tisdag 4 juni 2013

Woodland

I slutet av sommaren i fjol började vi förbereda för att utöka trädgården. Dethär är skogsmiljö och perfekt att anlägga för surjordsväxter, tallarna i skogen släpper ner sina barr som blir ett naturligt kretslopp och tillför en  förna som så småningom omvandlas till näring för växterna. Såhär såg det ut i juli/augusti när vi fällde några gamla träd för att få fram klippblocken i bakgrunden. Rådjursstängslet som syns på bilden flyttades längre in i skogen.


Vi djupgrävde mellan stenarna för att få bort all gammal jord med allt ogräs som samlats där under många år och forslade bort jorden. Stenar som var möjliga att flytta med handkraft flyttades och den största stenen vinschade vi på plats.

Kanterna formades med torvblock som sågades till för att få lite mjukare linjer och klippblocken städades från det värsta skräpet. När torvblock och stenar satt på plats var det bara att börja fylla de kommande rabatterna. Naturgödsel, okalkad och ogödslad grov torv, kompostjord, barkmull, grus och rododendronjord blandades och fylldes i rabatterna - det blev några kärror!

Inte mycket hann planteras i höstas men en Acer shirasawanum fick en skyddad plats mellan stenblocken och till min stora glädje har den överlevt denna påfrestande vårvinter. Några vackra surjordsväxter Clintonia borealis och Gentiana lutea fick jag av en givmild och generös trädgårdsvän i Umeå som också planterades i höstas och de kommer så fint nu, tack Margareta!

På baksidan satte vi markduk och fyllde på stigen med täckbark för att inramningen skulle se trevligare ut och inte en massa skräp som växer strax intill.

Nu har vi  påbörjat planteringen och fem nya Rhododendron har fått plats. Några nya Hostor i spännande färger förstås och lite vårblommande surjordsväxter. En Kalmia flyttades också hit i höstas och vårvintern brände fullständigt alla blad men jag lät den vara och nu grönskar den igen - ett under att den överlevde!

Inte alldeles klart ännu men det börjar likna en rabatt.


5 kommentarer:

 1. Jag avundas er fina trollskog och du gör alltid så snyggt, gräset är alltid grönare hos grannen
  Ha en skön solig kväll, det har vi/Carita

  SvaraRadera
 2. Margareta i Umeå4 juni 2013 kl. 21:24

  ÅÅÅ, vad fint det blir. Helt underbart med stenarna och mossan.
  Jag tycker mej se ett litet troll titta fram. :)
  Härligt att växterna har skött sej bra.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar verkligen hur ni utnyttjar förutsättningarna som tomten ger er. Det blir så fint när ni behåller "skogskänslan" och det hela känns naturligt även om det är anlagt.
  Jättefint!

  SvaraRadera
 4. Så fint! Häftigt att använda stenar och förstärka de former som redan finns i skogsbacken för att få en trädgård. Jättekul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bettina och välkommen till min blogg!

   Radera