tisdag 17 december 2013

Våra älskade julrosor

Det hör inte till vanligheterna att hitta en blommande Helleborus niger i trädgården i december.

Den varma hösten med den senaste veckans temperaturer lockar den att blomma. I går kväll visade termometern + 10,1 grader, tyvärr medför det varma vädret också kraftiga vindar. Vanligtvis brukar den hinna knoppas men sällan blomma innan kylan kommer och knopparna fryser bort.

Julrosorna är relativt lättodlade bara man väljer platsen med lite omsorg. Halvskugga i väldränerad jord som orkar hålla kvar fukten och kalkrikt bör det vara. Lite smulade äggskal runt plantorna tar de tacksamt emot. Tyvärr är de begärliga för sniglar och drabbas lätt av en svampsjukdom, bladfläckssjuka. Jag klipper bort övervintrade blad på våren när jag ser att nya skott är på gång för att hålla det luftigt runt plantan. Julrosor som nu säljs i butikerna har svårt att klara den varma och torra luften inomhus, de är inga krukväxter. Bäst är att plantera ut dem så fort som möjligt, alternativt ställa dem svalt och ljust. Helleborus x erichsmithii `Winter moonbeam´ med sin vackra, marmorerade blad är också på gång. Man kan se de ljusröda knopparna där nere, håller denhär värmen i sig kommer de snart att blomma. Denhär julrosen är mycket odlingsvärd, vackra blommor och vackert bladverk. Även denhär är full med knoppar - en frösådd utan namn. Flera vintrar nu har den helt frusit ner och jag har trott att den är borta men på sommaren kommer det upp nya skott  så det är en överlevare.

Pga av nedfrysningen så är det några år sedan jag sett den blomma men mitt minne säger att den har en vit blomma med prickar på bladen.Har man en gång planterat in en Helleborus behöver man inte sakna fröplantor. De korsar sig lättvindigt med varann så har man fler än en bör man aldrig sätta en namnsort på plantan.
2 kommentarer:

 1. Mina H. niger har knoppar, men inga blommor än. Jag håller tummarna för fortsatt värme för det vore ju roligt att få se dem blomma så här års!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Har inte kollat mina julrosor, inte heller mina vanliga rosor som har en massa knopp, så jag får nog ta en tur i trädgården i morgon om det inte regnar! Idag var det liksom inte läge för varken trädgården eller några skogs/strandprommisar. Man har ju en hel del annat att stå i - och ovanpå det så regnade det hela dagen. Men i morgon......
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera