måndag 30 december 2019

Odlad lax, en delikatess på julbordet?

En timme av din tid och du vill förmodligen inte äta odlad fisk mera. Fiskodlingar är numera vanliga överallt i världen och detta är ett reportage om den mat som vi aningslöst tillreder och njuter av. Vi har ofta ätit lax men inte sedan i höstas när ett avslöjande reportage om fiskodling fick stor uppmärksamhet i media. Till och med gamla Monsantos gifter har fått nya användningsområden.

          <

9 kommentarer:

  1. Hello,

    I wonder some times about all the food we eat. I am trying to cut out most processed foods and all the extra additives. Enjoy your day and week ahead. Thanks for visiting my blog this past year! Happy New Year, I wish you all the best in 2020!

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla!

    Jeg spiser ikke laks uansett, men det er viktig å ha fokus på hva vi spiser og hvordan maten er produsert. Jeg tror at det meste av det vi spiser av kjøtt er også veldig usunt.

    Godt nytt år!
    Klem!

    SvaraRadera
  3. Thanks for posting this very important video, Gunilla. We had already made the decision not to consume farmed fish, initially on the basis of taste, but increasingly as we became aware of potential health issues. I was not, however, aware of the level of pollution and the dangers to health outlined in this exposé. There is a good deal of fish farming in Canada and I have no reason to believe that our activities are any more enlightened than other countries. I eat more sardines than other fish but recently I even read of warnings about them due to microplastics. How many more ways can we find to destroy our food supply? All the very best for 2020 - salmon free I am sure!

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla!
    Tack för att du länkade, har precis sett färdigt.
    Blir förskräckt. Tur att jag har en make som fiskar.
    Gott Nytt År!
    /Marika

    SvaraRadera
  5. Har inte sett inlägget på TV men ska kika senare... Tyvärr är det väl så att väldigt lite mat framställs på ett genomtänkt OCH hälsosamt sätt.

    Gott Nytt ÅR! Kram, Carina

    SvaraRadera
  6. Hej Gunilla

    Det är lätt att förstå varför fler och fler väljer att äta ekologiskt:)

    Gott nytt år!

    SvaraRadera
  7. Usch så hemskt! Mer ekologiskt och närodlat får det bli detta år...
    GOD fortsättning till dig!
    Kram Titti

    SvaraRadera
  8. Inte för att jag brukar äta lax så ofta, men nu är det definitivt stopp. Vi tittade på filmen tillsammans här, häpnade och äcklades. Man saknar ord!
    Nu önskar jag för 2020 att filmmakarna lyckas sälja in den till så många TV-kanaler som möjligt inom EU, att den blir väl spridd på alla möjliga sätt. Tack för ditt bidrag till detta!
    Har haft förmånen att få smaka vild norrlandslax och redan innan jag sett filmen åt jag hellre en vild om året än den odlade äckelfeta giftbomben en gång i månaden. Mitt största problem med den odlade innan jag sett filmen, förutom fettsmaken är den miljöpåverkan som odlingarna har och det gick man inte alls in på i filmen, hade nog blivit för rörigt, men koncentrationen av bajs under odlingarna gör att fjorden dör och sjukdomar sprider sig till de vilda laxarna i havet men även i fjällbäckarna. Så problemen med den odlade laxen är faktiskt ännu större och mer invecklade. Skäms Norge!

    Kram till dig Gunilla och God fortsättning på nya året!
    /Anette f.d. Rost och rädisor

    SvaraRadera
  9. Hei Gunilla, alan nyt katsoa videota, mutta kirjoitan kommentin heti, koska muuten se saattaa lykkääntyä ties miten kauan. Kiitos hyvistä postauksistasi luonnon puolesta ja onnea, terveyttä ja jaksamista uudelle vuodelle 2020!
    Iso halaus!

    SvaraRadera