måndag 10 juni 2013

När naturen ryter...

...står vi människor handfallna.

I går morse drabbades vi av ett kraftigt åskväder. Jag gillar inte åska här ute på landet, vanligen förorsakar den avbrott i elförsörjningen men denhär gången kom det hagel, stora som halva sockerbitar smattrade över oss i 10 minuter. Det blev vinter på alla grönytor och det tog till eftermiddag innan det vita var helt borta.

Trädgården drabbades hårt, trädens löv smulades sönder och täckte hela trädgården som en grön filt blandat med alla kvistar som ryckts loss. Dammen var fylld med alla söndersmulade blad och näckrosbladen perforerades till smulor.

Hostorna är som trasor, även klematis och en del andra växter ser ut som om man gått med trimmer över dem. Vi slet i 10 timmar i går med att få bort det värsta skräpet som lagt sig över hela trädgården men det är inget som man fixar på en dag. Växterna går förstås inte att göra något åt, återstår att se hur de klarar sig framöver.

Vi hade behövt regn men det blev det inget av, bara detta vita hagel som på 10 korta minuter gjorde sådan skada.

Sorgligt, sorgligt...

8 kommentarer:

 1. Margareta i Umeå10 juni 2013 kl. 09:52

  Hagel är nog det värsta som kan hända i trädgården. Effekterna av detta gör att sniglar och torka står sej slätt och man kan rent önska att det varit sniglar i stället.
  Växterna kan ju inte byta alla blad så fort som vi skulle vilja och vissa blir skadade för hela sommaren. Känner med er och trädgården.
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för omtanken Margareta, det värmer. Just nu så känns det som om jag vill ge upp allt som har med trädgård att göra. Har varit ute nu hela förmiddagen och fortsatt att röja upp men det känns nästan ogörligt. Gick precis och tänkte att tänk om det varit ogräs, sniglar och torka istället!!

   Till och med alla mina ormbunkar har haglet klippt och toppar och blad ligger fullt runt omkring.

   Radera
 2. Så himla trist, jag hörde om att det varit oväder över Eskilstuna. Vi hade lite åska och regn men inget mer peppar,peppar. Man vet aldrig när det brakar loss. Det känns ju hela tiden som om vädret blir mera opålitligt och man känner sig rätt liten när himlen öppnar sig och man kan inget göra, bara stå och se på. Hagelskurar är ju inte vad vi önskar efter den här vintern. Vi hörs/Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hagelskurar är ju ofta väldigt lokala så jag vet inte om någon annan drabbats.

   Nej, denna vårvinter har skadat tillräckligt och vi har inte hunnit byta ut allt ännu. På lördag kväll när jag gick in var det en städad och fräsch trädgård efter hundratals arbetstimmar som vi lagt ner denna vår i trädgården. Det kändes som att äntligen kan vi börja med det roliga arbetet, plantera nytt efter det skador som uppstått och fortsätta med lite kreativt arbete.
   Nu fick vi börja om igen och det kommer säkerligen att regna trasiga löv över oss länge än. Rönnarna som blommade blev av med de flesta av blomklasarna som ligger som ett brunt täcke över gångarna.

   Radera
 3. Vad tråkigt. Jag som muttrat för mig själv över att jorden har skvätt upp och smutsat ner, men växterna har klarat sig och det förstår jag nu är det viktiga. Tillåt dig känna det du känner och ta sedan nya tag med nya möjligheter när känslorna lagt sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Rihane! Det är faktiskt skönt att gnälla ibland men det är som att gunga - man kommer ingenstans.

   Bara att ta nya tag och göra så gott det går av det som trots allt står kvar om än något skamfilat.

   Radera
 4. Sorgligt är ordet! Jag känner verkligen med er - tänk att så mycket kan förstöras på bara några minuter!
  Hoppas växterna repar sig även om det nog tar tid för vissa! Och hoppas verkligen att ni släpper flera bakslag detta året - ni har ju haft maximal otur!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nora! Känns bättre idag efter ett mycket trevligt trädgårdsbesök från Västergötland igår.

   Rara och kunniga trädgårdsmänniskor som var så uppmuntrande och positiva trots den sargade trädgården.

   Radera