fredag 2 november 2018

Magnolia

Det skrivs väldigt lite om Magnolia på våra trädgårdsbloggar, skälet vet jag inte men tanken slår mig att man kanske tror att Magnolia är svår att odla? 

Magnolia fanns redan på dinosauriernas tid och långt innan det fanns bin och man tror att magnoliorna då pollinerades av skalbaggar. Man kan väl  anta att en sådan växt klarar en hel del.  Det som förstås sätter gränser är vårt nordiska klimat men numera finns en hel del hybrider där man använt poppelmagnolia M. accuminata för att få öka härdigheten. Poppelmagnolian härstammar från Nordamerika och kan i sin naturliga miljö bli ett träd på 20m högt.

Magnolia växer naturligt i lövskogars undervegetation som ger skydd mot kraftiga vindar och brännande sol. Växtplatsen bör vara väldränerad men får aldrig torka ut. Att gräva en grop i gräsmattans kompakta jord och plantera en Magnolia kommer inte att lyckas, gropen förvandlas snabbt till ett vattenhål under hösten och kväver Magnolians rötter. Rötterna som är mycket ytliga kräver en syrerik och luftig jordblandning, jag använder torv och Rhododendronjord som jag fyller på varje år. Att sätta täckbark eller markduk under en Magnolia är inte att rekommendera, det blir för kompakt och syrefattigt.


Magnolia `Susan´ (M. liliiflora `Nigra´ x M. stellata `Rosea´) är både vanlig och lättodlad. Kallas för flickmagnolia, det finns ett helt gäng magnoliahybrider med flicknamn. Den blir en buske och inget träd, blommar här i maj efter att bladen slagit ut vilket gör att blommorna oftast klarar sig från tidig vårfrost. En mycket bra nybörjarmagnolia. 


Magnolia `Goldstar´ ( M. accuminata x M. Stellata) och här är den tåliga poppelmagnolian inblandad för att öka härdigheten. Tyvärr har jag dåligt med bilder på blommande Magnolia, mina gamla bilder är kvar i den förra datorn och under sommarens hetta i år blev det sparsamt med fotograferingen.
Nåväl, detta är höstskruden, `Goldstar´ är numera att ganska stort träd som blommar med svagt gula blommor ganska sent på våren. Relativt snabbväxande och har aldrig drabbats av vinterskador.


Tyvärr endast bild på höstfärgen av denna magnifika Magnolia men jag vill ändå ta den med för den är lite speciell. Magnolia x wieseneri `Swede Made´ är något så ovanligt som en svensk magnoliahybrid, framtagen av Stefan Mattson på Göteborgs Botan. Det är en korsning mellan praktmagnolia och den härdiga junimagnolian från Japan, framtagen för att passa svenska förhållanden. Den är starkväxande med väldigt stora och vackra blad. Den har ännu inte blommat här men blommorna är stora, vita och doftande med vackra röda ståndare.  Om man vill pröva en Magnolia  så är `Swede Made´ ett gott val, härdigheten anges till zon 1-3 (4)




Trädet på bilden är en paraplymagnolia M. tripetala som är en egen art. Jag ville ha något exotiskt med stora blad som skulle ge lite höjd åt planteringen, jag blev inte besviken. Den planterades våren 2014 och var då inte större än att den fick plats i bilen. Den är riktigt läcker, bladen är lika långa som min underarm och den behöver ett stöd för när det blåser hårt tar det i med kraft i de enorma bladen. Den har klarat sig fint här men platsen är djupgrävd och fylld med fuktig torv, den får inte torka ut.

Magnolia tripetala i höstens färger.
 


15 kommentarer:

  1. Hej Gunilla
    Tak for info om Magnolia, dem kan vi ikke undvære i vores haver. Jeg har en del magnolia omkring 7 stk, nogle er store og nogle helt nye. Tripetala har jeg også, men den er ikke så flot som din, den har været ude for diverse uheld, foranlediget af mig :( men nu er den ved at komme over det.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Det är synd som du skriver att det bloggas för lite om magnolia. Oftast så pratas det så mycket om specifika magnoliaträdgårdar så att man inte tror att man kan ha dem i en "vanlig" trädgård. Så trodde jag men de sista åren har jag skaffat några och uppskattar dem mer och mer när jag märker att de tar sig fint och klarar vintrarna. Jag ska definitivt kika närmare på paraplymagnolian :D

    Önskar dig en fin allhelgonahelg!

    //Veronica

    SvaraRadera
  3. The purple colour of the autumn leaves is really stunning!

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla

    Super, att höra dina erfarenheter om magnolior.
    Jag har provat 'Susan' här men hun dog efter några år.
    Kanske jag skulle prova någon accuminata hybrid?

    Ha en trevlig helg

    SvaraRadera
  5. Har en så liten trädgård nu så jag tror inte att några mangolior får plats. Däremot blir jag jätteinspirerad när jag ser det vackra bladverket på dina rhododendron. Ha det bra i helgen.

    SvaraRadera
  6. Du har en stor viden om Magnolia. Her kan jeg slet ikke være med - men jeg kan nyde dine billeder.
    Hav en god weekend!

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  7. Hej Gunilla!

    Så mange flotte magnolia du har. Tripetala hadde nydelige høstfarger!
    Klem!

    SvaraRadera
  8. Hej Gunilla!
    Har en liten magnolia som inte vuxit mycket på de några år jag haft den, köpte också en Susan för några år sedan. Den klarade inte första vintern, men det kan ha berott på att den inte blev planterad som den skulle. Skall göra ett nytt försök och tänka på dina råd.
    Ha en fin helg /Marika

    SvaraRadera
  9. Ett favoritsläkte hos mig. Tripetalan har jag suktat efter länge.

    SvaraRadera
  10. Flotte billeder fra din have. Du er fantastisk dygtig til at sammensætte spændende planter, så de fremhæver hinanden. Magnolia kunne sagtens friste mig. Der er jo stadig god plads her i haven. En gul som Goldstar var en rigtig fin mulighed.

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  11. Det är som du skriver - väldigt lite skrivet... Fick en historia berättad av en odlare med stor och lång erfarenhet. Han hade pratat med en manlig bekant och den bekantes ord om magnolior var ungefär - kärringblommor. Men så planterade han någon... På den vägen var det och nu har de gemensamt satt ut över 200 magnolior på hans marker för långtidsuppföljning i Bohuslän.

    Och det har startats ett nordiskt fröbytarprogram för magnoliafrön - det kan också ge mycket spännande framöver.

    Gillar de du visar och odlar - skam vore det väl annars när de växer här också :) Kul att du också skriver om dem och visar att de är långt mer än en kort blomning.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  12. Interessant - omend jeg ikke har nogen magnolier i haven :) Den jeg havde fået, ga jeg bort, da jeg ikke havde plads til den :)

    SvaraRadera
  13. Har många gånger stått och "nöpet" i nån läcker magnolia men avstått på grund av växtplatsen eftersom jag fått för mig att det var skyddat soligt läge som gällde. Jag känner mig också osäker på hur mycket de behöver beskäras för att bli snygga. Många buskar man ser är ganska glesa och spretiga. Hur mycket beskär du? Tack för sorttipsen!
    Kram
    Aentte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette!

      Magnolia behöver inte beskäras alls, de gillar inte beskärning. Det enda jag har gjort är att ha tagit bort någon enstaka lågt liggande gren. Måste man beskära är det JAS perioden som gäller.

      Radera
  14. Jag tycker magnolior är väldigt tjusiga men att de inte riktigt passar hos mig. Tidigare var jag väldigt anti till rododendron men planterade en för några år sedan och är stolt över den haha.
    Kram

    SvaraRadera