torsdag 2 januari 2020

Tillbaka till april, blåsippans månad

Ute blåser hårda vindar men det är varmt, olycksbådande varmt. Dagen för nyårsafton visade termometern + 10 grader. Läser i tidningen att Norge haft värmerekord idag, +19 grader har uppmätts på ett ställe. Än har vintern inte visat sig här, endast några få frostnätter hittills men jag hoppas fortfarande att kung Bore vill göra ett besök innan det är dags för våren att göra entré.

Jag brukar inte skriva några årskrönikor men en och annan tillbakablick i året som nu är förbi känns som en vitamininjektion i det gråväder som dominerat i flera månader. Det fick bli månaden april för det är då som blåsipporna blommar.

Tydligen var det torrt redan på våren, hittade denna bild.


Naturen här omkring är fylld av blåsippor men jag håller mina fingrar borta från naturen och de blåsippor som finns i trädgården är köpta eller sådda med hjälp av myrorna. De dyker upp lite varstans, inte alltid på det mest optimala stället som här, mitt bland stenarna. Eller så är det just så, den bästa platsen för fröet att gro.


Vår inhemska blåsippa är inte alltid blå, färgerna kan variera och jag har ingen aning om hur det går till men att det gagnar växten är jag tämligen säker på, annars skulle det inte finnas.


En helvit variant av Hepatica nobilis



Hepatica transsylvanica  den ungerska blåsippan är mycket blomvillig och oftast den som blommar först av alla på våren. Kan bli helt översållad med sina vackra blommor tidig vår.


Knoppar strax innan blommorna slår ut, ett helt år har passerat sedan det hände senast.


Ytterligare en färgvariant av vår blåsippa. Fröspridningen sker med hjälp av myror, plantan är liten och kan inte med egen kraft eller vindens hjälp sprida sina frön särskilt långt från moderplantan. Därför har den tagit hjälp av myror, blåsippans frön innehåller ett ämne som attraherar myror som då gärna hjälper till med återväxten. I människans värld skulle det väl kallas utnyttjande.



En fröplanta som grott mellan stenarna, ser ut som ungersk blåsippa H. transsylvanica


En odlad namnsort jag köpt någon gång men glömde fotografera namnskylten bredvid plantan så jag törs inte identifiera den ur minnet. Stänglarna och knopparnas höljen är försedda med små pälshår som skyddar mot vårkylan, våren är som bekant ganska opålitlig.


Intensivt blått lyser denna sippa utan konkurrens i den annars färgfattiga naturen.


Hepatica japonica japansk blåsippa, dessa små skönheter har blivit samlarobjekt runt om i världen, de är eftertraktade och priset blir därefter, en del av dem kostar en mindre förmögenhet. De är inte lika tåliga som den vanliga blåsippan så det är en något av en chansning att plantera ut dem i trädgården. Några har försvunnit för mig men denna som heter `Hokutosei´ har nu återkommit flera år i rad.


19 kommentarer:

  1. Ja det blåser verkligen hårda vindar och jag läste också om värmerekordet i Norge. Trodde inte mina ögon när jag lästa att det var plus 19! De hårda vindarna ska bestå flera dagar framåt. Men som du säger (jag håller med), Kung Bore får gärna komma på besök innan våren kommer.
    Jag njuter verkligen av dina blåsippor. Jag är en älskare av blåsippan även om jag mest njuter av dom i vilt tillstånd liggandes på mage i skogsbackarna för att försöka fånga dom med kameran. En ungersk blåsippa har jag i varje fall som troget kommer upp som en blå kudde varje vår. Grattis till din japanska blåsippa. Hoppas den kommer upp i år också. Och att det finns många rariteter har jag sett när jag varit på trädgårdsmässan och spanat in skönheter som kostat flera tusen. Inget för mig men intressant att titta på .

    En God Fortsättning på 2020 önskar jag dig! Ser fram mot att läsa dina intressanta blogginlägg!

    Kram Anita

    SvaraRadera
  2. Å, vilken fin samling och skön vårinjektion!
    Jo, tack att de finare damerna inte är lika tåliga har jag märkt. Trodde kanske de gillade lite högre Ph än vitsipporna eftersom ett antal gått ut här, men du håller ju Ph lågt. `Hokutosei´ som ett litet konstverk.
    Kram
    Anette f.d Rost och rädisor

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla!

    Det skal legges til at det er målt på en av de varmeste stedene vi har langs kysten. Til sammenligning hadde jeg 5 grader her i dag. Men varmt er det uansett til å være i januar. Vakre blåveisbilder!
    Det er bare å se frem mot en ny vår :)

    Klem!

    SvaraRadera
  4. Hepatica trives tydeligvis fantastisk godt i din have og er supersmukke i samspillet med de store sten. Her i haven er jorden desværre for tung og leret til at de trives. Ellers ville jeg sikkert være blevet ramt af samlervirussen.

    SvaraRadera
  5. Hello, I love the pretty blue and purple blooms. I am looking forward to spring flowers, our weather goes back and forth from cold to mild.
    Lovely images. I wish you a great day and a happy weekend ahead.

    SvaraRadera
  6. Such a wonderful burst of colour, Gunilla, and so refreshing at this mostly gloomy time of the year. As for winter, I am not sure it exists any more! Today it is once again above freezing here. Enjoy the weekend coming up.

    SvaraRadera
  7. Flotte billeder af dine hepatica, de vil heller ikke gro hos mig, desværre. De er så fine. Blæst har vi også nok af her, men det har ikke været lunt i dag, tværtimod. Omkring 4 grader og så med den vind, det har været koldt.
    Kram og godt nytår

    SvaraRadera
  8. Et meget opmuntrende tilbageblik på foråret med alle dine blå anemoner, som vi kalder dem her. Jeg tror myrerne har god gavn af deres frø, for ellers ville de vel ikke slæbe rundt på dem. Violer bliver også spredt af myrer, og jeg mener frøene indeholder noget olie som de godt kan lide.
    Jeg håber ligesom dig at vi får vinter inden vår, men alting er efterhånden så mystisk at man ikke kan finde ud af noget. Lige for tiden har jeg så ondt af australierne.

    Tak for de dejlige billeder!
    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  9. Hej Gunilla

    Superbilder på dina Hepatica!
    Ja, Myrmecochory eller Myrmekokori heter det när myror sprider frön, fröerna ger myrorna lite olja från ett hänge till fröet, en elaiosom. En fin fin ömsesidigt fördelaktigt symbios.

    Ha en trevlig kväll

    SvaraRadera
  10. Just nu i denna mörka, gråa tid är blåsipporna det vackraste. Vilka underbara färger och sorter. Jag blir glad :)
    När det gäller bloggandet så tror jag i förlängningen att det är svårt att hålla bloggen strikt till, i detta fall, trädgård. Som du skriver så tycker man att man skrivit allt. Jag tror att vi är många "trädgårdsbloggare" som vill läsa om natur, miljöfrågor etc. Det hör ihop och ger oss andra kunskap. Men, även om man upprepar sig så behöver det inte vara fel heller för förhoppningsvis så finns det några nya, bloggar/läsare som inte läst våra inlägg för ett antal år sen :)


    Önskar dig en god fortsättning!

    //Veronica

    SvaraRadera
  11. Underbart inlägg som känns lagom långt bort och längtansfullt just nu :) Vet inte varför men jag har flera ruggar av H transsilvanica, jag fick gräva på en tomt som lösts in för vägbygge, och där fanns 2 eller 3 stora ruggar. Men de har aldrig blommat bra, knappt alls. Nu har jag flyttat en så får jag se om det är placeringen som gjort det.... Jag har också köpt sorter av H nobilis och nu börjar de så sig. En aprikosblommande så det blir spännande att se vad sådderna blir så småningom.

    Det var väl fönvindar som gav värmen? Det kom med jämna mellanrum när jag bodde i München också. Ofta kändes det innan värmen kom - bedrövlig huvudvärk. Och man pratade om hur straff efter brott begångna under fönvindar blev kortare. Man förklarade konstigt beteende med - jamen det är fönvindar nu.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  12. God fortsättning Gunilla!
    Dina bilder gör mig "galen av längtan". Den nordiska blåsippan är för mig den enda "riktiga". Fast den ungerska är minst lika vacker...Dessutom stoppar jag "huvudet i sanden" en kort stund och fokuserar på att få så...
    Ha det jättegott!
    Anja

    SvaraRadera
  13. GOD fortsättning och hur glad blir man inte i hjärtat av ett gäng bilder med blåsippor?? Nu längtar man rejält...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  14. Jo här i "norr" har det nästan varit vårkänsla i luften de senaste dagarna och man får hoppas blåsippor och andra tidiga växter håller sig lugna.

    Blåsipporna i den här trädgården fanns när vi köpte huset. De har aldrig växt på något ställe som kunde tänkas vara anvisad för dem. Dvs. om någon någon gång planterat blåsippor här så finns den platsen sannolikt inte kvar. Vi har dessutom ändrat enormt mycket i trädgården också och den är snarast något slags kaotiskt "woodland" numera.
    Iofs. stod trädgården helt oskött i kanske 10-15 år innan vi köpte huset. Så den var vild redan då. Blåsipporna dyker upp där de dyker upp och det måste de få göra.

    SvaraRadera
  15. Hej Gunilla!
    Den sötaste finaste mest efterlängtade vårblomman. Så vackra. Har några blåa varianter och en rosa. Blir lika glad varje vår när de börjar blomma.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
  16. Hei Gunilla!
    Jeg tror blåveis er det vakreste jeg vet. Jeg blir glad av å se dem. Vakre bilder. Ha det godt! Klem Anne

    SvaraRadera
  17. For et deilig syn! Blåveis er jo et symbol på våren som vi alle lengter etter :-)) Jeg har også noen japanske men jeg har ikke tatt sjansen på å plante dem ut i bed, så de har fått stå i en pallekarm med pleksitak. jeg er ikke helt sikker på at det er optimalt, så jeg tenker å plante dem ut til våren. Alt godt til deg!

    SvaraRadera
  18. Hvor er det nogle fine anemoner du viser.
    Jeg var heldig sidste år at få foræret 5-6 slags anemoner, dog først da de var ved at afblomstre...jeg håber de kommer op i år, nu de er blevet flyttet...så skal jeg gerne vise billeder af dem på min blog :)

    Kan se på min blog, at vi også havde lunt vejr i januar/februar 2005 - og så væltede det ned med sne d. 1. marts...

    I 2007 havde vi også "grøn vinter" i januar måned, til gengæld væltede sneen igen ned d. 27. januar.

    Så, jeg regner stadig med vi får vinter i løbet af januar/februar :)

    SvaraRadera
  19. Så mange nydelige farger. Har også hørt om nitten grader, lenger nordover fra her tror jeg. Vi ligger også på rundt ti, det er ikke uvanlig for oss. Vi sier at vi ofte har samme temperatur julaften og St.Hans. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvaraRadera