måndag 13 maj 2013

Murphy´s law

..eller om man så vill -  "Lagen om alltings jävlighet" har drabbat vår damm. Sir Väs som alltid dyker upp på våren vid dammen brukar vara ett obehagligt inslag för en ormrädd person som jag men inget som kan jämföras med allt som hänt omkring vår damm.

Det började på sensommaren ifjol när älgarna klev i och runt dammen för att äta äpplen som fallit från den gamla äppelmadamen. Ena sidan blev helt nertrampad och kullerstenarna åkte ner i dammen. Vi lät det vara under vintern för att fixa det nu i vår när vi ändå gör i ordning dammen.

Med en håv - som  pajade för tyngden - har vi i vår försökt fiska upp stenarna som rasade ner i dammen.

Så gick ena slangen till reningstunnan sönder och vattnet minskade drastiskt i dammen. Som tur är har vi två pumpar så vi kunde stänga av den med trasig slang. Också detta projekt remitterades till våren - ett stort arbete eftersom slangen var nergrävd under rabatter och stenlagda gångar.

Nu i vår grävde vi upp den trasiga slangen och ersatte den med en ny och fungerande slang. Rabatten återställdes men en del växter tog dessvärre stryk - att återställa gången tog nästan en hel arbetsdag. Svårt att få tillbaka slangen på det osynliga sätt som den var tidigare - tyvärr ogörligt i all vegetation.

När vi startade pumparna igen fräste det till från den andra slangen och vatten sprutade rakt upp - den hade också skadats i vinter. Bara att gräva upp...

När det var dags att fylla på i dammen hade pumpen i brunnen som vi tar vatten från till dammen pajat - jordfelsbrytaren löste ut  - suck! Vi har inget kommunalt vatten här ute men tre olika brunnar som vi använder till dels hushållet, dels dammen och den tredje brunnen används för bevattning i trädgården. Vi var tvungna att ta vatten från trädgårdsbrunnen och glömde bort att det tidigt på våren brukar vara lerigt. Hela dammen blev en enda stor lerpöl  - fiskarna syntes inte. Ny pump inköptes till brunnen och vi tömde det leriga vattnet i flera omgångar och fyllde på nytt.

Mycket jobb med att ordna stenar och kanter efter allt arbete...

I går fungerade det fint igen, slangarna var utbytta och de flesta stenar på plats även om det inte blev lika bra som förut så fick det duga.

I morse när jag tittade ut fick jag en chock!!! Hela dammen var tömd på vatten! ..och de stackars fiskarna som förmodligen kvävts ihjäl i natt!

En liten, liten gyttjepöl fanns kvar på det djupaste stället och där sprattlade alla fiskarna omkring - de är ganska många. Fram med vattenslangen och fylla vatten!!!

Nej, det var inte hål i damduken för det skulle inte gå så fort att tömma ur allt vatten, dammen är hyfsat stor.  I en av reningstunnorna har vi grus - mycket bra reningsmaterial för dammen - och gruset hade pressats in i slangen och ända ner i pumpen som ändå fortsatte att pumpa och tunnan svämmade över och allt vatten rann ut i ställer för att åter rinna tillbaka ner i dammen.

Till min stora glädje har alla fiskarna överlevt och vi har fyllt på dammen i etapper i dag då vi inte riktigt vet hur mycket brunnen tål.

Det första jag gör i morgon bitti när jag vaknar är att kolla dammen....säkert!

1 kommentar:

  1. Men kära nån - en olycka kommer sällan ensam, är det inte så man säger? Hoppas ni slipper mera problem med dammen nu!

    SvaraRadera