fredag 20 december 2013

Nu inleds slakten på våra vargar

Ibland mal byråkratins kvarnar snabbt. Rovdjurspropositionen som riksdagen beslutade om i början av december, där inga remissinstanser fick vara med och lämna synpunkter, tar nu nästa steg i samma snabba takt när Naturvårdsverket redan fattat beslut om att inleda jakten den 1 februari.

Först i tur står vargen, 30 vargar skall skjutas på två veckor och fem revir skall tömmas på varg i tre län.
När djur bildar revir på för dem lämpliga ställen så är det märkligt att man inte förstår att reviren återbesätts så länge vi har en vargpopulation i Sverige. Det är endast en lösning för stunden.

"Naturvårdsverket vill bidra till att öka toleransen för varg och andra rovdjur" säger Maria Ågren generaldirektör på Naturvårdsverket.

Hur man än läser detta upprepade påstående så förblir det lika befängt. Jägarna måste alltså få skjuta rovdjur för att åstadkomma en acceptans för rovdjuren för annars görs det i alla fall - alltså illegalt. Ingen skulle väl komma på tanken ens att avskaffa narkotikalagstiftningen med hot om att vi knarkar i alla fall men vi föredrar att göra det legalt.

I vilket fall som helst har det inte fungerat tidigare och kommer inte att göra det nu heller - uttalanden av en del jägare att vargen bör utrotas stärker misstanken om att här finns en dold agenda, alla vackra ord till trots.

Svenska Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen samt Världsnaturfonden WWF kommer att gemensamt överklaga beslutet samt även kräva inhibition i väntan på rättslig prövning av ärendet.

1 kommentar:

  1. Ja du, man är ju luttrad när det gäller myndigheters underliga inställningar och beslut. Ingenting förvånar en längre.....

    SvaraRadera