torsdag 7 november 2013

Såld på nätet

Har du någonsin funderat över att allt vi gör på nätet är gratis? Den frågan ställer författaren till boken "Såld på nätet" och svarar själv;
"det finns ingenting som är gratis, om något är gratis så är det du själv som är produkten"

Varje sekund under dygnet sker auktioner på nätet som säljer ut persondata om oss användare. All information vi lämnar efter oss när vi rör oss på nätet har blivit en miljardindustri hos bolag, vars enda affärside är att hantera persondata.

Alla gör det, Google, Facebook, Youtube, dagstidningar, flygbolag och alla andra som kan ha intresse av att veta mer om oss, ett besök på en hemsida registreras någonstans.

Vi avslöjar hela tiden massor av information om oss själva när vi pratar in röstmeddelanden och skickar sms, tom vår ringhistorik kan vara nyttig information för någon.

Varje gång vi söker information på nätet blir det ytterligare en pusselbit som bildar underlag för en riktad annons. Om du och en bekant googlar på samma fråga är informationen ni får inte likadan eftersom ni troligen har olika intressen och informationen ni lämnat efter er är olika. Själv får jag alltid upp en massa trädgårdsreklam vid sökningar.

Dethär är ingen bok som försöker trycka ner något integritetsbudskap i halsen på läsaren, inte heller någon bok om storebrorssamhället. Författaren är en stor anhängare av alla fantastiska tjänster som finns och som hela tiden utvecklas men vi bör veta varför det plötsligt dyker upp en annons som erbjuder exakt det vi letar efter.

Marknadsföringen hittar hela tiden nya vägar att nå oss som konsumenter. Det kan tyckas ofarligt det som sker men samtidigt vet vi inte hur informationen kommer att hanteras i framtiden och av vem? Hur säker och skyddad är den?  Det finns inget svar på den frågan och om framtidens tekniska möjligheter vet vi  vanliga användare ingenting om.

Jag tillhör nog de naiva i skaran av alla nätanvändare för jag hade ingen som helst aning om att mina aktiviteter på nätet lämnar efter sig en produkt som någon är villig att betala för. Boken är väldigt lättläst och begriplig, även för en så oteknisk person som jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar