fredag 29 november 2013

Pieris japonica - japansk buskrosling

Pieris japonica  `Nana´
En liten trevlig buske som man inte ser så ofta i trädgårdar är den japanska buskroslingen. Kanske skräms man bort av att zonen brukar anges till 1 - 2 men den tål betydligt mer än så men man kan däremot inte räkna med någon blomning i högre zoner.

Jag har haft denna trevliga buske länge i trädgården - har fyra olika namnsorter av den och den har aldrig blommat och det stör mig inte. Jag odlar dem för  bladverkets skull och den vackra nytillväxten som man ser här på ´Nana´

Bladen är läderartade och glänsande på denna städsegröna buske. Med tiden bildar den en vacker skulptural form som står sig väl i konkurrensen med trädgårdens mera iögonfallande växter. I våras, vid den extrema frystorkan, tog de stryk av den brännande vårsolen men de återhämtar sig och det vara bara att klippa bort de grenar som vårsolen tagit död på.

Pieris japonica är en surjordsväxt och trivs bra i sol till halvskugga, en utomordentlig samplanteringsväxt med t.ex. Rhododendron.

Pieris japonica i december

6 kommentarer:

 1. Va vacker den är! Jag skall ju göra en surjordsrabatt till våren hade jag tänkt - detta kan vara en kandidat till den rabatten. Men vart kan man köpa dessa?
  Kram Nora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zetas brukar ha dem, även på Löta har jag köpt något exemplar och så växtmarknader förstås.

   Radera
 2. Fin! Undras om det var en sådan jag fick i ett arrangemang för länge sedan? Den står vid rhododendrongänget och verkar må OK men jag vet inte om jag sett den blomma...:)

  SvaraRadera
 3. Skulle gärna ha en - eller rättare sagt ett par tre stycken - men med vår kalkhaltiga jord så funkar det inte. Har ju en liten hörna med en gulblommig rhododendron och en rödblommig vintergrön azalea som jag satt i våras i murrabatten där jag bytt ut all jord. Ska bli kul att se om dom trivs. Sen har jag en stor pallkragslåda nedanför altanen i skugga, men där är det "utsålt". Den innehåller en stor sammetshortensia (som jag klipper varje vår) + blå bergvallmo och vit/grönbrokig silverbenved. Annars så.....
  TREVLIG ADVENT
  Susie

  SvaraRadera
 4. Vi köpte en i Danmark tror jag, för många år sedan. Den har fört en tynande tillvaro och blir mindre och mindre. Jag skulle gärna vilja prova igen på ett bättre ställe. Den är fin även om den inte blommar. Ha en fin 1:a advent/Carita

  SvaraRadera
 5. Jag har den i zon 5 men den har fört en tynande tillvaro eftersom den nog varit fel placerad, det felet är rättat till samt jag köpt två nya i år:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera