måndag 2 december 2013

Prydnadsgräs - trädgårdens dansörer

Carex caryophyllea `The Beatles´
Jag har alltid gillat prydnadsgräs sedan den dagen jag klev in hos Håkan och Birgitta på Lindbro trädgård. De var tidigt ute med många olika prydnadsgräs och med en känsla för vad man kan åstadkomma med dessa mångsidiga växter.

Prydnadsgräs är generellt väldigt tåliga växter som sällan angrips av sjukdomar och många av dem är vackra året om.

Denhär skuggstarren kommer ursprungligen från Lindbro trädgård. Den är lättodlad även om man kan läsa sig till att den kräver viss skugga och fuktighet klarar den sig utmärkt även i sol.

Den lämpar sig inte riktigt i blandade rabatter för som de flesta Carex gräs är den spridningsvillig men som solitär i t.ex. en grusplantering kommer den verkligen till sin rätt. På sensommaren böljar de långa, smala bladen i vinden - effektfullt! Ibland behåller den sin grönska över vintern och då kan man bara låta den vara, har den vissnat ner så går det utmärkt att klippa ner den på våren, det kommer nya gröna blad ganska omgående.

Men, den slår rotskott så vill man inte att den utvidgar sig alltför mycket bör man begränsa tillväxten på något sätt, gräset på bilden här  håller sig på plats genom markduk under diabasen.  Annars får man ta till kniven och skära bort de rotskott som kommer under säsongen.

Här har jag inget stopp så jag skär bort oönskade rotskott på våren.
1 kommentar:

  1. Gräs är verkligen fantastiska växter! Jag hade ju tidigare gjort en gräs- och bambuplantering, men tyvärr så blev en del alldeles för invasiva så nu försöker jag ta bort dom. Utan att lyckas.....
    Och som svar på din fråga om elavbrott; Jodå, vi har det titt som tätt. Senast när det blåste för några veckor sen. Då började det halv åtta på kvällen och var avbrott till dagen efter vid fyra. Inte kul! Men värre var det när "någon" på fastlandet för ett tag sen hade ryckt ur huvudströmförsörjningskabeln till hela Gotland. Det tog några timmar innan han kom på vad han gjort.....

    SvaraRadera