måndag 19 maj 2014

Lite blommor kanske?

Regnig eftermiddag som tvingade in mig från trädgården men jag hann ta lite bilder med fokus på blommor för oj, vad det blommar nu.

Den gamla äppelmadamen har fått hybris och är helt täckt av äppelblom. Den fanns här när vi flyttade hit för 15 år sedan och hade undgått all form av misshandel som många äppelträd råkar ut för. Den hade fått växa som den ville under många år och vi bestämde att så får det fortsätta. Att skära och kapa i gamla, ärevördiga träd är inte vår melodi och den verkar tacksam eller hur?


Den tidiga bergvallmon Meconopsis quintuplinervia är så söt med sina nickande blommor, omöjlig i all sin blyghet att titta blomman i ögonen. Trivs i surjord och inte alltför mycket sol.


Trillium grandiflorum kommer troget varje år, en mycket vacker representant för det stora trilliumsläktet. Yvig och stor blir den aldrig här men den gläder mig varje vår.


Uvularia grandiflora - sorgklockan med sina nickande blommor är en lättodlad skönhet om den bara får leva i en skuggigare miljö och en fuktighetshållande torvjord. Blomningen går snabbt men den pryder ändå sin plats med en vacker fräsch grönska hela säsongen.
 

En odlingsvärd växt är också Phlox divaricata `Clouds of perfume´ blåflox. Precis som namnet anger dofter den intensivt och den ljuvliga doften sprids över trädgården. Inte svårodlad, vanlig trädgårdsjord och vandrande skugga blir en utmärkt plats för blåfloxen.


Nu börjar också Lewisiorna blomma. Jag har förlorat många Lewisior men sedan vi gjorde om en rabatt till ett riktigt grusparti, väldränerat och soligt, sprider de sig överallt i gruset.


Den vackra gulbladiga solfjäderlönnen Acer shirsawanum har överlevt vintern vilket är glädjande. Dethär är nämligen vårt tredje försök men nu har den lilla lönnen fått en mera skyddad växtplats.


2 kommentarer:

  1. Jag är så sugen på att prova en Acer shirsawanum jag också - de är ju så fina!
    Här har inte äppelblomningen börjat ännu, men vårt stora gamla körsbärsträd är helt vitt av blommor just nu. Dagens regn gjorde att några av blommorna föll av så nu är marken under det också vackert vit.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Våra äppelblom har också slagit ut och allt annat pågår också nu efter regnet som vi gärna ville ha. Om det blir varmt nu kommer det att bli växtexplosion så vi får passa på att ta in allting i minnet, då är det bra med kamera så att man kan behålla bilderna för minnet är ju flyktigt ibland.Ha det fint /Carita

    SvaraRadera