måndag 2 oktober 2017

Nya kullerstensgångar och mera planteringsytor

Vädret har under hela september varit perfekt, lagom varmt, nästan vindstilla och ingen nederbörd att prata om men nu öser regnet ner och vinden är frisk, löven lägger sig över trädgården.

Härom veckan hämtade vi ett lass sten, det var slut på stenförrådet. Inte mycket av alla stenar vi gräver upp är användbara till gångarna, det skall vara riktig kullersten för att bli snyggt.


Den steniga och eländigt torra skogsbacken är snart ett minne blott. Vi gräver nog i mark som kanske aldrig tidigare rörts av människohand såhär såg det ut när vi började.


Det blev en plats för surjordsväxter, några höstljung är planterade, en av mina frösådda Rhododendron samt en klockbuske Enkianthus campanulatus.  Några gräs som inte blir så stora Carex siderosticha fick plats i en lite jordficka. Resten får anstå till våren.


Och mera stensättning som inramning till blivande planteringar. En knepig plats är det, här har vi satt upp elstängslet och rådjursnätet så längre än så skall inte trädgården växa just här. Men naturen kommer snabbt att invadera igen om man inte stoppar den på något sätt. Jag grävde bort så mycket rötter jag kom åt, satte flera lager med tidningar och en markduk på utsidan av stängslet. Sedan täckte jag allt med täckbark, hoppas att det hindrar ogräset att ta sig in i den nya jorden, det visar sig om några år.

I det som är tänkt som plantering är alla rötter bort grävda men någonstans blir det alltid en gräns mot naturen. Bättre att förebygga än att invänta en invasion av icke önskad växtlighet.


Det återstår ett hörn längst uppe till vänster där det skall bli surjord. Sedan är det bara att fortsätta med stenläggningen men nu är stenförrådet slut, dags att hämta mera.

22 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Så fint at dere har tilgang på mer stein! Det blir så fint når dere lager stiene på den måten som dere gjør.

  Klem!

  SvaraRadera
 2. Hej Gunilla
  Det er et stort arbejde, I laver, men det ser flot ud. Uväkster kommer desværre hurtigt igen, hvis man ikke gør noget for at hindre det.
  Klem

  SvaraRadera
 3. Mer planteringsyta är alltid välkommet. Vilket jättejobb ni gör!
  Allt gott!

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla

  Om de försöker invaderar då anfaller jag - Och erövrar dereas mark!
  Så har jag tänkt att göra här...
  Och änn så länge ser det ut att fungera
  Men kanske jag har tur med att de växter som finns inte är så aggresiva?

  Dina kullerstensgånger ser så gott ut, jag vil kraftigt överväga något sånt till min stig ner til stubberiet!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 5. Så välbekant det ser ut med kärran med sten. Vet inte hur många sådana jag hämtat genom åren:) Så kul att se hur ni gått tillväga! Jätte snyggt blir det också!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Det er hårdt arbejde, men I gør det så flot! Glæder mig til at se udviklingen af det nye stykke have.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 7. Tänk att en kärra med kullersten kan vara så vacker. Snyggt blir det.

  SvaraRadera
 8. Kender du udtrykket 'at gå over åen efter vand'? Umiddelbart kunne det se sådan ud, når I hjembringer sten til jeres stenede grund; men sten er jo ikke bare sten. I hvert fald går der noget tid, før ukrudtet begynder at trænge frem igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Att gå över ån efter vatten" jodå, det är väl ungefär vad vi håller på med. Problemet är att de stenar vi gräver upp inte lämpar sig så väl för att göra gångar, de är nästan alltid frostsprängda och vassa, inte tillräckligt tunga för att ligga kvar när kylan kommer. Svårt att passa in med varandra.

   Det vore bra mycket enklare om vi kunde återanvända allt, då slapp vi också arbetet med att forsla bort all sten.

   Radera
 9. Hej Gunilla!
  Resultatet blir riktigt fint, snyggt med kullerstenarna och de stora mossbeklädda. Tittar på ditt elstängsel och tyckte det såg väldigt lågt ut, men vid en närmare titt ser jag nätet. Så diskret.
  Hur högt är det?
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allox nätet är så diskret som det möjligen kan vara. Vi satte upp det mot rådjuren för många år sedan och har aldrig haft besök sedan dess. Nätet är ca 160 cm över marken.

   Eltrådarna tvingades vi sätta upp för några år sedan då vildsvinen ökade markant här. De skall sitta så här lågt för grisarna hoppar ju inte, de får nog den första stöten i trynet. Vi har stängslat in ungefär 4.000 kvm.

   Radera
 10. Det är så roligt att följa ert jobb. Det är så vackert med stengångarna som flyter fram som vatten. Så vackert. Och så de mossbelupna stenarna. Jag beundrar ert hårda arbete och hoppas att slipper framtida invasioner.

  Ha en skön dag!
  /Anita

  SvaraRadera
 11. Så fint det ble. Når jeg er ferdig med drivhuset skal jeg også prøve å lage en sånn gang. Holder på å samle stein. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 12. Godt å rikelig tilgang på stein:-)
  Så fint at dere har fått opp stengsel for elg og rådyr på et område i hagen. Det endret hele hagelivet da vi fikk stengt rådyra ute.
  Lykke til med resten av steinsettingen/Eirin

  SvaraRadera
 13. Mästerligt! Jag tror jag måste hitta ett projekt där kullersten ingår.Daniel

  SvaraRadera
 14. Älskar vindlande kullerstensgångar i naturen. Så fint det blir!
  hälsar Luna

  SvaraRadera
 15. Det ser altid så naturligt og smukt ud, når du lægger sten i haven. Det er lettere sagt end gjort at få et godt resultat.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 16. Så härligt det låter med skönt septemberväder och anläggning. Jag har nästan kroknat... ..det är rätt deprimerande att dialogen med kommunen inte går framåt. Men jag har fått, iofs tidigare beställt :), en massa lökar så i slutet av veckan hoppas jag på bra planteringsväder.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 17. Det är sååå fint! Om jag vore sisådär tjugo år yngre skulle jag bygga ut vårt woodland med damm och stensatta gångar! Nu får jag nöja mig med att glädas över dina bilder!
  Kram till er båda!
  Laila

  SvaraRadera
 18. Hei Gunilla!
  Det blir veldig fint. Det må være morsomt å få til så godt resultat.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 19. Lite skojigt är det att ni hämtar sten, som har så mycket själva men jag förstår varför. Gångarna blir väldigt vackra.
  //Helene

  SvaraRadera
 20. Hei! Ja, naturen kan ta tilbake det menneskeskapte ganske fort. Flott med denne steinen i hagen din! Og godt for kroppen også å få denne "styrketreningen".
  Riktig god helg:-)

  SvaraRadera