onsdag 14 maj 2014

Fiskgjusens återkomst

Bilden hämtad från Wikipedia
Vi har haft damm i mer än tio år och aldrig haft bekymmer med fåglar som tagit dammfisk. Den enda marodören i dammen har varit snoken.

I fjol dök den plötsligt upp, fiskgjusen som med ett våldsamt plask i dammen tog en fisk. Jag stod alldeles i närheten men det berörde inte denna ståtliga fågel alls. Jag hoppades att det var en engångsföreteelse, vi bor långt ifrån Mälarens vatten, men nästa dag var den tillbaka.

Vi satte upp höga pålar runt dammen och drog snören mellan pålarna som vi hängde blänkande cd skivor i som snurrade och gav ifrån sig bländande reflexer i vinden. Efter det såg jag den aldrig igen. Igår var den tillbaka och återigen ett våldsamt plask och den lyfte med en fisk i klorna. Jag gissar att det är samma fågel. Den har memorerat detta matbord och trots att den flugit på en farofylld resa fram och tillbaka till Afrika sedan dess så finns minnet kvar. Nu hänger skivorna där igen och blänker, inte snyggt men de stackars fiskarna är helt skyddslösa så vi försöker göra det som göras kan.

Fiskgjusen är Sörmlands landskaps djur och en otroligt vacker och ståtlig fågel som enbart lever av fisk, totalt formad och anpassad till sitt liv vid vatten. När den fångat en fisk sätter den huvudet på fisken rakt fram för att minska luftmotståndet.Fiskgjusen minskade kraftigt i Sverige under 60- och 70- talen främst pga av DDT spridningen i vår miljö. Fiskgjusen är sist i näringskedjan och får då i sig alla gifter som anrikats i hela kedjan.

Efter att DDT förbjöds och fiskgjusen blev fridlyst i Sverige har den ökat i antal och dess status i världen bedöms som livskraftig. Tyvärr började den svenska populationen återigen minska på 90-talet utan att man riktigt vet anledningen. Den är utsatt för ett hårt jakttryck under sin långa flytt till Afrika under vintern men det anses inte vara hela förklaringen utan något i vår svenska miljö förorsakar tillbakagången av fiskljusbeståndet.

2 kommentarer:

  1. Vacker.
    Det är något mäktigt med rovfåglar, jag är tyvärr dålig på att känna igen dom mer än som rovfåglar.
    Men jag känner mig fånigt tacksam över något jag inte kan sätta ord på när jag ser dom.

    SvaraRadera
  2. Det är väl inte riktigt läge att gratulera, men visst blir jag lite avundsjuk när du har den vackra fiskgjusen hos dig. Här skulle den vara välkommen, för mina fiskar är väl skyddade - i sju akvarier inomhus. Ute i min lilla damm har jag bara grodyngel. Men jag har ju pilgrimsfalkar som häckar inte så långt bort, och det är också en väldigt speciell fågel.

    SvaraRadera