lördag 21 oktober 2017

Jag behöver goda råd

Jag är nu i den situationen att min dator larmar om att utrymmet snart är slut på hårddisken. Jag har rensat allt som går men det ger ändå inte speciellt mycket mer utrymme. Jag törs inte ladda ner fler bilder eftersom jag tror att det är alla bilder jag sparat under åren som stjäl det mesta av utrymmet.

Crocus kotschyanus septemberkrokus

Min dator är inte så gammal, kanske tre eller fyra år sedan jag köpte den men det kanske tangerar  antikvärde i datorernas värld. Men kapaciteten verkar vara dålig, 465 GB om jag förstår det rätt.  Så min första fråga, vad är ett rimligt utrymme hos en dator? Jag använder den nästan bara för att läsa nyheter, blogga, söka information och liknande samt att jag sparar mina bilder i den. Jag är så okunnig på området så jag känner att går jag till någon av de stora kedjorna för att köpa mig en ny dator så kommer den unge mannen jag antagligen får möta att prata omkull mig hur enkelt som helst.

Gentiana sino-ornata `Eugens Bester´
Jag har ett uråldrigt bildprogram som heter Picture project, det är enkelt men om jag nu köper en ny dator så kanske jag borde vara lite mer modern och inte låta det gamla programmet följa med en gång till. Jag har även haft Picasa 3 men har aldrig använt mig av det, jag begrep mig aldrig på Picasa, tyckte det var komplicerat. Jag har ett krav, det måste vara användarvänligt, alltså ett program som inte är alltför avancerat för en så tekniskt okunnig person som jag är. Tar tacksamt emot tips om bildprogram som är lätt att använda och som lämpar sig för bloggen.

Och vad gör jag med alla mina gamla bilder? Synd om de går förlorade men om jag överför alla bilder till den nya datorn så lär jag väl stöta på samma problem igen ganska snart eller...?

Magnolia x wieseneri ´Swede Made´

23 kommentarer:

 1. Jag är ingen dataexpert heller. Överlåter sånt åt äldsta sonen som är desto mer intresserad. Men alla mina bilder laddar jag över till en extern hårddisk (Lacie)med jämna mellanrum så att jag garanterat har dem kvar ifall datorn pajar. Det kan jag i allafall rekommendera att göra med dina gamla bilder så du alltid har dem kvar. För övrigt, underbar bild på krokus och gentiana. Skön helg!

  SvaraRadera
 2. Heller ikke jeg er ekspert, men ved dog, at billeder optager meget plads. Derfor overfører jeg med mellemrum de ældste billeder til en ekstern harddisk ligesom Malin.

  SvaraRadera
 3. Først vil jeg si at jeg har stor glede av hjemmesiden og alle de flotte bildene du legger ut:-).
  Jeg er enig med Malin og Marie i at du bør lagre bildene din på en ekstern harddisk, og/eller i "skyen". Du har kanskje One Drive eller noe på din PC? Laster du opp bilder i skyen, kan du evt. laste de ned igjen hvis datamaskinen skulle krasje.
  Jeg vet ikke hvor mye du kan om data, men jeg skal prøve å forklare litt:
  Det kan hende at du har mer plass enn de 465 GB. Mest sannsynlig er det kun C-disken der Windows er lagret som er full. Forhåpentligvis har du flere disker/partisjoner. Hvis du klikker på Filutforsker på oppgavelinjen, og så på denne Pc-en i venstre meny, så åpnes et skjermbilde der du ser hvordan din datamaskin er oppdelt. Du ser bla. mappene BIlder , dokumenter, musikk osv. Over et felt står det OS (C) der operativsystemet ditt ligger (Windows). Forhåpentligvis ser du også flere disker merket Data (D) Data E osv, Hvis du har det, kan du lagre bilder og dokumenter på en av de.
  Operativsystemet trenger god plass, så når du skal installere nye program, er det best å installere de på et annet sted enn der Windows ligger (hver gang Windows oppdateres, brukes det opp mer og mer plass, så derfor er det viktig at Windows har hele C-disken for seg selv). Hvis du ikke har endret på noen innstillinger, vil nye programmer, bilder, dokumenter og alt annet automatisk lagres på C, og da begynner den etter hvert å mase om at det er for lite plass. Har du en disk/stasjon til, kan du enten flytte bilder over dit (opprett en mappe der som du f.eks. kaller "Bilder 2") og flytter over en del av bildene dit, eller du kan gjøre slik at alle bilder automatisk lagres et annet sted.

  Hva du gjør videre, avhenger av hvilket operatystem du har? Er det Windows 7, 8 eller 10?
  Hilsen Solveig

  SvaraRadera
 4. Hej Gunilla!

  Jeg kan bare være veldig enig med de andre som har uttalt seg. Ekstern hardisk er nok det rette.
  Vakre bilder!

  Klem!

  SvaraRadera
 5. Hej Gunilla
  Ærgerligt med dine problemer, jeg kan desværre ikke hjælpe, men det har andre gjort, kan jeg se. Jeg har min mand til at hjælpe mig, så jeg er heldig. Hvis jeg somme tider er bekymret for pladsen, siger han: Har du husket at tømme din papirkurv, det vil hjælpe. Måske skal du prøve det.
  Jeg nød dine smukke billeder. Held og lykke med ekstern harddisk og hvad du ellers får brug for.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Gunilla - inte heller jag är någon expert men jag upplever att de uppdateringar som systemet löpande gör bidrar till att datorn med tiden blir "full". Systemet självt kräver så mycket utrymmet att datorn efter normalt 3-4 år blir "full och långsam". På jobbet är det normalt att byta dator vart 3e år och det har inget att göra med lagring utan bara att utvecklingen gör att man inte kan köra de program man behöver annars. Oavsett om man bara gör enkla saker.
  //Helene

  SvaraRadera
 7. Hej Gunilla

  Du kanske kan få mera plats på din hårddisk. Du kanske har kopior av bilder och sånt. där finns program som hittar detta och tar bort det. Din Windows har säkkert också en reningsfunktion ?
  Annars är rådet som du redan har fåt: En ekstern disk.

  Bra bilder, specielt är fokus och skärpan på den fina Crocus perfekt!

  Ha en trevlig søndag

  SvaraRadera
 8. Hej Gunilla!
  Råkade ut för samma sak, för ett tag sedan. Tipset jag fick av sonen var att flytta över fotografierna till en annan disk. Om du går till Start/denhärdatorn/ så får du upp dina hårddiskar. Totalt utrymme per disk och hur mycket som är ledigt. Jag flyttade mina gamla bilder till en med mycket ledigt utrymme.
  Ser att du fått samma råd av Solveig.
  Lycka till /Marika

  SvaraRadera
 9. Hei Gunilla, ihania kuvia!
  Toivottavasti ymmärsin oikein sinun tekstisi ja tulleet kommentit. :) Varsinkin Hilsen Solveig vastasi jo niin kuin mnäkin olisin vastannut, että tärkeätä on tietää miten levytila on jaettu. Jos C-levy alkaa täyttyä, kone ilmoittaa siitä, koska monet ohjelmat eivät pysty kunnolla toimimaan eivätkä päivityksetkään mahdu.
  465 gigaa on paljon enemmän kuin minulla on tilaa tässä vanhassa läppärissäni. Minusta tuntuu epätodennäköiseltä että kuvasi veisivät niin paljon tilaa, paitsi jos olet tallentanut ne raw-muodossa tai jos sinulla on satoja tuhansia kuvia.
  Kuten jo sanottu, ehdottomasti kannattaa tallentaa kuvat ulkoiselle kovalevylle.
  Minä käytän Picasa 3:a ja pidän siitä kovasti. Pystyn tekemään sillä melkein kaiken tarvittavan paitsi pienentämään (resize, compress) kuvia. Google ei enää päivitä Picasaa eikä sitä tietääkseni pysty enää lataamaan (jos hankit uuden koneen). Olen nähnyt jossain linkin sivulle, josta sen voisi ladata, mutta en tiedä onko sellainen sivu turvallinen.
  Netissä on paljon web-pohjaisia kuvankäsittelyohjelmia (esim. Fotojet), joissa kuvaa käsitellään siis verkossa. Niitä on hauska kokeilla, mutta itse pidän enemmän omalle koneelle ladattavista ohjelmista. GIMP on ilmaisista klassikko, mutta ei erityisen helppokäyttöinen minusta. Olen lukenut että Picasaa paljon muistuttaisi FastStone (http://www.faststone.org/). Se näyttää monipuoliselta, mutta en ole sitä kokeillut.
  Skön helg! Kram

  SvaraRadera
 10. För att du ska kunna förstå vad jag menar har jag använt Google översättare, så om det finns ett typsnitt vet du varför. Det blir enklare än att läsa norska ;-)
  Tyvärr frigörs inte mer utrymme automatiskt med en extra hårddisk. Om du bara kopierar över bilder och dokument, är det en extra säkerhet för dessa, och bara dessa, så du förlorar inte dem om datorn kraschar. Men - bilderna finns fortfarande på hårddisken och tar upp så mycket utrymme som tidigare! Om du flyttar alla dina foton från datorn till den externa hårddisken, kommer din dator inte att hitta filerna igen och du måste leta upp manuellt. Om du ändrar sökvägen till mappen "Bilder och dokument" sparar du dock mycket utrymme genom att spara allt någon annanstans än Windows. Det är lite svårt att förklara, men det betyder att filerna använder ett annat sätt än det vanliga när de väljer var de ska spara.
  Men innan du kanske väljer det här sättet, prova några andra saker:

  Det finns många sätt att frigöra utrymme. Här är en:
  Klicka på "start" i nedre vänstra hörnet, klicka på "inställningar" (ser ut som ett växel), klicka på "system". I vänstra menyn välj "LAGRING". Då får du en lista över alla hårddiskar på din dator. Du får också se hur mycket varje disk är och hur mycket ledigt utrymme som finns kvar på den (observera vad som finns på varje disk, till exempel 80 GB som används av 465 GB. Då ser du hur mycket utrymme som släpps ut när du tar en diskrensning). Bläddra tills du ser "Ändra hur vi frigör utrymme". Om knapparna är på för "Ta bort temporära filer som inte används av mina appar" och "Ta bort filer som har varit i papperskorgen i mer än 30 dagar" klickar du på "Rensa nu". Nu har du tagit bort några saker du inte behöver, som temporära filer och innehållet i papperskorgen. Du kan också välja att låta Windows ta bort dessa automatiskt. Klicka i så fall på knappen under "Storage Sensor" i föregående meny (under lagring).

  Her er en til:
  Diskrensning: Klicka på förstoringsglaset längst till vänster i aktivitetsfältet - längst ned på skärmen. Skriv "Diskrensning" i rutan som säger "Sök i Windows", tryck på enter. Då kommer det att finnas en låda för vilken filer som ska raderas (det säger också hur mycket diskutrymme du kan radera genom att radera dessa) Om det inte redan är gjort, kolla på "Temporary Internet Files" och "Miniatyrer " om du har många av dem, men inte mer! Klicka sedan på "OK". Efteråt kan du se hur mycket extra utrymme du har fått genom att gå tillbaka till förvaringen (se tidigare punkt)

  Kontrollera sedan om din webbläsarhistorik har rensats genom att öppna webbläsaren .
  I Chrome:
  Klicka på de tre punkter upp til hõger, välj :
  Innstãllning
  Avancerad
  Under integritet och säkerhet, välj "Slett webbhistorik" (fälten som er säkra att ta bort markeras i blått)
  Välj så "Ränsa webbläsingsdata"


  Edge: Klicka på de tre punkterna längst upp till höger, välj inställningar, slett webblesningsdata
  Bläddra ner tills du ser "Ta bort webbleserdata" . Klicka på välj vad du vill ta bort och du kommer att se alla fält som är säkra att ta bort markerad i blått. Velj så "ta bort webbhistorik/lãsaruppgifter".
  Hilsen Solveig

  SvaraRadera
 11. Her ser det ut til at du har fått rådene du trenger:-)
  Her er det Lars som tar seg av den delen av data-ting, jeg bare bruker maskinen.
  Vakre blå farger på gentiana og høstkrokus, de er virkelig flotte nå på høsten.
  Ha en fin uke/Eirin

  SvaraRadera
 12. Jeg er ikke i stand til at hjælpe dig, men det kan jeg se, at andre har kunnet. Jeg gemmer mine billeder på en ekstern harddisk.
  Men hvor er det flotte billeder, du er en dygtig fotograf. Jeg kan så godt lide de blå gentiana, jeg kender et sted i naturen, hvor der vokser så mange af dem.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 13. Jeg regner med at du allerede har fått tips, men jeg får ikke tid til å lese for nå er middagen servert her. Men du kan kjøpe deg en liten ekstra harddisk, er ikke så dyrt, så legger du over alle de gamle bildene dit. Ha en fortsatt fin kveld. Hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 14. Hei Gunilla!
  Jeg har lest svarene du har fått og prøver å lære. Alt er ikke like lett å skjønne, vi må bare prøve oss fram. Jeg har også en ekstern hardisk, men det gir ikke mer plass. Det jeg må prøve å bli flinkere til, er å slette. Særlig bilder jeg har redigert.
  Ha det godt! Klem Anne

  Ps vakre bilder og det er det viktigste.

  SvaraRadera
 15. Tusen tack till er alla som tagit er tid till att svara på mitt nödrop. Det är inte lätt att navigera i den tekniska världen. När jag inte förstår logiken bakom tekniken, inte behärskar det tekniska språket så blir allt så komplicerat.

  Men tack vare alla svar jag fått har jag lärt mig något nytt. En extern hårddisk ökar inte utrymmet om man inte flyttar över bilderna och då får man leta manuellt efter varje bild. Det känns som en omöjlig uppgift.

  Min man följde instruktionerna i svaren och hittade C disken med uppgifter om återstående utrymme men inga fler diskar hittades, har Windows 10 som operativsystem. Min dator är väldigt seg nu men vi har ju inget bredband här ute så vad som påverkar vad är svårt att veta. Några nya bilder törs jag inte ladda ner.

  Nu måste jag fundera på hur jag går vidare, kanske köper jag en ny dator men då återstår det att lösa hur jag gör med alla bilder. Kanske får jag börja om från början.

  TACK ALLA!

  SvaraRadera
 16. Om du har laddat ner alla nya uppdateringar tar de mycket utrymme. Min man har nyligen hämtat den senaste uppdateringen. Snart efter började datorn smyga över för lite utrymme. Allt du kan göra är att avinstallera tidigare versioner av Windows. Om du tror att allt fungerar som det borde efter senaste uppdatering, kanske du vill avinstallera tidigare versioner av Windows. Om du gör det kommer mycket utrymme att släppas, men du måste vara säker på att allt fungerar bra. Om du t.ex. raderar tidigare versioner kan du inte återvända till Windows 8. Eftersom du redan har nått scenen där du överväger att köpa en ny dator kan du också försöka radera tidigare versioner. Du gör det genom att klicka på start, inställningar (växel) system, lagring. Om lagringssensorn är påslagen är den grön. Om det inte klickar på det så slår det på. Klicka sedan på "Ändra hur vi frigöra utrymme" och se om du kan hitta alternativet "radera tidigare versioner av Windows" eller något liknande. Om du ser det här alternativet markerar du rutan framför det här alternativet och klickar på "Rensa nu". Vänta på att processen ska slutföras. Om du inte ser det här alternativet, vänta några dagar för att datorn ska återställa för lite utrymme. Då kommer det förmodligen att finnas ett fönster där du kan välja att radera tidigare versioner av Windows, vilket du bekräftar.
  En extern hårddisk är lätt att ha ändå. Förutom att kopiera över bilder där kan du ansluta den till din dator och säkerhetskopiera de filer du väljer. (I Windows 10 finns det en ny funktion som gör det enklare). Du kan också använda den för att överföra foton, dokument, favoriter, e-post, etc. till den nya datorn.

  Alternativet om du köper en ny dator är att använda detta:
  http://pcmover-10.laplink.com/

  När det gäller bildredigeringsprogram använder jag XN View, som är gratis att hämta och använda, men det finns många alternativ.
  Om du väljer att köpa en ny dator kanske du vill köpa en med större utrymme. Jag har 1TB (terrabyte) och det har mer hårddiskar, men det beror på användningen ;-).
  Hilsen Solveig

  SvaraRadera
 17. Tack snälla Solveig för ditt engagemang och att du försöker hjälpa mig. Jag har lärt mig nya saker om datorer och deras komplicerade värld.

  Idag har jag varit och kollat på några ställen för att eventuellt köpa en ny dator och jag hittade en med drygt 1TB på hårddisken.

  Min som har lovat att hjälpa mig vid ev. inköp så på lördag följer han med som "sakkunnig" så får vi se. Han kan även hjälpa mig att överföra mina bilder till en extern hårddisk och lovar att det går att sortera dem så åtkomsten underlättas.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvaraRadera
 18. Det är ju ett, idag, ganska litet minne så det är kanske inte så konstigt. Bilder fylls på och minnet minskar. Det finns ett litet rensprogram man kan ladda ner och köra 'CCleaner' https://www.piriform.com/ccleaner/download som jag kör ibland. Men senast installera jag 2 speglade 4TB diskar i min stationära dator.

  Tror du gör rätt som kikar på en ny dator men fundera också på hur och var du vill lagra bilder. OCH fundera på hur mycket bilder du behöver. Nuförtiden rensar jag hårt :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 19. Hej Carina!

  Exakt vad jag trodde också, att minnet var litet i förhållande till dagens datorer. Men så var det inte, i går när jag gick runt och tittade på nya datorer hittade jag endast två stycken med större minneskapacitet. Resten låg runt 250 GB. Det betyder att man har andra lösningar för minnesfunktionen. Det som prioriteras på nya datorer är ramminne och processorkapacitet.

  Ja, jag sparar alldeles för mycket bilder, skall lära mig att rensa hårdare.

  SvaraRadera
 20. Hej Gunilla! Ser att du har fått råd med råge. Själv använder jag extern hårdisk och för över bilder dit och raderar allt eftersom från datorn. Men, jag inget om datorer så att det är bra att du har många kunnioga vänner!
  Dina höstblommor är bedårande!
  Mina höstkrokusar är 7 cm långa vita pinnar. Det blir inget i år - vi har för mörkt och regnigt...;-(
  Ha det gott!
  /Anja


  SvaraRadera
 21. Hei Gunilla:)
  Ser du har fått mange råd. Jeg bruker bare Mac, redigerer i photoshop og er kjempefornøyd. Har direkte sikkerhetskopiering, pluss en harddisk jeg manuelt legger inn bildene jeg vil ta vare på.
  Her jobber sønnen med bl.annet data, så jeg får den hjelpen jeg trenger, men skjønner ikke så mye likevel,)

  Ha en god helg:-)

  SvaraRadera
 22. Tror att du fått bra hjälp vid det här laget! Datorstrul är sååå enerverande!
  Hoppas allt är bra med er för övrigt. Här har alla vattenförråd och brunnar fyllts på med råge de senaste veckorna, hoppas att ni också fått en del blöta nu. Och snart är det dags att gå i ide och vakna sådaär lagom till Alla Hjärtans Dag när vårsådden börjar här:-)
  Kram

  SvaraRadera
 23. Jag har 4 TB minne och bilderna sparas dessutom automatiskt i en extern hårddisk. Ser att du fått så mycket råd , men du bör absolut satsa på en större dator. Vet inte om nån sagt det men man skiljer på minne i skärmen och hårdisk. Du vill åtminstonde ha en hårddisk med 2 TB. Sen kan man bygga vidare med externa minne, man kan arbeta i "molnet" när man redigerar bilderna så att det inte sparas en kopia i egna hårddsiken vid varje liten förändring man gör men redigerar man bara några bilder i veckan kommer en ny dator ändå att räcka minst fyra-fem år till. Faran i att ha så glest mellan datorbytena är att det kan bli svårt att ta med sig program som kanske inte går att uppdatera om man slarvat med det under tiden.
  Vill gärna fortsätta njuta av dina vackra bilder.
  Lycka till!
  /Anette

  SvaraRadera