onsdag 22 maj 2013

Asarum europaeum - hasselört

Hasselörten har blivit en populär marktäckare som med sina blanka, friskt gröna blad utgör en dämpande effekt i trädgården.

Den blommar också även om man sällan ser de oansenliga blommorna som ligger under själva bladen.

Hasselörten är en växt som trivs bäst i skuggiga och fuktiga lägen men när den väl är etablerad så verkar den tåla sol rätt väl.

Den har en långsam tillväxt de första åren efter plantering men sedan tar den för sig med besked. Den är vintergrön så fjolårets blad kan bli fula efter vintern men man behöver inte klippa om man inte vill för snabbt kommer de nya bladen att ta över och täcker vinterskadad grönska. 

Men, hur läcker hasselörten än är bör den planteras med eftertanke för den kan lätt bli ett gissel i trädgården, växtsättet larmar om dess dominans när den sätter fart.

Varning för att plantera den i blandade rabatter eller som kantväxt tillsammans med perenner. Den kommer att trassla in sig i andra växters rötter och det kraftiga rotsystemet gör att den inte är lätt att få bort, den slutar inte växa när vi tycker att det räcker utan tar över och den konkurrerar säkert ut mer känsliga växter. Den dyker så småningom upp på lite olika ställen i trädgården och då bör man snabbt ta bort de små fröplantorna innan rotsystemet hunnit växa till sig. Den är fullt jämförbar med besvärliga rotogräs om den tillåts växa på fel ställen.

Bra lägen för hasselörten är under träd eller buskar och där man kommer åt att rensa ut när man inte längre vill att den fortsätter att bre ut sig.

Rätt använd är den vacker men tänk efter före!

3 kommentarer:

 1. Hei og takk for fint og informativt innlegg. Jeg har hatt hasselurt på tredje året nå og syntes den bruker veldig lang tid på å bli stor, så jeg hadde nesten kommet frem til at den ikke ville bli så veldig omfrattende i min trädgård. Da skal jeg holde et øye med den og håper den vil spre seg litt snabbere når den har fått etablere seg skikkelig ;-)
  Ha en fortsatt riktig fin dag.
  Stein

  SvaraRadera
 2. Jag har funderingar på att sätta Hasselört under några buskar som står i en upphöjd plantering i anslutning till ett av våra berg. Då kan den inte "rymma" . Har inte riktigt bestämt mig än, vi får se hur det blir. Din var väldigt fin där bland stenarna!

  SvaraRadera
 3. Hasselurt er en flott plante...og nydelig i store partier:)
  Var redd min hadde død i vinter..men nå er den sååå fin:)
  Hyggelig blogg du har:))

  SvaraRadera