lördag 9 november 2013

En riktig kalldusch...

...i ordets rätta bemärkelse blev det i morse. Det som inte fick hända gjorde det ändå, vår varmvattenberedare sprang läck i torsdags och vatten rann ut. Tack och lov var vi hemma, annars hade vattenskadorna säkert blivit stora. Vi fick stänga av vattnet helt och tömma behållaren -  under ett dygn saknade vi vatten.

Lyckades få tag i en VVS firma som lovade komma och koppla om rören så vi kunde få vatten över helgen - snälla gossar verkligen som kom till hjälp i det läget.  Med sig hade han en tillfällig varmvattenberedare som kopplades in. Tyvärr visade det sig att termostaten på behållaren inte fungerade sedan killen åkt iväg så nu är det kallt vatten som gäller men värre kunde det vara. På måndag kommer en ny varmvattenberedare att installeras.

Ute är det endast några plusgrader och ruggigt fuktigt i luften så nu sitter jag här, riktigt frusen med en kopp varmt kaffe och bläddrar bland bilderna från trädgården - nu får det bli lite blommor.

Lättodlad och återblommande är den söta alpfrossörten med sina typiska frossörtsblommor.

Scutellaria alpina - alpfrossört     


Denhär är en riktigt trevlig, krypande, bladfällande Rhododendron som heter `Wombat´ planterad i ett hål mellan några stenar.

Rh. `Wombat´


Den grandiosa ormbunken Matteuccia struthiopteris - strutbräken. Den sprider sig med rotskott mer än önskvärt så vill man inte att den brer ut sig får man tukta den varje vår. Tyvärr for strutbräken riktigt illa av torkan i sommar, en lärdom att hålla i minnet.

Matteuccia struthiopteris

Denhär buskpionen är oerhört vacker och kraftigväxande. Tyvärr blir de fyllda blommorna ganska tunga och växten har svårt att bära upp dem, speciellt om de blir tyngda av regn. Inte ovanligt när det gäller pioner så jag föredrar de enkla som kan stå för sig själva. Den har också vuxit ur sin plats så nästa år måste den flyttas.
Jag köpte den av självaste Hermann Krupke en gång vid ett föredrag om hans älskade pioner.

Paeonia suffruticosa `Hinun´   


Trädgårdsaurikler är trevliga växter, här en med vacker farina på bladverket.

Primula pubescens `Gizabroon´

Sorgklocka kallas denna skönhet, heter egentligen guldrams. Namnet sorgklocka har den fått pga av de hängande gula blommorna. En riktig skönhet när den blommar tidig vår. En woodland växt som inte gillar starkt solsken och torka. Tyvärr är blomningstiden kort men den bär upp en fräsch grönska hela sommaren.

Uvularia grandiflora

Oxalis tillhör favoriterna i trädgården. Det krusiga och veckade grågröna bladverket är minst lika spännande som blommorna när de visar sig. Det finns ganska många sortnamn numera, inte lätt att skilja dem åt men jag köper alltid när jag hittar en ny sort trots att de liknar varandra. Väldränerat är det som gäller för denna lilla godbit!

Oxalis `Beatrice Anderson´

3 kommentarer:

 1. Nej, va tråkigt med varmvattenberedaren, men vilken tur att ni var hemma när det hände!

  Jag tror det är Strutbräken vi har i trädgrden också. Vi har haft över hundra av dem tror jag, men nu har vi tagit bort ganska många. De är fina, men precis som du säger så far de illa av torka.

  Va trevligt med blombilder en ruggig dag som denna!

  Ha en fin helg! Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Trist med varmvattenberedaren som gick sönder. Ibland tycker jag det är svårt att få tag i hantverkare snabbt, hoppas det har löst sig nu. Härliga bilder att se fram emot igen. Ha det bra/Carita

  SvaraRadera
 3. Så hemskt med varmvattenberedaren! Vilken otrolig tur att ni var hemma när det hände!!
  Vi hade ju vattenläckage för två år sen - alltså det var då det uppdagades - och det slutade med att det ganska nya fräscha helkaklade duschrummet fick rivas ut totalt, att kontoret vägg i vägg fick renoveras helt, att vardagsrummets parkettgolv fick bytas och att vi fick installera en avfuktare under huset!
  En del var bra att det blev gjort, en del var mindre kul men det som jag oroade mig mest var att min gubbe satt ner foten och sa att ALDRIG blir det nån pool eller nån damm nära huset!
  Fast med min otroliga övertalningsförmåga - man har ju lärt sig under åren hur man ska sköta sånt lite fint - så blir det nu ändå en pool till slut! *fniss*

  SvaraRadera