måndag 24 november 2014

Mitt bästa trädgårdsredskap

Det här är en Fiskars hushållssax och den följer mig alltid i trädgården. Den är användbar till det mesta, ett riktigt all-round redskap.

Den klipper övermogna blommor, klarar ganska grova stjälkar på perenner, putsar små barrträd som blivit för stora, pillrar loss den retliga levermossan mellan stenarna i gångarna och rensar enkelt något rotogräs  som slagit rot. Bara att  sticka ner spetsen i jorden under ogräset och försiktigt luckra upp jorden runt rötterna och sedan är det bara att dra. För små perenner som skall flyttas eller delas på är den ett utmärkt redskap, man tar försiktigt bort lite jord runt rotklumpen, sticker ner saxen under rötterna och lyfter upp plantan. Jag går alltid omkring med en murarhink och min sax i trädgården, den får bara inte ha ett svart handtag för då åker den lätt ner i komposten och där blir den kvar tills komposten töms, den måste ha ett färgat handtag som gör den lätt att hitta var än den råkar hamna.

I början av mitt trädgårdsliv var jag nog ett lätt offer för reklammakarna, alla dessa grejor som man bara måste ha för att sköta om en trädgård.  Okunskapen gör att man blir en  ganska försvarslös måltavla och uppfinningsrikedomen är näst intill gränslös när det gäller att kränga saker som vi inte kan undvara i trädgården.

Jag har köpt små spadar och gafflar som blev u - formade så fort jag satte dem i marken men mitt allra sämsta köp var nog en kantsax för att klippa gräskanterna som inte gräsklipparen klarar av. Nu har vi inte så mycket av den sorten men jag tyckte att det var tungt och arbetsamt att krypa runt och klippa gräset. Den här saxen såg likadan ut som min kantsax men var försedd med hjul och ett långt handtag som gjorde att man kunde stå upp och klippa, i vart fall var det tänkt så. Så bekvämt! .....om det hade fungerat men det gjorde det förstås inte. Små hjul på ett inte alltför slätt underlag fastnar, guppar och hamnar lite hur som helst, i varje fall inte där jag skulle klippa. Blev nog ingen storsäljare kan jag tänka mig, dyr var den också minns jag.

En liten tröst i alla fall är att ingen lyckats lura mig att köpa Garden girls kläder, där gick nog min gräns. Gamla urtvättade reklamtröjor och jeans får ett nytt liv i trädgården! 


3 kommentarer:

 1. Du har helt rätt. Ibland undrar man om det är alla "grejor" runt omkring som är det viktigaste inom trädgårdshobbyn för en del! Eller för dom som håller på med golf!!
  Känner faktiskt fler som är mer intresserade av det sociala och av "tillbehören" än av själva hobbyn.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 2. Utan saxen kan man inte vara i trädgården! Jag har en tendens att glömma kvar dem så jag har dem spridda lite här och där, dels i en korg vid ingången, dels i växthusen och så en i bakfickan på byxorna......och någon som blir kvar i en rabatt ibland:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 3. Man har ju sina favorit redskap, en del gillar man bättre än andra. Jag läste dina tidigare bloggar och kollade bilderna från mossträdgården. det är så otroligt fint och prydligt hela tiden. Rensar du varje dag, ni får väl ner barr och löv ni också. Ha en fin ADVENT även om det mera är som vår idag. Carita

  SvaraRadera