lördag 25 januari 2014

Primula sieboldii praktviva


Primulor tillhör vårens budbärare och det finns massor att välja bland. En del korsar sig villigt med varandra och det uppstår nya färgkombinationer på de små fröplantorna som dyker upp lite överallt.

En mycket trevlig viva är praktvivan som finns i många olika färgvarianter. Den vita praktvivan `Alba´ är särskilt dekorativ med sina fransiga kronblad.

Praktvivan är väl inte speciellt ovanlig i trädgårdarna även om man sällan ser den till försäljning hos de stora trädgårdskedjorna. Skälet antar jag är att växten har en tendens att vissna ner efter blomningen och då blir den osäljbar - tyvärr.

Men man hittar den på växtmarknader och kanske mindre plantskolor där det kommersiellt gångbara inte är allenarådande för sortimentet.

Den är lättodlad och jag har den både i surjordsrabatter och vanlig jord. Den är säkert ursprungligen en lundväxt som föredrar lite skuggigare och fuktigare växtplats men den klarar sig väl i lite torrare lägen också men bör nog skyddas från den starkaste middagssolen.

Den brer gärna ut sig där den trivs  men blir aldrig ogräsaktig - lätt att dela och flytta på plantorna.

1 kommentar:

  1. Hej Gunilla. Vi har inte många Primula, dom verkar inte riktigt trivas här. Nu skall jag i alla fall så en del av från från TA får vi se om det lyckas bättre. Ha en fin vecka/Carita

    SvaraRadera