fredag 22 november 2013

Om toaletter och rent vatten

Inte utan att jag rynkade på näsan häromdagen när jag läste att 19 november numera är Världstoalettdagen, därtill utlyst av FN.

Nu har det väl ändå gått överstyr med alla dessa dagar, allt från kanelbullar till toalettstolar, inflation som brukar betyda att saker och ting minskar i värde.

....tills jag började läsa...

Det är Svenskt vatten - en branschorganisation för vattentjänstföretag i Sverige som passar på att vädja till allmänheten om att värna om vårt rena dricksvatten. 2, 5 miljarder människor i världen saknar tillgång till toaletter och enligt UNICEF saknar 780 miljoner människor rent vatten vilket resulterar i att tusentals barn under 5 år dör varje år därför att det inte finns rent vatten.

I våra toaletter slängs numera allt möjligt i den fromma förhoppningen kanske att det som  inte syns upphör att finnas. Enligt Svenskt vatten slängs 7000 ton sopor varje år i våra toaletter, därtill kommer alla kemikalier som spolas ner och förorenar allas vårt grundvatten. Så slänger vi 1kg våtservetter per person och år i våra toaletter, tamponger, tops, kondomer, mobiltelefoner, smycken och leksaker och säkert en och annan guldfisk som inte längre är önskvärd och går en plågsam död till mötes.

Jag ändrar uppfattning - Världstoalettdagen behövs ända tills varenda individ har lärt sig att toalett och sopkorg har olika användningsområden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar