onsdag 8 januari 2014

Pulsatilla - vackra sippa!

Pulsatilla patens - nipsippa
Det gråa vädret gör att jag börjar längta till våren. I vanliga fall, med ordentlig vinter och snövitt på marken brukar jag vara alldeles nöjd med samma vintervila som växterna tar.

Men nu är det mer än trist ute med den drypande fuktigheten överallt. Jo, några timmar om dagen har jag gjort något arbetspass i trädgården, det finns alltid något att plocka och klippa ner men skönt är det inte trots varmgrader.

Att sitta och bläddra bland trädgårdsbilderna är aldrig fel för tänk vad man glömmer fort hur det egentligen såg ut och vilka växter som snabbt är uppe på våren. De vackra backsipporna vilar inte när ljuset och värmen återvänder. De står i startgroparna nu såg jag, långa gröna skott under fjolårsbladen - vågade inte klippa ner det gamla bladverket som skyddar för alldeles säkert hinner det bli ordentlig vinter ännu. Däremot bör man vara snabb på våren att klippa bort fjolårets bruna blad så man inte skadar de nya skotten.

Backsippor är tåliga att odla, torrt, väldränerat och soligt och har man tur dyker det upp lite frösådder också här och där. Numera finns det en del varianter att välja på t.ex. Pulsatilla vulgaris `Papageno´ med sina fransiga kronblad - finns i olika färger.

Det råder stor konkurrens på våren om vem av alla skönheter som vinner första pris men backsippor och dess nära släktingar ligger nog alltid på topp - tycker jag.

Pulsatilla vulgaris `Papageno´Pulsatilla vulgaris `Papageno´
Pulsatilla vulgaris
Den danska backsippan `Röde klokke´3 kommentarer:

 1. Jag håller med dig! Backsipporna är min vårfavorit nr 1. Inte bara för de vackra blommorna, även knopparna och fröställningarna är ljuvliga tycker jag.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Ljuvliga bilder som verkligen lyser upp det grå vintervädret.
  Här regnar det nästan varje dag och trädgården ligger under vatten och is.
  Längtar till våren.
  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder på mycket vackra backsippor! Tror faktiskt det kan vara något för mig att plantera ute i parken så småningom, alltså låta dom förvilda sig där. Men först måste alla stubbar bort och marken fixas till, sen blir det buskar och träd som ska planteras.
  Men visst är det underbart att ha en sån duktig "hustomte" som fixar till allt precis som jag vill ha det. Han kollar noga med mig innan han påbörjar något - fast det är klart att ibland blir det ju missar i alla fall. Bl.a. hade vi några bokplantor jag ville ha kvar. Dom var väl 2-3 meter höga, men dom försvann redan i slyrensningen.
  Idag sågas det och dånar där ute, men jag har haft fullt upp med att förbereda för vänninebesöket så jag har inte hunnit med att kolla exakt vilka träd som försvunnit. Rolle var visserligen dit och snackade med Erik men när jag frågade vilket träd han tagit idag, så fick jag bara till svar; Ett av dom! Så intresserad är han!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera