skugga under dagens varmaste timmar av huset. Den vaknar ganska sent på våren men i gengäld håller den ut länge om hösten och får ett purpurfärgat bladverk. En värdefull egenskap är att den är torktålig, en av de få växter i trädgården som aldrig visat upp några skador under torrperioderna. 

`Compressa´ i sitt sammanhang, invid stenen mellan de två tujorna `Brobeck´s Tower´ 

 

16 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Flott busk, og den var helt ukjent for meg. Fint at den tåler tørke så godt. Den passer også veldig fint der den står.

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla
  Den er lidt for kompakt i formen for mig, men den ser flot ud i bedet der hos dig sammen med de store sten.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Gunilla

  Ja, den vanliga Cornus sanguinea har ett rykte om att fort bli allt allt för bred -
  Får din "Compacta" blommor och bär?
  Den har en fin placering vid den stora stenen!

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karsten!

   Nej, jag har aldrig sett vare sig blommor eller bär på busken.

   /Gunilla

   Radera
 4. Så vacker där den "sticker ut" i sin prålande blygsamhet.

  SvaraRadera
 5. Veldig fin, og for en flott "samplanting".
  Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 6. Hej Gunilla!
  Så fint i din trädgård, grönt och frodigt.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 7. Hittade en 'Compressa' till min trädgård förra hösten och jag gillar den jättemycket. Men så fick jag ett tips om en fin thuja också - Brobeck's Tower såg ut att vara en vacker pelarformad sak :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 8. Har ikke sett den cornusen før, den har virkelig fine blader !
  Skikkelig grønt og frodig hos der nå:-)
  Ha en fin uke/Eirin

  SvaraRadera
 9. En meget smuk busk. Jeg har også en forkærlighed for den type buske, der giver ro til haven og som indbyder til godt "naboskab". Og samtidig er det jo en busk, som man bemærker på grund af de krusede blade. Den vil kunne passe godt i min have, også fordi den er tørketålende.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 10. jag blir full i skratt när jag läser ditt inlägg. Vi har helt olika planteringstil. Jag packar ihop och öser in massor medan du klarar av att vara mer sparsmakad och kontrollerad (lite avundsjuk är jag på den egenskapen) Men växtmaterialet är många gånger detsamma! Jag köpte en Compressa i våras. Var hamnade den då? I en rabatt där jag har samma tuja som du. Hur gammal är din Compressa? Jag uppskattar mer och mer dessa "små" former av olika buskar och träd som inte växer över en direkt utan behåller sin tänkta plats utan att trycka ut grannar allt för snabbt. Tack för en härlig blogg! / Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta!

   Ja, vi är olika och det är väl hur trevligt som helst. Tänk om alla trädgårdar såg likadana ut, hur tråkigt skulle inte det vara. Sedan förändras väl smaken under tiden man håller på, så gjorde det för mig i alla fall och det finns hur mycket som helst att upptäcka i trädgårdsvärlden. Kul är det att vi råkade plantera två växter som inte är särskilt vanliga i samma rabatt.

   Jag kommer inte exakt ihåg hur länge sedan det är sedan Compressa planterades men gissningsvis 5 - 6 år sedan.

   /Gunilla

   Radera
 11. Onpa se komea!
  Ihanaa vihreyttä näissä kuvissa. Näyttääkö teillä vielä tällaiselta?! Meillä monet puut ja pensaat ovat jo pudottaneet melkein kaikki lehtensä. Pensaskanukat saivat ihanan syysvärinsä jo viikkoja sitten.
  Mukavaa lokakuisen viikon jatkoa!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sara!

   O nej, tyvärr inte. Bilden är tagen någon gång mitt i sommaren. Nu drunknar vi i alla löv som faller.

   Detsamma till dig.

   Kram!

   Radera
 12. Vilken trevlig bekantskap. Låter som en buske som skulle fungera i en liten trädgård, som min.

  Kram Anita

  SvaraRadera
 13. Er skogsträdgård är makalöst fin även så här års! Och den där kompakta kornellen skulle jag gärna ha i vårt stenparti. Ska kolla efter den nästa gång vi tar oss till en plantskola, namnet antecknat!
  Kram

  SvaraRadera