söndag 10 november 2013

Greenwashing

Begreppet greenwashing myntades i Storbritannien under 1980 - talet när vissa hotellkedjor började göra reklam för sin verksamhet som miljövänlig genom att vädja till gästerna att återanvända handdukarna.

Greenwashing betyder ungefär att något målas eller tvättas grönt för att ge en illusion av att produkten är miljövänlig.

Idag kryllar det av ord som hållbar, miljövänlig, klimatneutral och liknande vid marknadsföring av produkter för att dra fördel av ett växande miljöintresse. Ofta kan vi läsa vaga påståenden som att "vi värnar miljön" utan att det närmare definieras på vilket sätt just denna produkt skulle vara mer miljövänlig än någon annan. Att vara "miljövänlig" har blivit ett säljbudskap utan att produkten i realiteten blivit annorlunda. Bara ordet "eko" används i alla möjliga sammanhang.

Allt detta innebär greenwashing där man använder miljöargument i sin marknadsföring för att dra nytta  av människors önskan att göra goda val, kan med fog kallas för  vilseledande marknadsföring.

Det är inte lätt att vara konsument idag, vill jag köpa en tub tandkräm finns det 57 olika tuber på hyllan, likadant med shampoflaskorna som många är designade utanpå plastflaskan för att ge en illusion av ett miljövänligt val. Vem har tid att läsa och även förstå vad de olika produkterna innehåller?

Riktigt illa tycker jag om äggreklamen där man hävdar att äggen kommer från frigående höns vilket för tankarna  till välmående höns som går och sprätter och pickar utomhus. Inget kan vara mera fel, frigående höns är instängda i stora laduliknande byggnader och får aldrig vistas utomhus. Det är tillåtet med nio höns per kvadratmeter i denna dammiga och osunda miljö. Det är storskalig produktion och som alltid är det djuren som får betala för billig produkt i konsumentledet.

Vill man köpa ägg från höns som inte tvingats till att plågas varje minut under sin korta livstid kan man välja ekologiska och Kravmärkta ägg som garanterar att djuren får vistas ute under vår, sommar och höst eller ännu bättre, om man i sin närhet råkar ha någon som till husbehov har några höns och kan sälja av sitt överskott.

Frigående höns inomhus
 


2 kommentarer:

 1. Tänk, sån tur har vi. Ett äldre par som bor bara ett par hundra meter från oss har ett trettiotal hönor (och en tupp) och de säljer ägg. Hönorna väljer själv om de vill vara ute eller inne och de har stora areal att röra sig på. Och har man tur så lyckas man pricka när det är matningsdags vilket sonen tycker är jättespännande. Det har sina fördelar att bo på landet!
  Hoppas ni får en fin ny vecka i novembermörkret!

  SvaraRadera
 2. Det är likadant här, vi har ställen med höns runt omkring oss vilket passar perfekt när man är ute och åker för att hitta nya prommisställen.
  Men vi har ju även ekologiska gårdsbutiker och vi har numera också en ekologisk köttgårdsbutik där vi faktiskt var idag.
  Jag skulle ha en STOR rostbiff till gubbens födelsedagsmiddag på torsdag och han fick välja rätter, det blev engelsk rostbiff med portvinssås och hasselbackspotatis. Stället heter Gothemsgården och dom levererar kött till en massa krogar i Stockholm och även till Coop men vi bor ju här så då ville jag välja bit själv. Det blev en på 2,3 kg!

  SvaraRadera