onsdag 6 november 2013

Trädgårdens "sista suck" för denna säsong

I november börjar det bli dags att säga tack och adjö till trädgården för denhär säsongen. Det finns alltid något mer att göra, något att klippa ner och något att städa som är skönt att ha avklarat innan vårsäsongen startar igen men någon gång måste man sätta stopp .

Rådjursstängslet är på plats och garanterar att inga objudna gäster smyger omkring där på nätterna. Cypripedium `Ulla Silkens´ har fått sin vinterhatt på plats som skydd mot vintervätan. Den ena dammpumpen är fortfarande igång och får så vara tills isen börjar lägga sig vid kanterna. Hösten är mossans tid, ingen konkurrens av annat grönt och den fuktiga luften  gör att den skimrar


Korallkornellen Cornus alba `Hedgerow gold´ vägrar envist att släppa sina blad


För första gången har jag nu sått pionfrön och maken byggde en enkel kallbänk av två pallkragar med tak av hårdplast. Bänken fylldes med sand och här får nu krukorna tillbringa vintern tillsammans med ett antal små fröplantor som har svårt att klara sig utomhus den första vintern.Här finns också ett flertal krukor med småplantor av Helleborus samt en pion och en lönn som jag fått av Helen i Piteå.

Taklökskrukorna och trågen har fått sitt vinterskydd av våra gamla sovrumsfönster. Återstår att skruva dit sidoskivorna för att hindra snön att blåsa in.


De små häxkvastarna är inte stabila om de får ett lager av snö och is på sig. Ett vanligt grönt rutnät hjälper dem att hålla balansen.

Abies koreana `Icebreaker´
Så här långt kom vi med utgrävningarna i sommar, denhär delen blev inte klar. Återstår lite grävning ännu innan det är dags att fylla med jord och fixa till lite snygga kanter. En del stora stenar fick vi upp som säkert kommer till användning här.


3 kommentarer:

 1. Nu är mossan som allra vackrast och den riktigt lyser upp i trädgården. Vi har inte lika mycket mossa som ni, men jag njuter av den vi har. Det är fascinerande hur snabbt den har återhämtat sig när det blev lite fuktigare i luften. I somras var all mossa torr och trist, nur är den grön och fräsch.
  Lycka till med pionsådden!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. En vacker suck, precis som immig andedräkt en kylig dag. Jag gillar mossorna och såg många av era olika arter redan i somras, men de är absolut som vackrast om hösten.

  SvaraRadera
 3. Jag är vansinnigt avundsjuk på dina otroligt vakcra stenar med mossa! Har försökt att odla lite här (med filmjölk och smulad mossa) utan att lyckas. Vi har det alldeles för torrt, jag skulle behöva vattna stenarna varje dag tror jag.....

  SvaraRadera